Freeze94 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Witam! Zastanawiam się nad kupnem repliki do lasu , chodzi o to żeby replika miała dobre osiągi , byla żywotna Interesują mnie modele http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=7771&name=AEG_-_PDW_-_Full_Metal troche odtrąca mnie akumulator w atrapie lasera http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/cm_041b-1332.html Slyszalem ze jest swietny jakosciowo , zywotny , ma dobre osiągi , wyczytalem ze jest porownywalny do replik klasy I http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_33&products_id=632 O tej replice nie wiem nic http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_33&products_id=648 o tej takze nic nie wiem http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=22_31&products_id=1526 Nie mogłem znaleźć żadnego tematu o tej replice , podoba mi się wykonanie body , nie wiem jak z osiągami oraz proszę o porównanie tej repliki z CM041B http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_039c_full_metal-1143.html o tej replice wyczytalem ze gb ma taki sam jak w cm028 , czyli co , doplacam tylko za body ? Proszę o pomoc w wyborze Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Skoro pytasz o repliki za prawie 7 stów to ja powiem że kup TO :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Ghost10 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Alabaster ma rację , Freezy posłuchaj go jeśli masz taki budżet bo cm.48 (ta co podał) jest nie do zajechania będziesz zadowolony z zakupu na 101% Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 (edited) Dzieki , dodam do mojej listy :P Wiekszosc replik robione jest z tego ZnAlu , bo slyszalem ze niby kruche? To prawda z tym ze wszyskie ak do cymy maja dokladnie taki sam gb? A co z reszta tych replik , co z cm041b? Bo szczerze mowiac chyba najbardziej podoba mi sie mp5. Edited February 3, 2011 by Freeze94 Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Wiadomo mi ,że wszystkie cymy powyżej 040 są replikami nie zawodnymi,więc i tak też powinna być taka. Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 ZnAl za mocny nie jest. A 048 jest ze STALI :biggrin: Do lasu nic lepszego poniżej 1K złotych nie znajdziesz. Cymy nie mają tego samego GB. Różnią się chociażby tym, że niektóre mają v.2 a inne v.3 :wink: MP5 o tyle ok, ze jak wymienisz sprężynę na słabszą to i do lasu w miarę i do CQB. Ale moim zdaniem nie ma replik do tego i do tego. Jak coś jest do wszystkiego to jest do ..... Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Alabaster zgodzę się,że nikt nic nie znajdzie bardziej nie zawodnego,niż cm048. Każdy wie ,że typów gearboxa jest wiele,ale co z tego jak kolega nie chce ak tylko mp5. Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 Nie , nie . AK tez moze byc , podoba mi sie i to i to. Alabaster chodzilo mi o to czy wszystkie AK od Cymy mają ten sam gb , nie w sensie wersji , tylko dokładnie te same elementy? Na AK brak mi trochę kasy , chyba że wpłyną dotację od Taty :P A jak porównujecie te oba mp5 , ten cm041b i ten od SRC ? Słyszal ktoś o tym drugim jakieś opinie? Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 W końcu ZnAl to też metal, a replikami z założenia nie rzuca się ani nie zakopuje w ziemi :P wszystkie cymy 040 i dalej są wyjątkowo wytrzymałe i można je brac w ciemno. nie do końca, choc dośc podobny np. seria cm028 (s, c, b) cm031 (b,d itd.) to praktycznie to samo, różni się "opakowaniem" seria 040, (c, b, d) to także to samo reszta analogicznie http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/55804-cm041-mp5-cyma/page__st__740__p__1461559__hl__cm041__fromsearch__1#entry1461559 szukajka nie gryzie :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ghost10 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Widział kiedyś na youtube filmik, w którym cm048 była zakopywana, topiona w wannie i było wszystko ok. Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 T0m3k , czytałem już ten temat , chodzi mi raczej o porównanie tych obu mp5. Mam także pytanie o zasięg skuteczny cm041 oraz cm048? Oba karabinki sa ok , i mp5 i kalach , tylko ktory lepszy , przy mp5 bede na pewno bardziej mobilny , hmmm dopiszcie cos jescze Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 Zamówiłem. Od swojego ''Mistrza'' dowiedziałem się że to dobry karabinek , zdecydowanie lepszy technicznie do tych mp5 http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_048s-1561.html Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Jak się trafi Tobie dobrze wykonany egzemplarz to spodziewaj się 40-50m, choc ze względu na różną powtarzalnośc wykonania, bądź błahe niedociągnięcia może to wyglądac inaczej. Kwestiami parametrów, teoretycznie cm048 powinien strzelac nieco dalej, ale nie bedzie to powalająca/znaczna różnica. ten? :wink: Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Szkoda że wcześniej nie przeczytałem tematu ;) Ja mam dwie mp5 z cymy i jestem bardzo zadowolony, osiągi na p&j 0.23 ładne skupienie i celność na ok 40-45metrów- na oko ;) Ale naprawdę świetne repliki, szkoda że gb przy wymianie trzeba trochę przystosować do tej mp5, ale to szczegół. Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 t0m3k , tak ten tylko z inna kolba :P Proszę o wasze opinie o słuszności mojego wyboru lub nie , chce mieć pewność że zrobiłem dobrze ;d Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Szkoda, że już nie ma M4 ze stajni P&J, repliki niesamowite jak na 700 zł. Chyba, że poszukasz używanych, ale używane chinole to przeważnie zepsute chinole :P Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 (edited) Później zainwestuj w gumke i preckę. Wówczas zobaczysz - zasięg i powtarzalność :icon_biggrin: Ja uważam że to bardzo dobry wybór. Moja 48 śmiga bezawaryjnie już dwa lata. Edit: Zresztą sam poczytaj o 048 Edited February 3, 2011 by ALABASTER Quote Link to post Share on other sites
Freeze94 Posted February 4, 2011 Author Report Share Posted February 4, 2011 Ok dzięki wam :P Jak chcecie mogę wam później napisać jak tylko replika dojdzie :P Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 najlepiej jak podzielisz się swoimi odczuciami w odpowiednim topicku o tej replice Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Pozwólcie, że się podepnę. Od jakiegoś miesiąca zastanawiam się nad kupnem nowej repliki. Po tym okresie na placu boju pozostały dwa modele: - CM.045 (http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_045a_cm-1411.html) - CM.040C (http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_040c_cm-1409.html) Tak wiem, że pod względem gearboxa to właściwie to samo, ale interesuje mnie długość lufy: Jak duży wpływ na zasięg/skupienie/moc mają te dodatkowe 20 cm lufy w CM.040C w porównaniu do CM.045 ? Jeśli jest to nieduża różnica, to wybiorę 45, gdyż mobilność jest dla mnie dość ważna. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Dopóki nie bawisz się w naprawdę precyzyjne strzelanie i używasz repliki jak każdy przyzwoity szturmowiec (biegniesz od drzewa do drzewa przez cały czas z naciśniętym spustem :happy: ), to nie ma praktycznie znaczenia. Dużo większe znaczenie ma dobra gumka HU oraz DOBRE KULKI. Porównywałem kiedyś 2 prawie nowe lufy Prometheusa: 509mm i 363mm bodajże. Różnica była ledwo dostrzegalna i dla kogoś ceniącego mobilność jak Ty nie powinna mieć decydującego znaczenia. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 (edited) Na prawdę nie ma to aż tak dużego znaczenia? Z tematu o CM.045 dowiedziałem się, że kupno dłuższej lufy (+ tłumika) jest pierwszą rzeczą jaką robi większość osób, zaraz po dostaniu tej repliki w swoje łapy ;) Osobiście wolę wydać 80 zł więcej i mieć od razu kałaszka z dłuższą lufą*, niż potem bawić się w tłumiki itp. * - no jeśli ona faktycznie mało daje, to wtedy wolę kupić 45 :P Edited February 11, 2011 by predatorszarak Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 Moja Beta Specnaz - a to bliski krewny AMSU, jeśli chodzi o rozmiary - z lufą 229mm (preca Madbull), przy 350fps miała skuteczny zasięg 50m. Zupełnie wystarczający. Potem teflonowana lufa się wytarła, i celność spadła... Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 Na prawdę nie ma to aż tak dużego znaczenia? Zaprawdę, powiadam Ci jest temat o tym i na ten przykład 3 letnie Galaxy z lufą 141 mm, ma lepszą celność, zasięg i skupienie niż niejedna replika z lufą 3X dłuższą ;-). Poszukaj nazywa się coś "mit długiej lufy" ;-). Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 Cymki podobno wyjątkowo wytrzymałe, a mnie w CM. 0.42 pękł gównolitowy zaczep mocujący kolbę. I to podczas marszu :dry: Poza tym "drewienka" na kolbie też zbyt wytrzymałe nie są. Jedno trzeba przyznać: strzela to to jak na chińczyka całkiem fajnie i jak na 400zł, które kiedyś za nią dałem, zła nie jest. Nie wiem jak z tymi nowszymi / wyższymi modelami.. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts