Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dump Pouch S.E.T. - recenzja

Recommended Posts

setforum7ft.jpg

Dump Pouch - recenzja

Oto moja mini recenzja Dump Pouch’a(nazywanego też dump bagiem lub workiem na odzysk) wykonanego przez supera. Jest to replika Dump Pouch’a Military Morons produkowanego obecnie również przez Maxpedition pod nazwą Rolly Poly.

Oto linki do oryginałów:

http://www.militarymorons.com/equipment/eq...ent.1.html#rgmm

http://www.militarymorons.com/misc/misc.3.html#rp

Kontakt i wysyłka:

Kontakt z superem był po prostu świetny. Z początku nie byłem zdecydowany na konkretny typ dumpa. Zastanawiałem się min. nad torbą udową. Ostatecznie jednak dzięki jego poradom i sugestią wybrałem właśnie Rolly Poly i jestem tej decyzji bardzo zadowolony.

Pieniądze wpłaciłem na podany wcześniej numer konta a przesyłka została wysłana jeszcze tego samego dnia.

Nie ma się tu co zbytnio rozpisywać. Wszystko odbyło się w jak najlepszym porządku w bardzo miłej atmosferze. Mimo że kupowałem pierdołkę zostałem bardzo fachowo obsłużony.

Wykonanie:

Część główna, czyli „klapa” wraz z mocowaniem do pasa/kamizelki oraz rzepami został wykonana z kodury natomiast sam zwijany „worek” z podwójnej warstwy nylonu(dzięki temu łatwiej go zwijać i zacisnąć ściągaczem). Krawędzie zostały obszyte lamówką wiec nie ma mowy o jakimkolwiek strzępieniu itp. Szwy w większości są podwójne gdzieniegdzie pojedyncze a w najistotniejszych miejscach potrójne. Nigdzie nie ma odstających nitek, poplątanych szwów itp. . Dodatkowo na dnie worka znajduje się mały otworek drenażowy obszyty dookoła.

Funkcjonalność:

Dump ma kilka sposobów mocowania do oporządzenia za pomocą:

- standardowego klipsa ALICE (najlepiej 2 sztuki)

- taśm które są w komplecie(widać je na zdjęciach) i dopiąć nimi do zwykłego pasa ALICE do kamizelki na taśmie 50 mm, albo do taśm MOLLA)

-można również przepuścić pas pod systemem PALS i nie potrzeba wtedy żadnych dodatkowych uchwytów

Ja wybrałem 2 wariant i całość dobrze się trzyma na moim pasie 50 mm.

Tak jak widać na zdjęciach, główna ideą tego dumpa jest możliwość jego zwinięcia i wykorzystania na różne sposoby. Całość ma 3 główne rzepy:

- pierwszy trzymający worek gdy jest on zwinięty

- drugi znajduje się po wewnętrznej stronie worka. Umożliwia on zaczepienie górnej klapy aby nie utrudniała ona wrzucania pustych magazynków

- trzeci znajduje się na zewnątrz worka i pozwala zapiać od góry worek gdy jest on pusty lub wypełniony mniejszymi przedmiotami np. magazynkami pistoletowymi, butla z kulkami itp.

Dodatkowo worek można ściągnąć po obu stronach wygodnymi gumkami dzięki czemu zawartość dumpa jest jeszcze lepiej zabezpieczona.

Obsługa całości jest bardzo wygodna. Zwijanie i rozwijanie nie sprawia najmniejszego problemu. Po rozłożeniu górny otwór jest na tyle duży że bez problemów można szybkim ruchem wrzucić magazynek do wewnątrz. Dump mieści 6 magazynków M16 gdy są one ułożone pionowo i około 4 gdy wrzucamy je niedbale w ferworze walki.

Co mi się nie podoba:

Nie ma właściwie takich rzeczy. Całość z samego założenia jest tak prosta że nie można zbyt wiele od tego wymagać. Dump w 100% spełnia swoja rolę, jest uniwersalny i ładnie wykonany.

Moje „kompetencje":

Nie miałem nigdy styczności z oporządzeniem z najwyższej półki. Być może przyzwyczajonym do najwyżej jakości produktów Orkna, BHI czy innych będą woleli kupić oryginalnego Maxipeditiona lub inny produkt a wytwór supera nie spełni ich oczekiwań. Ciężko mi to ocenić jednak wolałem o tym napisać aby uniknąć potem uwag w stylu: „to nazywasz dobrą jakością?” itp.

Cena: 35 zł

Kilka fotek:

dump10in.th.jpg

dump21cu.th.jpg

dump34kl.th.jpg

dump44ie.th.jpg

Pozdrawiam!

EDIT:dodałem cenę

i tutaj nasuwa mi sie pytanie, jako ze mam w planach zamówienie sobie chest-riga, czy Superprodukty wystarczają nam airsoftowcom? Porównuje oczywiscie do Orkana, który jak wiadomo szyje nie tylko dla nas, ale także dla wojska. Nie miałem produktów ani jednego, ani drugiego w ręku, ale z opisów widac róznice bardzo jaskrawo. (mam nadzieje ze zaden z panów nie bedzie miał mi za złe... jak by co - moge usunać, bo to fragmenty rozmów prawie ze). Rózniza jest chociazby w materiale - Orkan szyje tylko z Cordury, ew. obszywa ją innym materiałem dla kamuflazu, a Super z Kodury i nylonu. No i róznica w cenie. Bo róznic w technice obu panów nie bede w to wrzucał, to juz rzecz wzgledna.

Zatem, moje pytanie w duzym skrócei - kto ma lepszy współczynnik cena/jakość? i czy gorsze technicznie (nie gorsze jako-tako, ale nie cordurowo-acetalowo-siedem tylko kodurowo-plastikowe) po prostu wytrzymują?

aaale zamotałem :roll:

Może niech się Orkan i Super sami za siebie wypowiedzą, ale podejrzewam ze jeśli chodzi o np. kolorek oliwkowy to materiały bedą baaardzo do siebie zblizone jakościowo. Ale pozostają jeszcze nitki, taśmy, zamki, napy i klamry a z tym bywa róznie. Nie widzialem jak robi swoje produkty Super, więc do Orkana porównywać nie mogę. Choć na zdjęciach wygląda ładnie czego o produkcie Chrisa pokazywanym tutaj kiedyś powiedzieć nie można. Zaznaczam ze są to dwa rózne produkty i tylko pojedyńcze sztuki.

Jescze nie ma :D

Nie chcę porównywać swoich produktów do Orkana czy Chrisa. Każdy z nas ma jakies wady i zalety tylko klienci mogą ocenić jakość.

Co do materiału to juz na dniach będę miał Flecktarn i polską panterę,

a także francuski odpowiednik Cordury w kamuflażu woodland.

Oferuje także przeróbki mundurów i innego sprzętu.