lon3star Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Witam. Przeszukiwałem forum ale niestety nie udało mi się nic znaleźć nt. ochrony kolimatora. Posiadam kolimator firmy WwCh. Macie jakieś pomysły żeby go chronić przed rozbiciem? Oprócz kupowania tych osłon na RIS ze speca za 50zł bo to przesada! Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Możesz przyciąć pleksji na wymiar, ale w tym kolimatorze nie gwarantuje to 100% ochrony przed strzałem. Quote Link to post Share on other sites
Rosomak15 Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Przez prawie dwa lata użytkowania nie dostałem w kolimator żadnego strzała. Było trochę ryzyka, ale jest ryzyko jest zabawa. Nie wiem jak w Twoim przypadku, ale u mnie strzelają średnio 4 osoby, także zagrożenie też nie jest duże. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 firmy WwCh :blink: To skrót od wyprodukowano w chinach... Zresztą gdzieś już jest temat o ochronie koli. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 W ja mówię, niech zrobi osłonkę z pleksji. Trochę kasy zaoszczędzi :) Quote Link to post Share on other sites
Grizzly-Slupsk Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Przez prawie dwa lata użytkowania nie dostałem w kolimator żadnego strzała. U mnie kolega pożyczył od drugiego kumpla kolimator, pobiegł do akcji i jakiś kwadrans później już nie miał czym celować. Przy pozycji leżącej dostał strzał centralnie w szybkę, kulka przebiła przednią i tylną. Nigdy nie mów nigdy : P Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 z pleksi albo z okularów ochronnych Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_175_392&products_id=5604&name=BFT_-_Oslona_Optyki_-_RIS Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_175_392&products_id=5604&name=BFT_-_Oslona_Optyki_-_RIS Oprócz kupowania tych osłon na RIS ze speca za 50zł bo to przesada! Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 U mnie kolega pożyczył od drugiego kumpla kolimator, pobiegł do akcji i jakiś kwadrans później już nie miał czym celować. Przy pozycji leżącej dostał strzał centralnie w szybkę, kulka przebiła przednią i tylną. Nigdy nie mów nigdy : P To z jakiej on broni dostał ? z SWD z 5 m że przebiło 2 szybki ? :blink: :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Te szybki są bardzo cienkie. Zastanawia mnie jednak co to za kolimator że miał dwie. Koli zamknięty ma przednią ochronną, zwierciadło i tylną ochronną czyli trzy... Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Ale tak cienkie że by je przebiło oby dwie ?! bo wydaje mi się że nie .. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Te szybki są bardzo cienkie. Zastanawia mnie jednak co to za kolimator że miał dwie. Koli zamknięty ma przednią ochronną, zwierciadło i tylną ochronną czyli trzy... Aimpoint M2000 ma dwie szybki, to może był ten. Quote Link to post Share on other sites
lon3star Posted February 25, 2011 Author Report Share Posted February 25, 2011 (edited) Skąd wezmę plexi glass? Kolimator jest masywny sprawia wrażenie dobrze wykonanego zwierciadło jest również z grubego szkła. Nie muszę chyba mówić że to szczyt lansu Edited February 25, 2011 by lon3star Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Oooo, tak, "firma" Wyprodukowano w Chinach napewno jest szczytem lansu oO Plexi poszukaj w castoramie. Pozdrawiam, G^. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Skąd wezmę plexi glass? Kolimator jest masywny sprawia wrażenie dobrze wykonanego zwierciadło jest również z grubego szkła. Nie muszę chyba mówić że to szczyt lansu http://allegro.pl/bardzo-masywny-kolimator-gwarancja-sklep-i1457061451.html szczytuję po prostu. A jeśli "to" jest masywne, to ciekawe jak nazwać airsoftowe kopie elcana. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Skąd wezmę plexi glass? Nie muszę chyba mówić że to szczyt lansu Zapraszam do odwiedzenia sklepów z artykułami budowlanymi. Kolimator jest masywny sprawia wrażenie dobrze wykonanego zwierciadło jest również z grubego szkła. To, że sprawia takie wrażenie, wcale nie oznacza, że takie jest. Nie muszę chyba mówić że to szczyt lansu To ironia? Czy serio tak uważasz? ;| Quote Link to post Share on other sites
kocotgrz Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 (edited) najtaniej ... hurtownia np. Plastics ... mają często formatki z tworzywa wykorzystywanego w budownictwie, które jest 100 % przezroczyste nie powodujące rozbicia promieni słonecznych z tego co pamiętam polikabon 1mm, 1.5 mm i grubsze, nożyczkami wycina się ładnie okienko ... koszt 2-3 zł a z formatki wyjdzie jakieś 20 szybek :-) szybkę przyklejałem na taśmę dwustronną ... kulkę raz zarobiłem, ale nawet śladu nie było ... Edited February 25, 2011 by kocotgrz Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Można popytać w agencjach reklamowych o odpadki, ewentualnie ekspozytory na ulotki czy wizytówki z których też możesz dociąć coś fajnego. Quote Link to post Share on other sites
lon3star Posted February 26, 2011 Author Report Share Posted February 26, 2011 Szczyt lansu to była oczywiście ironia, ale kolimator dobrze działa :) w Brico Marche, które jest u mnie w mieście nie znalazłem pleksi. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Zobacz na to - http://allegro.pl/stojak-reklamowy-z-plexi-pleksi-a6-za-pol-ceny-i1463576823.html Quote Link to post Share on other sites
lon3star Posted February 26, 2011 Author Report Share Posted February 26, 2011 A taki to mam w domu stoi na biurku :D Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Hehe, to weź i go przerób :D Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Jeżeli chcesz żeby to ci wytrzymało choć chwilkę, to kup za parę złotych gogle, gdzie na szybkach będzie narysowane B i z nich tnij. Przynajmniej nikt Ci tego nie przestrzeli, nawet przy bezpośrednim trafieniu. Takie cienkie coś jak z ramki do fot można zdewastować z niezbyt silnej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 B zupełnie nie jest konieczne. Pamiętajcie, że mniejszej powierzchni szybka, pdparta na całym obwodzie będzie wielokrotnie bardziej wytrzymała niż większa szybka nawet tej samej grubości. Obstawiam, że pleksa 1,5mm wystarczy. Ale ja bym tam wsadził szklane (mniej zniekształca obraz) kółko z szyby 3mm i jazda. Wykręcić pierścień jakim szybki są mocowane w kolimatorach, wymienić szybkę ochronną i dokręcić z powrotem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts