Viamortis Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 MILITARNY MARIAN Pytanie czy sprzęty od tego użytkownika są oryginalne czy podróbki z Chin? Mój niepokój wzbudziły wyjątkowo tanie przyrządy magpula: http://allegro.pl/przyrzady-celownicze-magpul-mbus-czarny-i1497720530.html Do tego z chamskiego plastiku i z nadlewkami na szczerbince. Pan się upiera, że to oryginały. Dalej, wyjątkowo tanie sprężyny Guardera, które Chińczycy podrabiają już od dwóch lat co najmniej: http://allegro.pl/sprezyna-glowna-guarder-sp150-nowa-i1498043526.html http://www.ebairsoft.com/guarder-spring-p-1509.html Do tego trochę innej chińszczyzny. Kupował ktoś u niego? Ktoś jest w stanie wypowiedzieć się dokładniej nt. zdjęć tych MBUS'ów? Quote Link to post Share on other sites
kristoff Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 Ja kupowałem w przeświadczeniu, że oryginał. Na aukcji nie pisało, że kopia, więc założyłem, że trafiła się okazja... Po otrzymaniu przesyłki, zdałem sobie sprawę, że PTS to jednak inna jakość i mogę stwierdzić, że to była kopia, ale dość dobrej jakości. Po wymianie e-maili i argumentów, udało się ustalić zwrot i obeszło się bez negatywów - ja nie zapytałem czy to oryginał (de-facto pisało jedynie, że w oryginalnym opakowaniu), a sprzedający nie napisał, że kopia. Jeśli szukacie oryginalnych MBUSów polecam wątek, który okazał się bardzo pomocny w ocenie oryginalności. http://www.ar15.com/mobile/topic.html?b=7&f=109&t=836799 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 (edited) SP130 co odpowiada sprężynie M130 Ciekawe tylko od kiedy... Sprężyny to podróby - na zdjęciach krakmana i specshopa między nawiasami w "exclude psg-1" są spacje, tutaj nie... Edited March 14, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 to ktoś od nas z forum, jeśli dobrze pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
devilhead Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Powiem tak, nawet jak na podróby dosyć drogie i fatalnie wykonane. W jednym ze sklepów w Warszawie, były za 70 pln. "Optycznie" nie miały żadnych nadlewek, takich jak te w aukcji. Od oryginałów różniły się brakiem napisu PTS. Znaczek Magpula był identyczny. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 (edited) Witam. Zakupiłem od tego sprzedawcy 3 sprężyny Guarder'a. SP110 SP130 SP140 Najpierw miałem okazje porównać, wszystkie 3 do Guarder'a SP120, którego zamówiłem na Specshop'ie... Nie widziałem różnic... Ostatnio porównałem moją SP130, do kolegi który też zamawiał, ze sklepu, bodaj Specshop'u... Nie widzę różnicy :( Więc, co mogę powiedzieć... jestem z nich zadowolony ;) Pzdr. P.S. Jak można jeszcze sprawdzić, czy to orginał, czy kopia ?? Dzięki ;) EDIT: Ciekawe tylko od kiedy... Sprężyny to podróby - na zdjęciach krakmana i specshopa między nawiasami w "exclude psg-1" są spacje, tutaj nie... Guzik prawda !!! Sprawdziłem przed sekundą i opakowania są identyczne, nawet chiński symbol jest taki sam :PP Pzdr. Edited April 16, 2011 by bamper12 Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 16, 2011 Author Report Share Posted April 16, 2011 Ostatnio jak sprawdzałem te sprężyny, to miały nieszlifowane końce. Oryginalne guardery są szlifowane na końcach. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Guzik prawda !!!Sprawdziłem przed sekundą i opakowania są identyczne, nawet chiński symbol jest taki sam :PP Widzę, że trzeba łopatologicznie: 1 zdjęcie ze speca, drugie z aukcji. Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 SP100 kupiona parę miesięcy temu na specshopie. Brak spacji Quote Link to post Share on other sites
Spond Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale poszukałem kilku informacji o kodach kreskowych. Dowiedziałem się, że pierwsze 2 lub 3 cyfry oznaczają producenta. Tutaj jest storna na której można sprawdzić jaki numer odpowiada konkretnym producentom (państwom): http://wipos.p.lodz.pl/zylla/ut/barcode/systemkodowy.html Moja sprężyna (guarder) ze Speca ma na początku 471-Taiwan, a druga od krakmanów (też guarder) również 471 czyli też Taiwan. Wydaje mi się, że jest to wystarczający dowód. Chyba, że macie inny pomysł. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 (edited) Witam. Co do opakowania już mówiłem, sprawdzałem i u mnie nie ma różnicy, jak coś mogę wrzucić fotki, a tym czasem, daje link do fotek szlifów ;) https://picasaweb.google.com/102945015099714735314/ASG?authkey=Gv1sRgCLGPjoras5vN9AE# Jak widać, SP110 też ma takie jak orginalne ze speca, porównywałem nawet twardość, i układ zwoji... Pzdr. PS. Sprawdze, jeszcze te kody, Dzięki EDIT Dorzucone fotki kodów i specjalnie dla wiciok 'a SP130 Pzdr. Edited April 21, 2011 by bamper12 Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ja z aukcji tego użytkownika kupiłem guardera m110 i nie narzekam, szlifowane czoła, daje mi stabilne 360fps w mp5 a mistrzem serwisu nie jestem:P ale kumpel kupił m130 zamontował to w p90 gfc i wyszło 350fps, zonk. uszczelniliśmy jak trzeba itd i pokazało 360fps:/ No więc dla pewności upchałem to do mp5 i wyszło 380fps, więc na 100% lewa sprężyna, szlifowane czoła, wygląda dobrze, ale jest to jakaś m110-120 możliwe że nastąpiła pomyłka w fabryce przy pakowaniu, albo nie umiem włożyć poprawnie sprężyny do GB, heh:P pozdrawiam kostek PS. ogólnie sprzedawca bardzo solidny, kupiłem kilka rzeczy u niego, da się dogadać, więc bardzo możliwe ze producent nawalił. PS.2 jeżeli chodzi o mbusy to na 100% podróbki, widać niedokładny odlew i ten plastik, PTS mają napis PTS z przodu i są "gładkie" sam mam kopie, lepsze od tych na aukcji, bo i tak ich nie używam, ale fajnie się prezentują na replice:) 100zl to nie jest źle jak na dobre kopie. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 22, 2011 Author Report Share Posted April 22, 2011 Albo przez 2 lata chińczycy nauczyli się szlifować sprężyny :wink: Quote Link to post Share on other sites
Spond Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ale podrabianie kodów kreskowych raczej odpada. A kolega Bamper12 dał fotki swoich sprężyn. Jak dla mnie to wystarczający dowód. Może po prostu koleś ma znajomych za granicą i mu przesyłają po kilka sztuk. Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ten użytkownik to chyba od Nas z forum. Jego nick ma w nazwie grenadier i jest z Rudy Śląskiej. A co powiecie o tej puszce AN/PEQ? Opłaca się? Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Na ebairsoft ceny w granicach 40-50$ więc moim skromnym zdaniem opłaca się:) bo nie trzeba czekać i jest na kogo pokrzyczeć jak coś nie będzie działać:P Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Co do tego opakowania to widocznie na specu i u krakmana mają zdjęcia jakiejś starej serii, albo coś w tym stylu... Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 A może po prostu producent zmienił wzór opakowania? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts