Esti Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Witam, Zastanawiam się nad kupnem repliki i mam na oku takie dwie: RK-08 Full steel [bOYI/P&J] http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/rk-08_full_steel_boyi_p_j-1892.html CM.040C [CM] http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_040c_cm-1409.html Wiem, że podobne tematy już były poruszane, lecz chciałbym poznać też opinie na temat trwałości repliki, materiału z jakiego zostały wykonane. RK upatrzyłem sobie ze względu na full steel jednak nadal nie mam pewności co lepsze. Dlatego proszę o opinie. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Boyi (rk08) jest cały ze stali oprócz lufy(aluminiowa) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Rk sprawia wrażenie masywnego i taki też jest, niestety cymka jak na swoją długość jest już lżejsza, ciężar się bardziej rozkłada i dlatego w tym wypadku brałbym Boyia. Ale tylko w kwestii zewnętrznej. ;) Quote Link to post Share on other sites
Esti Posted February 1, 2011 Author Report Share Posted February 1, 2011 No i na tym polega mój problem. Bo z zewnątrz lepszy Boyi, a w środku Cyma. Co do repliki CA to miałbym trochę obaw. Nie raz słyszałem i czytałem ze coś się popsuło, a na CM.040 nie słyszałem żeby ktoś narzekał. Niby to chińczyk ale dobry. Każdy ma do tego inne podejście. Niektórzy usłyszą, że chińskie i od razu uważają, że złe będzie. Zresztą naprawdę dobrze się strzela z Cymy. Mój kolega ma starszą wersje i na razie nic mu nigdy się nie popsuło. Jedynie nie mam pewności do tego RK. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Bierz Boyia, Cymy nie miałem, SLR z CA jest z shitmetalu. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 "Cymy nie miałem" - czyli nie masz porównania. Czyli się nie odzywaj. Chyba, że serwisujesz czy coś, ale nie wydaje mi się. Nie mając porównania do Boyia powiem tylko, że te najnowsze GB CM są wręcz epicko wytrzymałe. Po zmianie zębatek można nawet Sp140 wkładać, i nic się nie powinno stać. W takiej konfiguracji z borkiem na ubitej Sp140 miałem 500fps. Ale w twojej kasie to tylko gumę bym zmienił, bo ten chiński kalosz się nadaje to wypieprzenia tylko. Of course jeśli kupisz CM. Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 (edited) Boyia można by uznać za ogólnie lepszego od starszej generacji cymy(036, 042), ale nie tej najnowszej. Do tej pory cyma miała lepsze gb. Teraz ma i lepsze gb i kontrukcje zewnętrzną. Z resztą jak myślicie, dlaczego krakmani pokazują otwarty gb tej cymy, a boyia nie? Zdecydowanie polecam cm040. Edit: @majster988, sp140 to jeszcze nic dla tego gb :) Edited February 1, 2011 by Roni92 Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Nic więcej nie wkładałem, bo to nie snajperka a KM. Teraz zębatki inne wsadziłem, nowt tłok - stary się rozleciał i 130. Mam po uszczelnieniu te 480 fps i się cieszę. Quote Link to post Share on other sites
SamsOn Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Koledzy mieli, strzelałem więc mam jakieś porównanie. Rk xx są fajnie wykonane z zewnątrz. Fajna faktura metalu, nic nie lata, no po prostu cudo. Był jeden mankament ... krzywa muszka i nie dało się tego wyregulować. ;/ Cymka za to przebijała Boyi'a kultura pracy, zasięgiem i celnością. W sumie dłuższa lufa i te parę fps więcej.. może dlatego. ^^ Wiec ja bym brał Cyme ... Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 "Cymy nie miałem" - czyli nie masz porównania. Czyli się nie odzywaj. Chyba, że serwisujesz czy coś, ale nie wydaje mi się. Nie mając porównania do Boyia powiem tylko, że te najnowsze GB CM są wręcz epicko wytrzymałe. Po zmianie zębatek można nawet Sp140 wkładać, i nic się nie powinno stać. W takiej konfiguracji z borkiem na ubitej Sp140 miałem 500fps. Ale w twojej kasie to tylko gumę bym zmienił, bo ten chiński kalosz się nadaje to wypieprzenia tylko. Of course jeśli kupisz CM. "Nie mając porównania do Boyia" - czyli nie masz porównania. Czyli się nie odzywaj. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Ale ja mowie o wytrzymalości CM. Na własnym przykładzie. A nie doradzam kupna jednego, nie znając się na innej porównywanej replice. Quote Link to post Share on other sites
Esti Posted February 2, 2011 Author Report Share Posted February 2, 2011 Dzięki za pomoc ;] Wezmę Cyme. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts