Maczeta Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Witam. Chciałbym się zapytać jakie gogle są dobre i dlaczego, znalazłem 2 modele ale nie wiem czym się różnią i które będą najlepsze, proszę abyście mi doradzili w wyborze i wytłumaczenie w czym są lepsze a jeśli znacie jakieś lepsze ale za podobną cenę (mniej więcej do 70 złotych) to proszę o podanie linku. Z góry dzięki. Oto te Gogle: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_48&products_id=87 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_48&products_id=532 Quote Link to post Share on other sites
WojaKwz Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Zamiast kupywać w zbrojowni. Lepiej dołóz 30zł. I kup ESS NVG komplet. Nawet za 50zł idzie dorwać komplet, ja tak kupiłem, a z gogli jestem zadowolony bardzo ! Polecam również ESS ICE. Bierz ESS NVG :) Quote Link to post Share on other sites
Kolczu Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Ja szukam dla siebie i znalazłem coś takiego. Jeszcze jest 7 sztuk do wylicytowania. Gogle ESS STRIKER LAND OPS Quote Link to post Share on other sites
WojaKwz Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 ESS NVG lepiej leży na głowie niż OPS. Lepiej dopasować do hełmu. No i więcej osób chwali NVG :P Quote Link to post Share on other sites
Kolec FoG Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Czy więcej osób je zachwala, nie powiedział. Może nie są tak ładne jak NVG ale ale Land Ops-y są z tej samej frmy i spełniają wymagania balistyczne, czyli ochroną nasze oczy i spełnią swoje zadanie. Quote Link to post Share on other sites
Spoon8 Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) Ja szukam dla siebie i znalazłem coś takiego. Jeszcze jest 7 sztuk do wylicytowania. Gogle ESS STRIKER LAND OPS na aukcji z linku jest 7 z 9 moje były 8'me :wink: jak mi je w końcu przyślą to napisze jak się sprawują..wybrałem je z konieczności noszenia korekcyjnych a pod te się mieszczą (podobno :D) Edited April 2, 2011 by Spoon8 Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Pod Land opsy się mieszczą korekcyjne bez problemu. A NVG używanym bym nie ufał, nie wiadomo w jakich warunkach były przechowywane no i nie wiadomo w jakim stanie jest antifog i same szybki, jużlepiej dołożyć i kupić nówki Land Opsy. Użytkuję Land Opsy a NVG od zielonej pantery widziałem, wg mnie nie warto jeśli mamy dostęp do nówek. Quote Link to post Share on other sites
Maczeta Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 (edited) A takie dobre?? http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-522-i1539529102.html http://allegro.pl/okulary-ess-ice-zestaw-oryginal-od-1pln-512-nowe-i1534352456.html I czy lepsze okulary czy gogle? Jeżeli nie to podajcie jakieś linki z allegro, zbrojowni, taiwanguna itp. Edited April 2, 2011 by Maczeta Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) Dobre, jeśli wylicytujesz za 30-40zł. Edited April 2, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 ......... I czy lepsze okulary czy gogle? Jeżeli nie to podajcie jakieś linki z allegro, zbrojowni, taiwanguna itp. odp a: w zasadzie to tylko od Ciebie bedzie zależało w czym ci wygodniej będzie (sprawy lansu pomijam) Z powodu jakiejkolwiek fotki ciężko mi się wypowiedzieć co do tak dziecinnej twarzy będzie pasować. odp b: A samemu to nie łaska. Przejrzyj tematy dotyczące polecanych okularów i gogli i się zorientujesz czego szukać Quote Link to post Share on other sites
Maczeta Posted April 3, 2011 Author Report Share Posted April 3, 2011 (edited) WojaKwz, a wiesz może coś na temat ESS BCM? Bo znalazłem na alegro kolesia który je sprzedaje i jest licytacja od 1 więc przy odrobinie szczęcia można by je w korzystnej cenie kupić, lecz czy one są równie dobre? Wybaczcie że tak męczę ale nie chce wywalić prawie 100 zł w błoto.. Ps. To jest ta licytacja o której mówiłem: http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-514-i1534352455.html Edited April 3, 2011 by Maczeta Quote Link to post Share on other sites
kolagen2507 Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 http://allegro.pl/gogle-ess-tactical-zielone-uzywane-okazja-i1543810754.html Tych używam i mogę z czystym sumieniem polecić. Tylko nie wiem jak ze sprzedawcą. 380 fps... nawet ryski. Przyszły ze szkłami porysowanymi ale pograłem na deszczu i rysy w magiczny sposób zniknęły. Jak czyściłem na sucho to nie chciały zejść. Taka mała wskazówka ode mnie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 Ja szukam dla siebie i znalazłem coś takiego. Jeszcze jest 7 sztuk do wylicytowania. Gogle ESS STRIKER LAND OPS Szczerze mówiąc nie polecam tych gogli. Sam je posiadam i zakupiłem je właśnie od tego sprzedawcy. Mam spore zastrzeżenia odnoście ich oryginalności, na szybkach niby są oznaczenia producenta, lecz po ostatnim kontakcie z cypresem stała się rzecz bynajmniej dziwna. Mianowicie, od wew. części szybek zeszła spora ilość tzw. " folii ", co wpływa zdecydowanie na komfort użytkowania. Pomijając tę sprawę, gogle nosi się dosyć wygodnie, lecz według mnie mocno parują. Lepszym wyborem byłby zakup używanych ESS`ów NVG, które również posiadam lub gogli Bolle X800 ( tylko oryginalne ). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 WojaKwz, a wiesz może coś na temat ESS BCM? ESS BCM XD to jakiś nowy, tani model? To są ESS NVG, a BCM oznacza "bez ceny minimalnej". ;) jak wylicytujesz za 30-40 zł, to się opłaca. Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 Uvex ultrasonic tez są ok. Kurde, Lesio, przegralem u ciebie maga do mp5 :< Quote Link to post Share on other sites
kubaex Posted April 4, 2011 Report Share Posted April 4, 2011 (edited) Szczerze mówiąc nie polecam tych gogli. Sam je posiadam i zakupiłem je właśnie od tego sprzedawcy. Mam spore zastrzeżenia odnoście ich oryginalności, na szybkach niby są oznaczenia producenta, lecz po ostatnim kontakcie z cypresem stała się rzecz bynajmniej dziwna. Mianowicie, od wew. części szybek zeszła spora ilość tzw. " folii ", co wpływa zdecydowanie na komfort użytkowania. Pomijając tę sprawę, gogle nosi się dosyć wygodnie, lecz według mnie mocno parują. Lepszym wyborem byłby zakup używanych ESS`ów NVG, które również posiadam lub gogli Bolle X800 ( tylko oryginalne ). Kolego to co zeszło nie nazywa się tzw. "folią " lecz powłoką anti-fog . Czy używając cyprysa "polerowałeś " ściereczką szybkę ? Jeżeli tak to właśnie to było przyczyną uszkodzenia a co sie z tym wiąże schodzenia warstwy AF . Z własnego doświadczenia polecam produkty ESS , zarówno NVG jak i ICE . Co do Land Opsów miałem kilka zastrzeżeń ale też dają rade . Edited April 4, 2011 by kubaex Quote Link to post Share on other sites
Spoon8 Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 Ja mam Land ops i według nie są mega wygodne.Wybrałem je dlatego że się mieściły w nich okulary korekcyjne które nosze. Gogle są ze sztywnej gumy (przez co gogle częściowo dopasowują się do twarzy) i centymetrowej warstwy pianki w okół ramki, co jest wygodnym rozwiązaniem.Po mniej więcej minucie nie czułem już że mam na twarzy te gogle, pole widzenia jest bardzo duże.Dodatkowa szybka przyciemniająca ma jest idealnie przyciemniona nie za bardzo, nie za dużo. Ja polecam tą maskę ale każdy ma inną twarz a ja jestem mało wybredny :wink: co nie zmienia faktu że gogle fajne Quote Link to post Share on other sites
Polak55 Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 ja na maskę nie reflektuję bo się trochę nieporęcznie strzela w niej choć zdarzają się lepsze modele ja posiadam uvexy ultrasonic i są ok wytrzymują strzał z przystawienia z 420fps bez uszkodzeń poza tym noszę okulary korekcyjne i jest w nich całkiem wygodnie jednak po przymierzeniu ess-ów kolegi przyznałem że są jednak wygodniejsze (nie pamiętam modelu) ale te uvexy polecam Quote Link to post Share on other sites
WojaKwz Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 (edited) Powiem Ci tak. Mam NVG, są tanie. Przestrzeliwałem, je z wielu replik. Mogę jedynie polecić. Poprostu każdy ma swoje sugestie. Ja mam, używam i chwalę sobie je :) ICE i NVG POLECAM W 100% ! :) Edited April 13, 2011 by WojaKwz Quote Link to post Share on other sites
Spoon8 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Ja mam Land ops i według mnie są mega wygodne.Wybrałem je dlatego że się mieściły w nich okulary korekcyjne które nosze. Gogle są ze sztywnej gumy (przez co gogle częściowo dopasowują się do twarzy) i centymetrowej warstwy pianki w okół ramki, co jest wygodnym rozwiązaniem.Po mniej więcej minucie nie czułem już że mam na twarzy te gogle, pole widzenia jest bardzo duże.Dodatkowa szybka przyciemniająca ma jest idealnie przyciemniona nie za bardzo, nie za dużo. Ja polecam tą maskę ale każdy ma inną twarz a ja jestem mało wybredny :wink: co nie zmienia faktu że gogle fajne @edit Literówka '...według nie są mega wygodne' według mnie są mega wygodne, Land opsy są wygodne!!!! Quote Link to post Share on other sites
GwI4zdor Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Nie tyle co gogle ale wtrącę z okularami http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_168&products_id=7722&name=Okulary_ochronne_-_Bolle_SWAT_-_Smoke_-_SWATPSF Co sadzicie na ich temat nadaja sie ??? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 eeeeech. Przecież wyrażnie pisze STANAG 2920. Quote Link to post Share on other sites
GwI4zdor Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Czyli jest dobrze ;d Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 A co gogle wyłączyli. Ciężko sobie sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts