Lesnik42 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 (edited) Witam, ostatnio kilku moich kolegów zafascynowało się ASG i oczywiście zarazili tym również mnie ;) Rzecz jasna, muszę kupić sobie pierwszą replikę - na ten cel udało mi się zebrać około 1000 złotych. Moja prośba o pomoc w wyborze repliki różni się od innych tym, że nie kręcą mnie karabinki typu AK, M4 czy MP5 a bardziej historyczne karabiny - konkretniej z okresu IIWŚ i wcześniej. Bardzo spodobał mi się ten oto czterotaktowy Mauser: http://www.taiwangun.com/karabiny_snajperskie/wwii01-kar98k_w_boyi-1113.html Ale mam pewne obawy, po kolei; 1. Samo "drewno" w opisie mnie nie satysfakcjonuje - za taką cenę obawiam się jakiegoś kawałka wystruganej sosnowej deski w roli łoży i kolby. 2. jak z osiągami? Martwi mnie rzecz jasna te 315fps. Nie chcę za taką cenę kupić karabinu który będzie strzelał na 20 metrów a każda następna kulka będzie lecieć inaczej. Czy jest możliwość zamontowania w tym karabinie mocniejszej sprężyny i jaki jest to koszt? Z góry dziękuję za pomoc, to moja pierwsza replika i nie chcę kupić czegoś niewartego swojej ceny. Edited July 9, 2011 by Lesnik42 Quote Link to post Share on other sites
TajFunPL Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Jak dla mnie ten sklep może oferować to co chcesz przynajmniej powinien. http://www.specshop.pl/index.php?cPath=22_223&osCsid=d5bb4305f12f703a26f1baafb55dcb23vv Mi przypadł ten karabinek http://gunfire.pl/product-pol-1152189638-Thompson-M1A1.html lub ten http://gunfire.pl/product-pol-1152189520-AGM-MP40-MP007.html Ale wybierz sam najbardziej odpowiadający :) :happy: Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Mauser do ASG się nie nadaje. Link do tematu o nim Materiał znal - czyli szitmetal, mało wytrzymały. Kolba jest pomalowana grubą warstwą farby, nawet faktura drewna jest namalowana! Pod farbą jak to fajnie określiłeś, ustrugany kawał drewna w dodatku wyszlifowany i z sękami czasem nawet ze szpachlą. Cała replika dobra na ścianę ewentualnie do rekonstrukcji po usunięciu z sprężyny głównej i zmiany kolby na drewno "takie jak trza". Warty uwagi jest STG44 AGM-u. 420fps no i full metal (też znal + pare części ze stali) + drewniana kolba Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Muszę Cię zmartwić, ale to nie jest najlepszy wybór. Tanie, sprężynowe karabiny mają to do siebie, że są wyjątkowo niecelne, oraz nie najlepszej jakości. W dodatku te łuski - takie coś to bardziej do powieszenia do ścianie oraz postrzelania do tarczy rekreacyjnie, raz na jakiś czas. Ewentualnie, jako tako podobna jest M14, może to cię skusi? Jeśli chodzi o zasięg i moc, z pewnością przerasta Mausera. Może nie licząc plastikowych drewien, ale te w większości nie wypadają chińczykom najlepiej. Paru moich znajomych ma cm.028 (plastikowe drewna, tak!) i ta imitacja wygląda nawet nieźle, choć bez porównania dla tych prawdziwych. Replika to rzecz jasna nawet nie połowa twojej kwoty, tak więc, tuning nawet do 400 fps nie będzie stanowił przeszkody. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 (edited) Też myślałem o MP44 ale koledzy odradzają mi go ze względu na wersje gearboxa która podobno lubi pękać, a mi poprostu nie chce się bawić w jakieś naprawy, wymiany, odsyłanie do serwisów itp. Jeśli chodzi o Mausera, to chciałbym wiedzieć dokładnie jakie ma osiągi (najlepiej opinie użytkownika). Jeśli na tym polu ta replika również wypada wyjątkowo kiepsko - rozejrze się za czymś innym. Edited July 9, 2011 by Lesnik42 Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 (edited) Dokładnie Mauser nadaje się tylko i wyłącznie do powieszenia na ścianie. Najważniejsze pytanie co chcesz odwzorowywać Wermacht ? Aliantów ? Armie Czerwoną ? Co do Stg 44,to bardzo dobra replika w tym przedziale cenowym. Edited July 9, 2011 by hokager Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Też myślałem o MP44 ale koledzy odradzają mi go ze względu na wersje gearboxa która podobno lubi pękać, a mi poprostu nie chce się bawić w jakieś naprawy, wymiany, odsyłanie do serwisów itp. Wersja gearboxa to v2 taki sam jest w m4 - lubią pękać przy mocnych tuningach. Ale te w STG44 są mocne i przy tej mocy raczej nie pekają. Jeśli chodzi o Mausera, to chciałbym wiedzieć dokładnie jakie ma osiągi. Jeśli na tym polu ta replika również wypada wyjątkowo kiepsko - rozejrze się za czymś innym. Osiągi ma słabe, i rozrzut bardzo duży. Tuning niewiele tu zdziała. No i te łuski, które można łatwo zgubić. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Mauser jest ładny, bardzo przyjemnie się z niego strzela, ale w naszych czasach moc za mała... Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 Kurcze, z jednej strony ten Mauser jest poprostu piękny, leży mi znakomicie i zauroczył mnie system czterotaktowy i zasilanie z łusek (czuje się że każdy strzał to jeden pocisk a nie seria = worek kulek i nakręcanie magazynka). Miałem okazje tylko na chwile wziąść go do ręki ;) Ale jeśli jest taki beznadziejny, to na ozdobe ściany w domu nie wydam tyle szmalu. Sam już nie wiem... :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Kurcze, z jednej strony ten Mauser jest poprostu piękny, leży mi znakomicie i zauroczył mnie system czterotaktowy i zasilanie z łusek (czuje się że każdy strzał to jeden pocisk a nie seria = worek kulek i nakręcanie magazynka). Miałem okazje tylko na chwile wziąść go do ręki ;) Ale jeśli jest taki beznadziejny, to na ozdobe ściany w domu nie wydam tyle szmalu. Sam już nie wiem... :zastanawia: zawsze możesz kupić wersję z absowym łożem - jeśli kochasz karabiny z WWII, to i tak łoże wymienisz na oryginałlub dorabiane, bo to drewno jest kaszaniaste. A ten z ABSem jest o połowę tańszy, więc jak Ci nie będzie odpowiadał, to zostanie jako zapasowa ;) Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 Bardziej chodzi mi tu o osiągi - szajsmetal jakoś zniosę, poprostu będe na replikę uważał. Drewno też jakoś zniosę, poprostu dobrze je polakieruje i nie będe nikogo tłuc kolbą :biggrin: Gorzej z osiągami - jeśli te są beznadziejne i nie można tego poprawić żadnym tuningiem, albo jeśli tuning wyniesie mnie tyle co sama replika - wtedy rozkładam ręce i kupuje MP40 lub MP44. Nie mam ochoty frustrować się na strzelance że z tak długiej repliki kulki po 15 metrach będą lecieć na prawo i lewo a ja zostane "zasypany" serią z AK. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 W takim razie trzeba będzie kupić elektryka. Żadna "snajperka" ze sklepu (sprężyna znaczy) nie pozwala na jakąkolwiek walkę z aegiem. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Bardziej chodzi mi tu o osiągi - szajsmetal jakoś zniosę, poprostu będe na replikę uważał. Drewno też jakoś zniosę, poprostu dobrze je polakieruje i nie będe nikogo tłuc kolbą :biggrin: Gorzej z osiągami - jeśli te są beznadziejne i nie można tego poprawić żadnym tuningiem, albo jeśli tuning wyniesie mnie tyle co sama replika - wtedy rozkładam ręce i kupuje MP40 lub MP44. Nie mam ochoty frustrować się na strzelance że z tak długiej repliki kulki po 15 metrach będą lecieć na prawo i lewo a ja zostane "zasypany" serią z AK. nie chcę Cię martwić, ale większość AK przebija zasięgiem i celnością MP40, STG też raczej. ;) Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Pamiętam że G&H robiło konwersje M14 na M1, więc jak byś znalazł m14 cymy wmiare tanio to powinieneś się zmieścić w 1000pln. Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 Z karabinów drugowojennych jakie mnie interesują mogę wymienić wszelkie czterotakty - Mauser, Mosin Nagan, Springfield, Arisaka, Lee Enfield itd. Jeśli chodzi o PM-y to tylko MP28 i MP40. MP44 ujdzie w tłoku. Tak więc czy ten Mauser fabrycznie może zasięgiem i celnością konkurować z AK028 (przeciwko tym replikom będe głównie grać)? A jeśli nie, to da radę poprawić te parametry jakimiś modyfikacjami (mocniejsza sprężyna, szczelniejsza lufa itp.)? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Ten Mauser jest beznadziejny, nie nadaje się do walki. Nie żyj marzeniami tylko rzeczywistością. :blush: Z broni ww2 StG 44 albo Thompson - z Chińskich. Możesz też poszukać czegoś droższego, pepesza Aresa jest świetnie wykonana. Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 10, 2011 Author Report Share Posted July 10, 2011 Tak więc czy ten Mauser fabrycznie może zasięgiem i celnością konkurować z AK028 (przeciwko tym replikom będe głównie grać)? A jeśli nie, to da radę poprawić te parametry jakimiś modyfikacjami (mocniejsza sprężyna, szczelniejsza lufa itp.)? Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Szczerze to lepiej kup M14 np cymy i zamow w G&H drewniane łoże do niego http://www.repliki-broni.eu/Loze_kolba_M14-17.html bedziesz mial elektryka ktory ma jego zalety i replike ktora wyglada kilmatycznie :) Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Tak więc czy ten Mauser fabrycznie może zasięgiem i celnością konkurować z AK028 (przeciwko tym replikom będe głównie grać)? A jeśli nie, to da radę poprawić te parametry jakimiś modyfikacjami (mocniejsza sprężyna, szczelniejsza lufa itp.)? Czy ty czytasz co ludzie piszą? :zastanawia: Z CM028 ta giwera nie ma najmniejszych szans. Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 10, 2011 Author Report Share Posted July 10, 2011 A czy da się ją jakoś ulepszyć? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Nie. Sprężyna, lufa, gumka, tłok nic nie jest w jakimkolwiek standardzie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Tam nawet nie ma normalnej gumki, tylko jakaś uszczelka... IMO najrozsądniejszy wybór to albo sturmgewehr AGM, albo jak mówił 50zyt garand od G&H: http://www.repliki-broni.eu/M1_GARAND-6.html Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 10, 2011 Author Report Share Posted July 10, 2011 W takim razie Mauser-a z bólem sobie odpuszczam :icon_cry: A co sądzicie o tym MP40: http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/mp007_full_metal_agm-683.html Jedyne moje podejrzenia budzi informacja na samym dole - ta lufa jest jakoś przyspawana czy ma inne mocowanie? Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Koledzy ci już wcześniej powiedzieli,że ma cieńkie osiągi Moim zdaniem Mp40 Agm nadaje się tylko i wyłącznie do Cqb Kup stg 44 ma bardzo dobre osiągi Quote Link to post Share on other sites
Lesnik42 Posted July 10, 2011 Author Report Share Posted July 10, 2011 Dobra, w takim razie już zdecydowałem. Dziękuje wszystkim za pomoc :happy: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts