radmack Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 Witam. Od jakiegoś czasu moja mp5 ma problem z selektorem. Mianowicie przełączam na semi, a replika strzela na full auto. Bardzo mi to przeszkadza podczas strzelanek. Co jest przyczyną takiego problemu? Jak mogę mu zaradzić? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 W mp5 to standard. Możesz zmienić płytkę selektora :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 26, 2011 Author Report Share Posted March 26, 2011 Rozumiem. A czy nie dałoby się czegoś zrobić z obecną płytką? Fajnie by było, gdybym na sobotę miał już wszystko gotowe, a nie jestem pewien, czy płytka dojdzie na czas. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 Nigdy nie grzebałem przy naprawie płytki, więc pewny nie jestem. Aczkolwiek, lepiej chyba Ci wyjdzie jak zakupisz nową. A jesteś drugim właścicielem repliki, czy to nówka? Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 27, 2011 Report Share Posted March 27, 2011 Nie nic z tym nie zrobisz. Za cienkie to jest ,żeby kleić ,a nawet jak się uda to momentalnie peknie. Jeśli replika ma już trochę czasu problemem może być też przerywacz który nie wskakuje na miejsce - wtedy wystarczy rozciągnąć spręzynkę płyki. Tak czy siak bez rozbiórki się nie obejdzie. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Luderson Posted March 27, 2011 Report Share Posted March 27, 2011 jeśli działa tylko auto to mógł się przerywacz połamać lub wyskoczyła sprężynka miedzy przerywaczem a płytką lub tak jak kolega wyżej napisał sprężynka nie dociska jak rozbierzesz będziesz wiedział Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 (edited) Z rozbiórką akurat nie będzie problemu, robiłem to już dziesiąt razy. Replika ma około 14 miesięcy, była kupiona przeze mnie jako nówka. Przerywacz jest w całości, płytka selektora też jest nieuszkodzona. To może opiszę całą sytuację: Jakiś czas temu na strzelance replika zaczęła sporadycznie walić full auto, ale po krótkiej, może 7 kulkowej serii znów było semi. Rozebrałem wszystko i przesmarowałem płytkę i jej szyny rzadkim smarem. Przez około tydzień wszystko było z nim ok. Później jednak znów wystąpił problem, replika została przeze mnie ponownie rozebrana i przesmarowana tym razem gęstszym smarem. Od tego czasu w ogóle nie mam semi :icon_neutral: . Czy smarowanie mogło mieć negatywny wpływ na działanie płytki? Po dotarciu do domu spróbuję numeru ze spręzynką płytki, może zadziała. Edited March 28, 2011 by radmack Quote Link to post Share on other sites
chrislacorunna Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Generalnie selektory cymy to porażka, mi odpadł, koledze też ( zresztą i tak było już tylko auto ), jedyny sposób to kupić nowy. Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Mi też zdarzyło się zgubić w bitwie selektor. Na szczęście udało mi się go znaleźć. Dokręciłem tego imbusa i dałem trochę lepiszcze, od tej pory trzyma cyma :icon_biggrin: . Tutaj chodzi raczej o samą płytkę selektora na gearboxie. W ogóle co jest z nimi nie tak? Zły kształt? Bo nie zauważyłem żadnych ubytków na tej płytce, nigdzie się nie przeciera ani nie wadzi i nagle występuje problem. Trudno mi go zlokalizować. Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 30, 2011 Author Report Share Posted March 30, 2011 Rozłożyłem replikę, rozciągnąłem sprężynkę na płytce selektora, złożyłem. Dalej nie mam semi. Pomyślałem, że może ząbek na popychaczu (ten który znajduje się pod zębatką tłokową i porusza się pod jej działaniem) spiłował się. Czy jest to możliwe? Niestety nie pomyślałem, aby to sprawdzić i chyba będę musiał replikę jeszcze raz rozebrać. Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 30, 2011 Author Report Share Posted March 30, 2011 (edited) Nie mogę edytować. Nie popychacz, tylko przerywacz, fail :icon_biggrin. O dokładnie to: U mnie jest to spiłowane na jakieś 0,7 mm Czy dobrze wnioskuję, że właśnie to jest przyczyną? Edited March 30, 2011 by radmack Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Może być to przyczyną. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 W cm0.41 przerywacz szybko się zużywa! bardzo szybko. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 To nie "może" jest przyczyną, tylko to jest przyczyną na 100% dziwię się sugestią żeby płytka miała w Twoim problemie jakiekolwiek znaczenie. Sugeruję zakupić stalowy przerywacz guardera, założyć i cieszy się sprawną repliką :) Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted March 31, 2011 Author Report Share Posted March 31, 2011 W cm0.41 przerywacz szybko się zużywa! bardzo szybko. Tak po prawdzie to ja mam cm049j, wersja z blowbackiem :biggrin: To nie "może" jest przyczyną, tylko to jest przyczyną na 100% dziwię się sugestią żeby płytka miała w Twoim problemie jakiekolwiek znaczenie. Sugeruję zakupić stalowy przerywacz guardera, założyć i cieszy się sprawną repliką :) To ja tymczasem zamawiam przerywacz guardera, a w sobotę jeszcze jakoś będę musiał sobie poradzić bez semi Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Mam w swojej mp5 od cymy przerywacz guardera. Tylko nie wiem czemu w niskich temperaturach (czasami nawet przy ok 6 stopni na +) Szwankuje mi semi. Strzał-strzał-zero, auto-semi-strzał-strzał(czasami więcej niż dwa ;))- zero. Jeżeli nie przerywacz, to czego to może być wina? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Wystarczy dokręcić przerywacz. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 (edited) Wystarczy dokręcić przerywacz. gratuluję pomysłu :zastanawia: Na pewno będzie lepiej działać.... Pozdrawiam. Edited April 1, 2011 by white_pl Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted April 15, 2011 Author Report Share Posted April 15, 2011 Przerywacz Guardera siedzi w końcu w środku, wszystko poprawnie zamontowane, a ja niestety dalej nie mam semi. :bialaflaga Ma ktoś jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Za dużo podkładek pod zębatką tłokową? Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Za dużo podkładek pod zębatką tłokową? Niee.... myslisz ? A może za długa lufa po prostu ? Albo może farba z selektora się zdarła i dlatego ? :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 (edited) Wbrew pozorom white zbyt podniesiona zębatka tłokowa może mieć znaczenie w poprawnym działaniu rozdzielacza, dlatego sugestia gloomera wcale nie jest tak bezsensowna. Kolejnym powodem niedziałającego semi może być zjechany plastik odpowiedzialny za podnoszenie stycznika (to ten bolec co łączy styki i zamyka obwód) Rozdzielacz może działać poprawnie, ale nie ma za co wyhaczyć stycznika i dlatego replika strzela serią. To chyba wszystko co może mieć wpływ na brak semi. Oczywiście to są tylko sugestie, bo na odległość, jak nie widzę sprzętu to mogę tylko snuć domysły. Najłatwiej dać to komuś cykniętemu niech poszuka przyczyny. Jak nie, ślij do mnie poskładamy :cool: Edited April 17, 2011 by rodnath Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Wbrew pozorom white zbyt podniesiona zębatka tłokowa może mieć znaczenie w poprawnym działaniu rozdzielacza... Po 1 - debil musiałby składać tą replikę, gdyby było to w ogóle możliwe - pomyśl: Musiałbyś nawalić tyle podkładek ,żeby ząb na zębatce tłokowej znalazł się powyżej przerywacza...czyli jakieś circa ~3,5mm ,lecz wtedy nie możliwym stało by się złożenie GB. Dziękuję pozdrawiam. A sugestia z kostką stykową b. słuszna i prawdopodobna. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Heh... debili ci u nas dostatek, więc jest to możliwe :biggrin: Następna sprawa, nie wiesz w jakim stanie jest mimośrod na zębatce tłokowej. Uważam, że jest to możliwe, mało prawdopodobne, ale wykonalne. Błędem jest zakładanie że coś nie da się złożyć, bo przyjdzie zielony z młotkiem i złoży do kupy. Oczywiście joke, ale musisz założyć, że to co dla Ciebie jest oczywiste, ktoś inny przeoczy. Podniesiona zębatka tłokowa spowoduje niezahaczanie przerywacza i w efekcie brak semi. Oczywiście jest to do sprawdzenia. Wystarczy pokręcić zębatkami bez zespołu cylindra z odpowiednio ustawioną płytką selektora i zobaczyć czy rozdzielacz się rusza. Jak pracuje, to pozostaje stycznik. Quote Link to post Share on other sites
radmack Posted April 18, 2011 Author Report Share Posted April 18, 2011 No to tak: Mimośród na zębatce tłokowej jest w stanie idealnym, wygląda jak nowy. Podkładkowanie również prawidłowe, za długo w tym siedzę, żeby taki błąd zrobić. Łącznik styków był niedawno wymieniany na ten (bo stock się połamał, nie wiem jakim cudem): łącznik więc na pewno nie jest zjechany, zresztą i to sprawdziłem. Dziś po powrocie do domu obejrzę wsdzysko jeszcze raz dokładnie, jeśli nic nie zdziałam, to dam komuś do naprawy. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts