Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GLOCK 26 M [CYMA]

Recommended Posts

Moją repliką jak na razie jest pistolet Glock, nie wiem konkretnie jaki, jakiś made in china.

http://sklep.airsoftguns.pl/product-pol-1134006483-GLOCK-26-M-2-magazynki.html

GLOCK 26 M - 2 magazynki

Producent: CYMA

Kod produktu: P698plus [ctn: 72 pcs]

W zestawie -

"Glock 26M" 0.o z airsoftguns.pl

dwa magazynki, jeden dłuższy, ale z taką samą pojemnością jak krótszy

nakładka policyjna, czy jak tam zwą to

Pierwsze wrażenie?

hmm... "WTF? To kosztowało mnie 20zł? "

A więc - za tą cenę znalazłoby się coś lepszego napewno. :)

Plastik, jak plastik, nic nadzwyczajnego, przynajmniej nie jest jakiś kruszący się w dłoniach.

Mój pierwszy wypad ten pistolet przeżył wzorowo -

- upadek z conajmniej 1,2m na beton - bez żadnych widocznych na body uszkodzeń

- czołganie się z wystającym chwytem z ładownicy US w śniegu i błocie - żadnych wrażeń na tej zabawce nie zrobiło, potem jeszcze strzeliłem w drzewo oddalone o jakieś 4m ode mnie i trafiłem.

Strzelał dobrze - mocno i celnie- tam gdzie celowałem, tam leciała kulka, przynajmniej do odległości 5m, na większe dystanse nie strzelałem. Miał dość duży przebieg jak na taki pistolet, ze 100 kulek to absolutne minimum chyba.

Jednak dołączona do zestawu "nakładka policyjna" która wyraźnie zwiększa długość repliki, a co za tym idzie - lufy, jednak ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu, spowalnia lot kulki i sprawia, że leci ona już nie tak celnie jak bez nakładki.

Problemem dla wielu osób, dla mnie też, które próbowały z niego strzelać, było to, że niezbyt wyczuwalne było czy replikę już się naładowało czy nie. Otóż zamek trzeba było odciągnąć naprawdę nienaturalnie daleko, co było lekko uporczywe i nie było czuć żadnego wyczuwalnego drgnięcia czy chociaż dźwięku, że kulka została pobrana. Po 10 minutach jednak wada ta przestała być zauważana.

Magazynki w zestawie są dwa, jeden z wielką nakładką dla kogoś kto ma duże dłonie (ja mam duże dłonie i jakoś nawet z krótszym magazynkiem replika leżała pewnie w mojej ręce). Różność wymiarów magazynków powoduje jednak pewien konflikt, gdyż te magazynki nie zmieszczą się w tej samej "ładownicy" do nich przeznaczonej, w kaburze np udowej, byłby problem zmieścić grubszy magazynek od normalnego - nie sprawdzałem tego, taka moja teoria.

Magazynki są wyprofilowane dobrze, jednak zrobione na tyle dziwnie, że nawet po dłuższym używaniu odruchowo wprowadzałem maga nie tym kierunkiem co trzeba, innym osobom użytkującym ten pistolet też się to często zdarzało, jest to dość uporczywe.

Na uwagę zasługuje także może nie tyle kiepska sprężyna co dziwna kultura pracy magazynka czy może tłoka. Otóż gdy naładujemy mag do pełna, podtrafią nam się załadować nawet 3 kulki do lufy przy jednym naciągnięciu sprężyny co sprzyja zacięciu się repliki, a o zepsucie jej wtedy już nie trudno, zalecane jest ładować magazynek do 3/4 jego objętości.

Jednak postanowiłem go rozebrać, bo jak strzelać z czegoś, o czym nie ma się pojęcia jak to właściwie działa?

Rozkręciłem i tu dziwne zdziwienie - pistolet dla obciążenia wyposażono w kawał drutu zbrojeniowego, który jednak jest jakiś no nie wiem... ultra lekki, to chyba przez to, że ma max 2,5cm długości, może 0,6cm grubości.

W środku, sprężynka od blokady przytrzymującej zatrzask magazynka, sprężynka od zwalniacza spustu, która jednak jest na tyle bojowo nastawiona, ze dwa razy albo i nawet trzy szukałem jej w pomieszczeniu wielkości salonu, co w połączeniu z jej dosłownie milimetrowymi rozmiarami nie było łatwe.

Lufa wewnętrzna nie jest jakoś specjalnie osadzona, ot zwykły wcisk, przy skręcaniu repliki zapomniałem wkręcić tam śrubkę co spowodowało, że lufa przestała być stabilna i komora często nie reagowała naciąganie sprężyny którą to naciągało się poprzez odciągnięcie zamka, łapało tylko gdy ścisnęło się dość mocno dłonią, zamek w miejscu tłoka.

Podczas składania kolejny problem - zatrzask magazynka jest dość nieposłuszny przy wkładaniu, potrafi wylecieć mimo że wcześniej sprawiał wrażenie umiejscowionego mocno. Sprawiało to nie mały problem przy składaniu pistoletu. Po za tym, żadnych problemów nie było.

Działanie?

Podczas naciągania sprężyny, którą to wykonuje się poprzez odciągnięcie zamka do tyłu, przesuwamy także tłok który pobiera kulkę.

Gdy puszczamy zamek tłok wprowadza kulkę do lufy. Kulka jest gotowa do wystrzelenia poprzez "uderzenie" jej sprężyną przy naciśnięciu spustu.

Ciekawostką jest miły fakt, że po załadowaniu pistoletu, kulka z lufy nie wypada gdy kierujemy ją ku podłodze.

Plusy:

- wytrzymały

- dobry zasięg

- siła strzału

- pręt zbrojeniowy, który można wykorzystać... do rzucenia w przeciwnika gdy skończą nam się kulki

- dwa magazynki

- kulki nie wylatują z lufy póki nie naciśniemy spustu

Minusy:

- nakładka policyjna

- magazynki nie są identyczne

- dziwne zachowanie się magazynka/broni po naładowaniu maga do pełna

Moje końcowe wrażenie?

Replika jak za tą cenę, bardzo dobra, spełnia wszystko czego bym chciał. :) że się wyrażę

Jeśli przydługie to przepraszam, tak od niechcenia napisałem więc może składnia leżeć i być ogólny chaos. :)

Edited by Mortis

Daj znać, kiedy się zepsuje :icon_mrgreen:

To kosztowało mnie 20zł? "

A więc - za tą cenę znalazłoby się coś lepszego napewno. :)

W replikach do 50zł był opisany PPK za 14zł, z którego (podobno) można trafić z 25m! I miał HU!

Ale już wyparował z alledrogo...

Edited by wiciok

Daj znać, kiedy się zepsuje :icon_mrgreen:

W replikach do 50zł był opisany PPK za 14zł, z którego (podobno) można trafić z 25m! I miał HU!

Ale już wyparował z alledrogo...

Wedle zapewnień producenta replika strzela na 30m, ale ja strzelałem tylko do 5 ponieważ na moje oko, nie ma sensu strzelać z pistoletu na większe odległości, od tego są innego typu repliki.

• 2 months later...

Różność wymiarów magazynków powoduje jednak pewien konflikt, gdyż te magazynki nie zmieszczą się w tej samej "ładownicy" do nich przeznaczonej, w kaburze np udowej, byłby problem zmieścić grubszy magazynek od normalnego - nie sprawdzałem tego, taka moja teoria.

Owszem, większy magazynek nie bardzo chce siedzieć w ładownicy przy kaburze udowej, łatwo wylatuje, bo nie dopina się kapturek od góry.

Na uwagę zasługuje także może nie tyle kiepska sprężyna co dziwna kultura pracy magazynka czy może tłoka. Otóż gdy naładujemy mag do pełna, podtrafią nam się załadować nawet 3 kulki do lufy przy jednym naciągnięciu sprężyny co sprzyja zacięciu się repliki, a o zepsucie jej wtedy już nie trudno, zalecane jest ładować magazynek do 3/4 jego objętości.

Potwierdzam, przy dziesięciu kulkach pobiera zwykle dwie naraz, przy ładowaniu do 9 nie ma żadnych problemów.

Ogólnie mam ten pistolet od jakiś dwóch miesięcy, jedyne co się do tej pory spsuło to duży magazynek kiedy własnie wypadł z ładownicy, zaczął się rozchodzić na dole, ale 2 cm taśmy klejącej i nie ma problemu.

Co prawda musiałem powkładać spowrotem wszystkie elementy, bo się wysypały i chyba zrobiłem coś nie tak na tym etapie - teraz po wystrzeleniu ostatniej kulki "zamek" zostaje w tylnej pozycji - ot, bajer ^^

Z tym że po naciśnięciu spustu zamek wrócił na swoje miejsce, ale jego tył... się "urwał" - nic to, i tak miałem pod ręką taśmę klejącą.

Ogólne wrażenia dobre, za taką cenę nie śmiem narzekać.