Jurga Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) przepraszam, że tak odbiegnę od teamu troszkę ale jakiej średnicy jest lufa wewnętrzna (precka) od zewnątrz?? osobiście nawet nie trzymałem lufy do VSR ale zastanawiam się czy dało by radę przerobić standardową preckę na VSR... Edited December 1, 2011 by Jurga Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Dało by się jak masz tokarkę i frezarkę. Średnice obu sa takie same- 8,5mm. Quote Link to post Share on other sites
Jurga Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 (edited) tokarkę mam :) a frezarkę ma znajomy ślusarz :) myślę nad kupnem... tylko zastanawia mnie jaka lufę tu dać... oraz gumkę... bo lufę chciał bym przetestować o długości około 650mm ale gdzie ja zaś do tego kupie gumkę... eh :P jak jeden problem znika to pojawia się drugi :p Edited December 2, 2011 by Jurga Quote Link to post Share on other sites
pepus99 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Ja nią kupię! Będzie to mój pierwszy ASG. Dużo się pytałem i wynika z tego ze jest dobra. A fps 70 strzałów ok 600fps. Kolejny tak napisany post poleci. Ten nie poleciał tylko dlatego, że dałeś ciekawego linka. /LgN Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Urzekła nas Twoja historia. Na serio. Nie wiem co czytałeś, gdzie pytałeś, ale powiem jedno. Replika snajperki jaka by nie była nie jest na początek dobra (no, czasem, ale Ty nie pasujesz do wyjątku). Ponadto, po nicku, sposobie pisania, można wnioskować, że masz 12-15 lat, więc raczej nikt nie przyjmie Cię na strzelaniu z taką repliką. Ostatnia rzecz. Niby 70 strzałów to sporo, ale ja nie lubię, gdy mi fps-y spadają. Stabilność prędkości wylotowej to dobra powtarzalność strzału, a rozrzut 20 fps to w snajperce dużo (z drugiej strony, nawet jeśli chrono pokazuje ten sam wynik to masz niewielkie wahania prędkości, aby je określić, trzeba liczyć niepewności). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 To jest snajperka. Tu by mi wystarczyło 20 powtarzalnych strzałów, po kiego więcej? Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Mi zasadniczo też, ale jednak warto by było, aby te fps-y nie spadały o 20 jednostek już po pierwszym strzale. Choć z drugiej strony ciekawe, że po 30 strzałach fps-y spadają już o 30, ale nie wiemy jak postępuje spadek (teoretycznie co strzał to ciut mniej, ale jak praktyka?). Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 teoretycznie co strzał to ciut mniej A to dlaczego? Nie twórzmy tu nowej fizyki. Teoretyczny opis zjawisk zachodzących w takiej replice wykracza daleko poza nasze możliwości. Możemy jedynie dłuższy czas poobserwować, co się dzieje i, w przypadku np. Dextera, na podstawie doświadczeń i wiedzy empirycznej minimalizować wahania fps. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Teoretyczny opis zjawisk to przecie w naszym przypadku jedna durna przemiana fazowa, dorzućmy garstkę równania Clapeyrona i gotowe. Ja was nie kumam, gnat działa, po zmontowaniu na dobrych częściach wali jak szatan na 90m a Wam i tak zależy na odskokach :D. Mnie w sumie wali czy ma +/- 50 czy miliard fps- póki strzela tam gdzie celuję- jestem hepi. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 A to dlaczego? Nie twórzmy tu nowej fizyki. Teoretyczny opis zjawisk zachodzących w takiej replice wykracza daleko poza nasze możliwości. Możemy jedynie dłuższy czas poobserwować, co się dzieje i, w przypadku np. Dextera, na podstawie doświadczeń i wiedzy empirycznej minimalizować wahania fps. Widać źle napisałem. Patrząc na zdjęcia Zbrojowni nie mamy wglądu w całość testu- chodziło mi o to jakie są spadki po każdym strzale. @Dexter- zgadzam się z Twoim podejściem, ale mam trochę upierdliwy charakter, dlatego tak kręciłem się wokół stabilności fps. Jak coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie- ma w sobie trochę racji :wink:. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=searchItem&item=LAY-ACC-PSS10GIB555&search=searchItem&rs=vsr%20barrel&catid=&cat= Rozumiem, że to jest to ? Mimo wszystko fajnie jakby ktoś na moje poprzednie odpowiedział - może się odpowiedź komuś innemu przydać Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Frezowanie jak frezowanie, dwie szczeliny. Toczenie jak toczenie- jeden rowek. Czy ja wiem, skomplikowane to nie jest. Tak, o tej lufie myślałem ale i na redwolfie co nieco jest, choć z wysokiej półki cenowej. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Czy do SARa próbował ktoś wsadzać komorę PDI od VSR (zakładam że pasuje)? Jeśli tak to czy poprawiła się poprawa, nie było jakiś problemów ze szczelnością itp? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Pewnie pasuje tylko po co :D. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Czy w takim razie wymiana stockowej jest całkowicie nieopłacalna na żadną inną? To jednak chińczyk :wink: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Jest zerżnięta z TM. Wymieniasz gumę, likwidujesz ewentualne luzy ramienia (boczne) i w zasadzie nic lepszego nie dorwiesz. No, prócz oryginału TM :D. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Wiadomo, VSRka to klasa sama w sobie :biggrin: Dzięki za odpowiedź, Dex. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Jeśli dobrze rozumiem, do SAR-10 wystarczy włożyć zestaw Falcona (lufa 43cm + gumka o twardości F46) by osiągnąć te 650-700fps'ów i ~80metrów skutecznego zasięgu? Chodzi dokładnie o ten zestaw: http://azteko.pl/falcon-lufa-prec-kompensacja-603-430mm-vsr10-f105-p-2205.html Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Nie żartuj. Jesteśmy w dziale snajperskim, tu o lufach falcona się nie wspomina. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Nie żartuj. Jesteśmy w dziale snajperskim, tu o lufach falcona się nie wspomina. Miałeś kontakt znaczy się? Jak wypadają? Loteria? Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Dexterkrak, czyli jak rozumiem promyk 43cm + gumka.. Jaka? King Arms, Falcon? Jeszcze coś innego? I ja również chętnie usłyszałbym jakąś opinię o falconowskich lufach. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Loteryjne. Niektóre jak promyś, niektóre jak stock prawie, niektóre jak systema mniej więcej. Gumka? W tej chcili jest problem, czekam na odważnego który przetestuje gumy PDI bo KA, 9Ball, falcon są echem... "od biedy" a KMH niedostępne :(. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 (edited) Ostatnio postanowiłem usiąść nad swym SARem by wsadzić do niego preckę i chyba udało mi się w tej krótkiej chwili coś zepsuć. Otóż po złożeniu do kupy repliki okazało się, że pojawiły się dwa mankamenty: 1) Dopchniecie rączki przeładowania do końca wymaga użycia delikatnie większej siły, opuszczenie jej w dół wymaga użycia jeszcze większych jej pokładów, miałem wrażenie, że body po prostu jest zbyt wysunięte w stosunku do rączki stwarzając znaczny opór jednak teraz sądzę, że ma to związek z drugim problemem, czyli.. 2) Po oddaniu strzału spust blokuje się w tylnej pozycji i aby go zwolnić musze odciągnąć rączkę do góry, wtedy zaskakuje. Spust bez przeładowania odbija poprawnie. Z moich wstępnych obserwacji wynika, że bierze się to z dociśnięcia w dół górnej części zespołu spustowego. Ktoś może spotkał się z podobnymi problemami i potrafi mi doradzić co robić w tej sytuacji? Edited June 1, 2012 by asas Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Rozkręć i skręć jeszcze raz, po ludzku. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Ok, po rozłożeniu zespołu spustowego znalazłem przyczynę - sprężynka dociskająca jego górną, ruchomą część była za słaba i prawie nie odbijała - włożyłem na jej miejsce sprężynkę z układu spustowego MP001 (wiedziałem, że to G... się kiedyś do czegoś przyda!) i wszystko pięknie załapuje. Rozkręciłem CAŁY karabin na części pierwsze, wymieniłem sprężynkę znajdującą się przy cudeńku blokującym wlot do komory, naprawiłem system utrzymujący regulator HU w danej pozycji (ach, jak to pięknie klika.. ;-) ), rozwaliłem gwint w śrubkach z shitmetalu łączących właściwy karabin z łożem, wymieniłem na krzyżakowe, zmieniłem sprężynkę przy spuście również na mocniejszą by nie miał już problemów z odbijaniem, poprawiłem łączenie dwóch połówek łoża... Dużo porobiłem. Ale teraz pojawił się kolejny problem - po włożeniu magazynku do repliki tylko pierwsza kulka wchodzi do komory, przy następnych strzałach kulki pozostają w magazynku poza jedną, znajdującą się zazwyczaj przed, ale nie w, wejściu do komory. I przyznam, że teraz nie mam już pojęcia co może być nie tak.. W grę, według mnie, wchodzą dwie opcje: 1) Nieprecyzyjne ułożonie lufy zewnętrznej lub 2) Za mocna sprężynka odpowiadająca za blokowanie wejścia do komory (choć nie wiem jak miałaby ona na to wpływać). Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Jakieś propozycje? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts