Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dzieci, niepełnoletni, dorośli

Recommended Posts

Takie pytanie od niepełnoletniego zielonego:

Czy niepełnoletni ale normalny niemający posranych pomysłów w stylu: sprawdźmy czy te gogle są bezpieczne... załóż je, jest uważany za dziecko?

Jaki jest stosunek do niepełnoletnich w asg?

Za niepełnoletniego ale czy za dziecko?

A jeśli ja mam 14 lat i trochę nie mam głupich/niebezpiecznych pomysłów....drobny tez nie jestem (mam 180cm wzrostu [sztućce z Prypeci były tańsze]), to jeśli bym się normalnie zachowywał wobec innych masg to by mnie przyjęli na jakąś małą strzelankę?

Edited by Spoon8

Czy niepełnoletni ale normalny niemający posranych pomysłów w stylu: sprawdźmy czy te gogle są bezpieczne... załóż je, jest uważany za dziecko?

Tak to chyba gogli nie sprawdza nawet największy imbecyl ze środowiska ASG.

Jaki jest stosunek do niepełnoletnich w asg?

Moim zdaniem to zależy od grupy z którą chcesz się strzelać. U mnie np. jak jesteś ogarnięty i masz powyżej 16 lat, to owszem. Ale na jakieś większe imprezy nie jedziesz z nami.

Pozdro

Ok, a jak np. chodzicie na strzelanki i by przyszedł jakiś 'rozsądnie wyglądający'* koleś i powiedział by że ma 14 lat, z zapytaniem czy może się przyłączyć zgodzili byście się? Jak by miał zgodę od rodziców czy coś?

*Po tym jakich używa słów, jak się zachowuje-myślę że można było by określić czy jest rozsądny

Ok, a jak np. chodzicie na strzelanki i by przyszedł jakiś 'rozsądnie wyglądający'* koleś i powiedział by że ma 14 lat, z zapytaniem czy może się przyłączyć zgodzili byście się? Jak by miał zgodę od rodziców czy coś?

*Po tym jakich używa słów, jak się zachowuje-myślę że można było by określić czy jest rozsądny

C'mon - widzę że próbujesz wszystkiego żeby usłyszeć od nas że można się w tym wieku postrzelać :biggrin: - można

Każdy ma indywidualne podejście do kwestii wieku, trzeba tylko trafić na ludzi którzy nie będą mieli nic przeciwko - tak jak pisali koledzy wyżej.

Więc nie pytaj nas tylko zacznij działać w swoim lokalnym środowisku, może się na jakąś małą strzelankę załapiesz.

Nie.

Ja powiem tak od siebie. U mnie team jest generalnie "niepełnoletni" , bo gros członków ma 16-17 lat + kilka osób "wczesnodorosłych". I kryterium jest właśnie takie- jeśli koleś/dziewczyna jest właśnie rozsądny, widać że ma coś w głowie, to nie ma problemu. Myślę że akurat w tym przypadku 'dzieciak' odnosi się do mentalności, a nie do wieku. Bo są u nas osoby, które mają 15 lat, a naprawdę nie widać po nich jakiejś srogiej głupoty, a wręcz przeciwnie, są rozsądniejsi i bardziej oblatani od niektórych ze 'starszych'. No ale tak jak mówią koledzy, zależy to od środowiska.

Ja sam zaczynałem się strzelać w wieku 14 lat i grupa z mojej okolicy bez problemu mnie przyjmowała. Nawet jak w wieku 15 lat jeździłem na większe manewry typu 100 osób to też nie było problemu. To wszystko zależy od ludzi z którymi się strzelasz.

Dopóki nie ma żadnych oficjalnych regulacji prawnych dotyczącej kwestii ASG (a nie ma takich) to nie masz żadnego problemu. Jeśli zechcą z Tobą strzelać- to postrzelasz, jeśli nie- szukaj rówieśników i strzelaj z nimi. Tylko żebyście/byś nic głupiego nie zrobili/ł, bo opinia zostaje na zawsze.

Ale są oficjalne regulacje prawne jak zrobisz kuku nieletniemu... Wtedy Ci zezwolenia od rodziców nie pomogą.

Ale kto co lubi, ja jak mam fazę i widzę, że jest OK to nie mam w poprzek, ale najczęściej jest inaczej i jestem daleki od optymizmu w tej materii.

Do założyciela, poszukaj na forum, jest o tym już sporo napisane.

"Dopóki nie ma żadnych oficjalnych regulacji prawnych dotyczącej kwestii ASG (a nie ma takich) to nie masz żadnego problemu. Jeśli zechcą z Tobą strzelać- to postrzelasz, jeśli nie- szukaj rówieśników i strzelaj z nimi. Tylko żebyście/byś nic głupiego nie zrobili/ł, bo opinia zostaje na zawsze. "

No niestety nie odpowiadam za moich rówieśników ale co najmniej ja będę działa w kierunku poprawienia opinii o niepełnoletnich

Edited by Spoon8

Te oswiadczenia i tak nic nie znacza...

Nawet kiedy cos sie stanie dzieciakowi - kartka od rodzicow nic nie pomoze.

Kiedy niepelnoletni strzelaja sie miedzy soba to jeszcze polowa problemu. W sposob ograniczony odpowiadaja za swoje czyny.

Jezeli ktos dorosly oslepi malolata - to juz nie ma tak wesolo.

Kiedys strzelalismy sie z kilkoma osobami ktore mialy 15 lat.

Ale zawsze jest ryzyko - ze w przypadku wypadku nic ci nie pomoze. Zadna kartka od rodzicow, pozwolenie, oswiadczenie itp.

Myslisz ze twoi rodzice pogodza sie z oslepieniem syna bo napisali na kartce papieru ze mozesz sie strzelac ?

Ja mysle ze wymysla 150 powodow dlaczego nie wiedzieli, nie zdawali sobie sprawy z zagrozenia itp.

To nie jest tak misiaczki do końca.

Każde oświadczenie ma moc prawną. Oczywiście treść musi być jak najlepiej przygotowana. Swego czasu widziałem na pewnym Krakowskim forum (nie podam nazwy, bo ponoć tu nie wolno) bardzo dobry wzór takiego oświadczenia. O ile mnie pamięć nie myli, to Kuba miał z nim coś wspólnego :wink: .

Jeśli już dojdzie do jakichś oskarżeń i pozwów, to takie oświadczenie może być fundamentem linii obrony. Wniosek z tego, że lepiej je mieć niż go nie mieć.

Kłaniam się,

M.

Nie.