Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Klimatyczna replika na początek ;)

Recommended Posts

Witam, ostatnio kilku moich kolegów zafascynowało się ASG i oczywiście zarazili tym również mnie ;) Rzecz jasna, muszę kupić sobie pierwszą replikę - na ten cel udało mi się zebrać około 1000 złotych. Moja prośba o pomoc w wyborze repliki różni się od innych tym, że nie kręcą mnie karabinki typu AK, M4 czy MP5 a bardziej historyczne karabiny - konkretniej z okresu IIWŚ i wcześniej.

Bardzo spodobał mi się ten oto czterotaktowy Mauser:

http://www.taiwangun.com/karabiny_snajperskie/wwii01-kar98k_w_boyi-1113.html

Ale mam pewne obawy, po kolei;

1. Samo "drewno" w opisie mnie nie satysfakcjonuje - za taką cenę obawiam się jakiegoś kawałka wystruganej sosnowej deski w roli łoży i kolby.

2. jak z osiągami? Martwi mnie rzecz jasna te 315fps. Nie chcę za taką cenę kupić karabinu który będzie strzelał na 20 metrów a każda następna kulka będzie lecieć inaczej. Czy jest możliwość zamontowania w tym karabinie mocniejszej sprężyny i jaki jest to koszt?

Z góry dziękuję za pomoc, to moja pierwsza replika i nie chcę kupić czegoś niewartego swojej ceny.

Edited by Lesnik42

Jak dla mnie ten sklep może oferować to co chcesz przynajmniej powinien.

http://www.specshop.pl/index.php?cPath=22_223&osCsid=d5bb4305f12f703a26f1baafb55dcb23vv

Mi przypadł ten karabinek http://gunfire.pl/product-pol-1152189638-Thompson-M1A1.html

lub ten http://gunfire.pl/product-pol-1152189520-AGM-MP40-MP007.html

Ale wybierz sam najbardziej odpowiadający :) :happy:

Mauser do ASG się nie nadaje.

Link do tematu o nim

Materiał znal - czyli szitmetal, mało wytrzymały.

Kolba jest pomalowana grubą warstwą farby, nawet faktura drewna jest namalowana! Pod farbą jak to fajnie określiłeś, ustrugany kawał drewna w dodatku wyszlifowany i z sękami czasem nawet ze szpachlą.

Cała replika dobra na ścianę ewentualnie do rekonstrukcji po usunięciu z sprężyny głównej i zmiany kolby na drewno "takie jak trza".

Warty uwagi jest STG44 AGM-u. 420fps no i full metal (też znal + pare części ze stali) + drewniana kolba

Muszę Cię zmartwić, ale to nie jest najlepszy wybór. Tanie, sprężynowe karabiny mają to do siebie, że są wyjątkowo niecelne, oraz nie najlepszej jakości. W dodatku te łuski - takie coś to bardziej do powieszenia do ścianie oraz postrzelania do tarczy rekreacyjnie, raz na jakiś czas. Ewentualnie, jako tako podobna jest M14, może to cię skusi? Jeśli chodzi o zasięg i moc, z pewnością przerasta Mausera. Może nie licząc plastikowych drewien, ale te w większości nie wypadają chińczykom najlepiej. Paru moich znajomych ma cm.028 (plastikowe drewna, tak!) i ta imitacja wygląda nawet nieźle, choć bez porównania dla tych prawdziwych. Replika to rzecz jasna nawet nie połowa twojej kwoty, tak więc, tuning nawet do 400 fps nie będzie stanowił przeszkody.

Pozdrawiam!

Też myślałem o MP44 ale koledzy odradzają mi go ze względu na wersje gearboxa która podobno lubi pękać, a mi poprostu nie chce się bawić w jakieś naprawy, wymiany, odsyłanie do serwisów itp.

Jeśli chodzi o Mausera, to chciałbym wiedzieć dokładnie jakie ma osiągi (najlepiej opinie użytkownika). Jeśli na tym polu ta replika również wypada wyjątkowo kiepsko - rozejrze się za czymś innym.

Edited by Lesnik42

Dokładnie Mauser nadaje się tylko i wyłącznie do powieszenia na ścianie.

Najważniejsze pytanie co chcesz odwzorowywać Wermacht ? Aliantów ? Armie Czerwoną ?

Co do Stg 44,to bardzo dobra replika w tym przedziale cenowym.

Edited by hokager
Też myślałem o MP44 ale koledzy odradzają mi go ze względu na wersje gearboxa która podobno lubi pękać, a mi poprostu nie chce się bawić w jakieś naprawy, wymiany, odsyłanie do serwisów itp.

Wersja gearboxa to v2 taki sam jest w m4 - lubią pękać przy mocnych tuningach. Ale te w STG44 są mocne i przy tej mocy raczej nie pekają.

Jeśli chodzi o Mausera, to chciałbym wiedzieć dokładnie jakie ma osiągi. Jeśli na tym polu ta replika również wypada wyjątkowo kiepsko - rozejrze się za czymś innym.

Osiągi ma słabe, i rozrzut bardzo duży. Tuning niewiele tu zdziała. No i te łuski, które można łatwo zgubić.

Kurcze, z jednej strony ten Mauser jest poprostu piękny, leży mi znakomicie i zauroczył mnie system czterotaktowy i zasilanie z łusek (czuje się że każdy strzał to jeden pocisk a nie seria = worek kulek i nakręcanie magazynka). Miałem okazje tylko na chwile wziąść go do ręki ;) Ale jeśli jest taki beznadziejny, to na ozdobe ściany w domu nie wydam tyle szmalu. Sam już nie wiem... :zastanawia:

Kurcze, z jednej strony ten Mauser jest poprostu piękny, leży mi znakomicie i zauroczył mnie system czterotaktowy i zasilanie z łusek (czuje się że każdy strzał to jeden pocisk a nie seria = worek kulek i nakręcanie magazynka). Miałem okazje tylko na chwile wziąść go do ręki ;) Ale jeśli jest taki beznadziejny, to na ozdobe ściany w domu nie wydam tyle szmalu. Sam już nie wiem... :zastanawia:

zawsze możesz kupić wersję z absowym łożem - jeśli kochasz karabiny z WWII, to i tak łoże wymienisz na oryginałlub dorabiane, bo to drewno jest kaszaniaste. A ten z ABSem jest o połowę tańszy, więc jak Ci nie będzie odpowiadał, to zostanie jako zapasowa ;)

Bardziej chodzi mi tu o osiągi - szajsmetal jakoś zniosę, poprostu będe na replikę uważał. Drewno też jakoś zniosę, poprostu dobrze je polakieruje i nie będe nikogo tłuc kolbą :biggrin: Gorzej z osiągami - jeśli te są beznadziejne i nie można tego poprawić żadnym tuningiem, albo jeśli tuning wyniesie mnie tyle co sama replika - wtedy rozkładam ręce i kupuje MP40 lub MP44. Nie mam ochoty frustrować się na strzelance że z tak długiej repliki kulki po 15 metrach będą lecieć na prawo i lewo a ja zostane "zasypany" serią z AK.

Bardziej chodzi mi tu o osiągi - szajsmetal jakoś zniosę, poprostu będe na replikę uważał. Drewno też jakoś zniosę, poprostu dobrze je polakieruje i nie będe nikogo tłuc kolbą :biggrin: Gorzej z osiągami - jeśli te są beznadziejne i nie można tego poprawić żadnym tuningiem, albo jeśli tuning wyniesie mnie tyle co sama replika - wtedy rozkładam ręce i kupuje MP40 lub MP44. Nie mam ochoty frustrować się na strzelance że z tak długiej repliki kulki po 15 metrach będą lecieć na prawo i lewo a ja zostane "zasypany" serią z AK.

nie chcę Cię martwić, ale większość AK przebija zasięgiem i celnością MP40, STG też raczej. ;)

Z karabinów drugowojennych jakie mnie interesują mogę wymienić wszelkie czterotakty - Mauser, Mosin Nagan, Springfield, Arisaka, Lee Enfield itd. Jeśli chodzi o PM-y to tylko MP28 i MP40. MP44 ujdzie w tłoku.

Tak więc czy ten Mauser fabrycznie może zasięgiem i celnością konkurować z AK028 (przeciwko tym replikom będe głównie grać)? A jeśli nie, to da radę poprawić te parametry jakimiś modyfikacjami (mocniejsza sprężyna, szczelniejsza lufa itp.)?

Ten Mauser jest beznadziejny, nie nadaje się do walki. Nie żyj marzeniami tylko rzeczywistością. :blush:

Z broni ww2 StG 44 albo Thompson - z Chińskich. Możesz też poszukać czegoś droższego, pepesza Aresa jest świetnie wykonana.

Tak więc czy ten Mauser fabrycznie może zasięgiem i celnością konkurować z AK028 (przeciwko tym replikom będe głównie grać)? A jeśli nie, to da radę poprawić te parametry jakimiś modyfikacjami (mocniejsza sprężyna, szczelniejsza lufa itp.)?

Czy ty czytasz co ludzie piszą? :zastanawia: Z CM028 ta giwera nie ma najmniejszych szans.