MiKorn Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 To wyczyść ten cały silikon i nie smaruj nim mechanicznych elementów repliki. Jest lepki i łapie brud, używaj go do uszczelek. Ja z powodzeniem stosuję wazelinę techniczną, ale oleje, czy też smary które polecali koledzy wcześniej na pewno też sprawdzą się znacznie lepiej niż olej silikonowy. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Piszę dla potomnych, żeby przy użyciu opcji szukaj się pojawiało: smarowanie pistoletu repliki gbb, boczniaka gbb, gbb, pistolet. Olejku silikonowego używamy do konserwacji uszczelek, oringów i innych, gumowych części-demontujemy z repliki, psikamy/wlewamy olejek silikonowy do niedużego pojemnika (tak żeby nasz oring/inny element był przykryty), dajemy mu odpocząć w takiej kąpieli 24-48 godzin (element powinien nieco "spuchnąć" opiwszy się oleju), wyjmujemy, wycieramy miękką, niepylącą szmatą żeby się z niego nie lało i zakładamy na replikę. NIE DOTYCZY TO GUMEK HOP UP, ICH NIGDY NIE SMARUJEMY OLEJEM SILIKONOWYM! Wszystkie części, tam gdzie metal trze o metal albo plastik o plastik traktujemy gęstym smarem (w postaci pasty). Może to być nawet wazelina techniczna (można ją dostać w prawie każdym sklepie wielobranżowym), ważne żeby smar nie był zbyt rzadki i żeby nie zawierał żadnych drobin metalowych (są takie smary z cząsteczkami metalu, takich nie należy stosować). Nakładać można palcem, wykałaczką, czym tam wygodnie, nie przesadzamy z ilością. Pamiętamy żeby smarować wszystkie ruchome elementy (jak ten nieszczęsny cylinder gazowy). Ontopując bardziej Imho Mario u ciebie w replice problem jest gdzieś w okolicy cylindra, powinieneś był dostać w zestawie drugi, na wymianę (kiedyś w każdym razie był w zestawie), jak masz to wyjmij stary, podmień i sprawdź. Quote Link to post Share on other sites
trajler Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 Koledzy pomóżcie , Colt R31 strzelam mi seriami . Generalnie jak raz mi się uda wystrzelić to już leci cała seria aż do końca . Quote Link to post Share on other sites
polo19872 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Witam. Posiadam Colta R27 od Army i problem mam następujący, napełnie magazynek gazem do pełna i kulkami, wystrzele ok 5-10 kulek i pistolet mi syfonuje, nie jestem w stanie wystrzelić całego magazynka na jednym napełnieniu, żeby wystrzelić magazynek musze go napełniać 3 razy. Broń jest wyczyszczona nasmarowana zero piachu zero kurzu. może ktos ma taki sam problem, już nie wiem co z nim zrobić. ktoś coś?????? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Być może cylinder gdzieś przepuszcza, albo masz za małą uszczelkę. Ogólnie polecam kupić zestaw tuningowy AF za około 80~100zł. Quote Link to post Share on other sites
polo19872 Posted August 21, 2016 Report Share Posted August 21, 2016 Gdzie taki zestaw moge kupuc? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted August 21, 2016 Report Share Posted August 21, 2016 W Chinach. Jakby co, to zapraszam na PW. Quote Link to post Share on other sites
kris16 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 (edited) Witam mam problem Pacjent r31 Problem klamka ma tendencje do strzelania 4/5 strzałową serią . Rzeczy zrobione w niej Metalowy cylinder gumka hop up . rozebrany do ostatniej śrubki i wyczyszczony i na smarowany Czy jest możliwość by była to wina zaworu w magu ? Edited September 3, 2016 by kris16 Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Czym smarowałeś? Jeśli jakimś lepkim smarem to może być jego wina. Jeśli smarowidło było płynne (jakiś olej), to doszukiwałbym się problemów w mechanizmie spustowym, nie w zaworze. Quote Link to post Share on other sites
kris16 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Cóż wtarty szmatką olejek sylikonowy Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Olejek silikonowy nie nadaje się do smarowania ruchomych elementów repliki. Używamy go tylko do uszczelek. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 Ja stosuję smar litowy do prowadnic zamka a sam mechanizm spustowy smaruję olejem parafinowym stosowanym do maszyn do szycia. Olejek silikonowy do uszczelek. Przy takiej kombinacji jeszcze nie miałem problemów. Quote Link to post Share on other sites
trajler Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 (edited) "Witam mam problem Pacjent r31 Problem klamka ma tendencje do strzelania 4/5 strzałową serią . Rzeczy zrobione w niej Metalowy cylinder gumka hop up . rozebrany do ostatniej śrubki i wyczyszczony i na smarowany Czy jest możliwość by była to wina zaworu w magu ? " Mam ten sam problem ;/ . Edited September 7, 2016 by trajler Quote Link to post Share on other sites
KodzaK Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Hej czy ma ktoś propozycję jak sobie poradzić z wypadającą uszczelką maga? do R29?. po kilku ładowaniach magazynka uszczelka ( od dołu) wypada i trzeba ją wciskać na nowo. Jest to co najmniej irytujące. dodam ze magazynek który dostałem z pistoletem jest spoko uszczelka siedzi i nie wypada. takie rzeczy tylko w magu dokupionym na taiwangun. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 22, 2016 Report Share Posted September 22, 2016 Wydłub uszczelkę z zapalniczki i wpakuj do magazynka. Może ta będzie siedzieć lepiej. Quote Link to post Share on other sites
patro5140 Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Witam, mam problem z dostaniem sie do cylinderka w R29. Tam z tyłu powinienem imbusem wykręcić śrubkę a tu okazuje sie że jej nie ma. Tu moje pytanie, jak mam to zrobic? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted January 26, 2017 Report Share Posted January 26, 2017 Gdzie mogę dostać takie małe sprężynki z popychacza kulek? Część R27-94 z załączonego zdjęcia. Jak na złość uciekły mi dwie. Jakiś zegarmistrz może? Quote Link to post Share on other sites
Xsardis Posted March 4, 2017 Report Share Posted March 4, 2017 Jak w końcu jest z tym R28? Naprawdę jest tyle problemów czy wynika to z nieostrożnego korzystania? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted March 4, 2017 Report Share Posted March 4, 2017 Ja mam R31. Przemielił już ponad 2000 kulek i jedyne co mi się zdarzyło to magazynek zaczął popuszczać przez zawór ładowania. Wystarczyło wykręcić i na uszczelki dać trochę smaru teflonowego. Quote Link to post Share on other sites
slawek96 Posted March 4, 2017 Report Share Posted March 4, 2017 R27 mam już ponad 3 lata i żadnych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Randomzneta Posted March 5, 2017 Report Share Posted March 5, 2017 R27 mam już ponad 3 lata i żadnych problemów. a jak z awariami magazynków? Tak częste jak mówią? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 5, 2017 Report Share Posted March 5, 2017 Ciekną, wystarczy doszczelnić i jeśli zrobisz to dobrze (to nie jest matematyka wyższego rzędu, trzeba mieć dwie ręce i kawałek taśmy teflonowej+olejek teflonowy), to problem zostaje rozwiązany trwale. Quote Link to post Share on other sites
Randomzneta Posted March 5, 2017 Report Share Posted March 5, 2017 Ok, a lepiej wybrać r28 czy kjw KP-08 bo mam okazję kupić za 400zl Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 5, 2017 Report Share Posted March 5, 2017 Jeśli nie masz ciśnienia na oznaczenia palnego pierwowzoru to ja bym wskazywał na KJW, ale tylko w przypadku magów na CO2, na gg KJW strzela słabo i ma fatalną wydajność. Quote Link to post Share on other sites
Randomzneta Posted March 5, 2017 Report Share Posted March 5, 2017 Jeśli nie masz ciśnienia na oznaczenia palnego pierwowzoru to ja bym wskazywał na KJW, ale tylko w przypadku magów na CO2, na gg KJW strzela słabo i ma fatalną wydajność. Na oznaczenia nie mam parcia, jeśli miałbym już kupować to na greengas, co jest nie tak w tym przypadku z KP-08? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts