Terkov Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Witam. W mojej m4 mam sprężynę m110 madbulla, celem jest 360 fps. Replika ta ma być bronią uniwersalną, tj. do lasu, a w razie potrzeby i do CQB. Mój problem polega na tym, że nie mam chrono i martwię się, czy przez zbytnią szczelność nie przekroczę granicy... Jak to działa? Jak sprężyna, po przeliczeniu, ma dać 360 fps to znaczy, że daje tyle w jakich warunkach? Innymi słowy: co zrobić, żeby moja replika zawsze była dopuszczona do użytku w CQB, a jednocześnie trzymać się możliwie blisko granicy 360 fps, by nie odstawać zbytnio w lesie? I jeszcze jedno pytanko, trochę z innej beczki: jak wyglądają te limity w CQB na imprezach ogólnopolskich? Z tego co kojarzę, to w Pomorskim jest 330 fps, a np. w Dolnośląskim 360 fps. Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Czy wyciągniesz tyle FPS nie zależy tylko od sprężyny, lecz od niektórych części także :) Ze sprężyn polecam guarder'owskie. Ogółem przyjęty limit to 350fps (te 10fps w tą czy w tą nie robi różnicy). Pozdro :) Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Ilość fps na danej sprężynie głównie zależy od osoby, która to składa. Samo wyjęcie starej i wsadzenie nowej sprężyny to za mało. Trzeba umiec robić tzw. "czary mary", żeby replika miała dużo fps na słabej sprężynie. Lepiej wsadź M100 i daj jakiemuś dobremu serwisantowi. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 (edited) Czy wyciągniesz tyle FPS nie zależy tylko od sprężyny, lecz od niektórych części także :) Ze sprężyn polecam guarder'owskie. Ogółem przyjęty limit to 350fps (te 10fps w tą czy w tą nie robi różnicy). Pozdro :) Też polecam Guarder'y, na SP110- 410fps ;) Jak dla mnie to do budynku mniej! niż 350fps Pzdr. Edited June 9, 2011 by bamper12 Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 na krótkiej lufie raczej nie przekroczysz tych 360fps na sprężynie madbulla. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 you dash jak ja lubię te twoje czary mary Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted June 9, 2011 Author Report Share Posted June 9, 2011 Tak, wiem że guardery są dobre, sam mam jednego w moim SWD. Do m4 specjalnie wsadziłem co innego, bo nie wiem jakiego guardera bym potrzebował, żeby nie przekroczyć tych 360 fps. W temacie chodziło mi o to, czy bawiąc się w te czary-mary (teflon fixy itp) przypadkiem nie przekroczę prędkości jaka powinna wynikać z numeracji sprężyny. :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 (edited) Jasne, że możesz przekroczyć. Klient chciał żebym na M110 JBU w AKS74U zrobił mu 360-380 fps a wyszło 440 w porywach do 460(!). Musiałem wszystko rozbierać i składać na nowo.... Kup M100, spokojnie idzie uzyskać te 350-360 fps, na m110 można łatwo przekroczyć jak masz tendencje do dążenia do perfekcji ;P Edited June 9, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Mr Willson Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 110JBU=460 FPS Prawdziwy Harry Potter! :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Żebyś widział moją minę jak chrono pokazało 440, głównie tyle było, 460 skoczyło baardzo rzadko ale jednak ;P Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 To nie ma czym się chwalić, bo gnata źle złożyłeś jeśli miałeś skoki rzędu 20 fps. Możliwe, ja na SP110 w AK też tyle dostałem. Teraz złożyłem na SP130 w SLR CA 490 fps... Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 A wszystko dlatego ze oznaczenia na roznych sprezynach maja tyle wspolnego z rzeczywistoscia ... No i kwestia doszczelnienia idealnie repliki. M110 daje 110 na bardzo nieszczelnej replice. No i oczywiscie tylko wtedy jezeli to nie jest guarder - bo one daja zawsze wiecej o 10-20 m/s. Taka natura ludzka ... dostajesz wiecej - wiec sie cieszysz. Nie patrzysz ze oznaczenie jest bez sensu. Zreszta bylo to setki razy na forum. Bez chrono nie sprawdzisz ile naprawde ma replika. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Jedyną zaletą (ale bardzo dużą) sprężyn guardera jest trwałość. Zaniżona numeracja komuś nie zorientowanemu może zrobić kłopot i jest wadą. Prawidłowe oznaczenia mają sprężyny LL ale nie lubię ich, nie są zbyt trwałe. Ale lepiej brzmi "zrobiłem 700fps na m170" niż "zrobiłem 600fps na m170" więc zawsze pcham guardera :D. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 (edited) To nie ma czym się chwalić, bo gnata źle złożyłeś jeśli miałeś skoki rzędu 20 fps. Możliwe, ja na SP110 w AK też tyle dostałem. Teraz złożyłem na SP130 w SLR CA 490 fps... I tu nie stety masz rację :/ Zrobiłem teflon fixa na szybko i sprawdzałem czy czasem nie przegiąłem bo miałem takie wrażenie. Na poprzedniej M130 miał tyle fps, że wystarczyło wsadzić M110 i nic nie robić, a jednak mnie pokusiło ;) Stąd ten skok, ale zdarzał się on na jakieś 10 strzałów. Jakby się lepiej przyłożyć i zrobić coś jeszcze poza teflon fixem to pewnie te 460 fps by wyszło, ale po co miałem to robić jak klient chciał 360-380 ;) Edited June 10, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 To zrób porządnie ale na słabszej sprężynie. To powinno być oczywiste przy, że tak powiem "odpowiednim" podejściu do klienta. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 (edited) Miałem klientowi zamontować M110, mówiłem, że na niej ma dużo fps, żeby kupił słabszą, klient mimo to chciał żebym zamontował tą i miał tyle fps ile chciał, więc proszę nie pisz mi tutaj o "odpowiednim" podejściu do klienta... PS. Powoli odnoszę wrażenie, że nie które osoby piszą pewne rzeczy żeby się dowartościować i koniecznie próbują kogoś "zmieszać z błotem". Może się mylę, ale takie odnoszę wrażenie. Edited June 10, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 11, 2011 Report Share Posted June 11, 2011 Lol. Dexter ma racje. Serwis to nie jarmark z warzywami. Jeśli Ci wychodzi na 110 az 460 fps to bez cięcia sprężyny nie dojdziesz nagle do 380. Szkoda springa. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 11, 2011 Report Share Posted June 11, 2011 (edited) Zdjąłem teflon i było 385-390. Co poradzę? Nasz klient nasz Pan :) Nie chciał kupować słabszej sprężyny więc w sumie nie mogłem mu wsadzić innej. Ale już koniec off topu, nie o tym jest ten temat. Jak coś to zapraszam na PW. Edited June 11, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 11, 2011 Report Share Posted June 11, 2011 Z dupy bata nie ukręcisz, tak samo jak na m150 nie zrobię nikomu 700fps tak samo nie zrobię nikomu z m110 360fps jeśli ma to być zrobione porządnie. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 11, 2011 Report Share Posted June 11, 2011 Dexter, prosiłem, pisz na PW. Nie rób tutaj off-topu. Pisałem, że klient chciał 360-380 fps, mi wyszło 385, mniej nie chciało. Mówiłem mu jaka jest sytuacja, że wypadało by wsadzić słabszą sprężynę, mimo to on koniecznie chciał, żeby ta została. I co mam w taki wypadku poradzić? Dalsza rozmowa tylko na PW. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 nie rozumiem jednego - czemu nie wsadziles sp90 ??? Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Już pisałem... Klient chciał abym wsadził M110, widocznie szkoda mu było kasy na sp90. W każdym razie nie o tym jest temat. Proszę znowu, wszelkie pytania, itd. piszcie na PW. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Oj nie migaj się jak starzy, zazdrośni serwisanci gnębią początkującego w branży trudnymi pytaniami :D. Po prostu pilnujemy swoich interesów. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Nie mam do Was pretensji czy coś w tym stylu ;P Wiem jak cała sprawa mogła dla Was wyglądać, rozumiem też, że macie wątpliwości co do nowych osób, które zajmują się serwisem. To chyba nawet dobrze bo w takim wypadku "pseudo serwisanci", którzy raptem rozkręcili pare replik, zostaną wyłapani ;P Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Klient chciał abym wsadził M110, widocznie szkoda mu było kasy na sp90 ale przeciez ceny sprezyn ( odnosnie sily) sa porownywalne i zblizone do siebie ... no chyba.,ze koles zakupil jakis chinski wynalazek zykonany z olowiu i cyny... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts