sylwek3231 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Witam. Mam zamiar kupić karimatę wojskową. Niestety nie wiem którą spośród moich dwóch wybranych opcji wybrać. Zastanawiam się nad kupnem karimaty austriackiej. Ale chciałbym się dowiedzieć jak ona się ma do karimaty kontraktowej zza oceanu? Nie ma wielkiej różnicy, czy może lepiej dołożyć i kupić karimatę us? Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 (edited) Grubościowo obie karimaty są jednakowe (10mm). Osobiście posiadam już od paru lat karimatę US i zawsze się dobrze spisywała, także z czystego serca ją polecam. Edited September 29, 2011 by Krysiek Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 A myślałeś nad karimatą niemiecką? Łatwo mieści się w plecaku, tworzy przy tym sztywne plecy i najważniejsze to nie przeszkadza w przedzieraniu się przez gęsty las. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Myślałem, ale z tego co wiem to jednak lepszą izolację termiczną mają karimaty zwijane. Poza tym po prostu jakoś mi nie pasi za bardzo. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Niemiecka jest cool. Używam od dłuższego czasu, i polecam. Quote Link to post Share on other sites
Wojas_PL Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 A zastanawiałeś się nad matą samopompującą? Skoro chcesz zwijaną karimatę to i tak będziesz musiał ją nosić na zewnątrz plecaka, a mata samopompująca przy podobnych do karimaty wymiarach po spakowaniu, zapewnia znacznie lepszą izolację. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 W sumie dobry bajer, ale jednak chciałbym zwykłą karimatę zwijaną. No i się zastanawiam czy mają podobne właściwości izolujące czy hamerykańska lepsza pod jakimś ważnym względem. Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Musisz zobaczyć jaką mają grubość. Im grubsza tym lepiej chroni. Więc nie wiadomo czy akurat amerykańska jest lepsza. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted October 1, 2011 Author Report Share Posted October 1, 2011 Ok, dzięki za pomoc :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Militariamax Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Racja,ale każda karimata ma podobną grubość,jak dla mnie to niemiecka jest najlepsza,zapakujesz wszędzie,zmieści się już do większego plecaka. Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Nie każda ma podobną grubość, a tym bardziej niemiecka jest cieniutka jak papier. Można się domyślić, że na zgięciach izolacja także jest gorsza. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Niemiecka składana jest fajna, bo składana... ale co do grubości, znajomi narzekają, że im cienko i twardo jest. Nie wiem, też jej używam i na to nie narzekam. Narzekam na tą "fajność" składania, która zżera mi kupę miejsca w plecaku, a zwinąć w celu przytroczenia na zewnątrz nie ma jak. Oczywiście - póki miałem większy plecak, nie było takiego problemu... Quote Link to post Share on other sites
Fizyk Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ja uzywałem karimaty BW i uważam że jest fajna na lato :D bo fakt jest za cienka. Potem używałem austryjackiej..i byłem zadowolony, gdyż izoluje dużo lepiej niż karimata BW z racji grubości..a nawet wygląda jak amerykańska i cenowo bardziej przystępna. Teraz używam maty samopomującą armii holenderskiej i jak dla mnie to strzał w 10. Rozmiar i waga zbliżona do karimaty austryjackiej...a izolacja i wygoda REWELACYJNA. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Do pierwszej dziury.Samopompa jest bomba ale karimata nie zawiedzie. Quote Link to post Share on other sites
monak Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Mam austriacką i nie narzekam. Na jej korzyść przemawia cena. Ale jeśli chcesz koszerną to bierz hamerykańską. Ja rekonstruuję się w korpus i taką powinienem mieć ale cena mnie zniechęciła, a austriacka poza systemem wiązania niczym się nie różni. Quote Link to post Share on other sites
Fizyk Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Do pierwszej dziury.Samopompa jest bomba ale karimata nie zawiedzie. No masz troche racji w tym, chociaż po ostatnich nocach spędzonych w terenie, okazuje się że jej wytrzymałość jest wysoka :)..zobaczymy jak długo :) Quote Link to post Share on other sites
_majster_ Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 a ja polecam najzwyklejszą karimate z decathlonu + pokrowiec żeby sie nie świeciła (polskie pokrowce na karimate są spoko, można też samemu uszyć w dowolnym camo) Jest wystarczająco gruba do lasu, lekka, ciepła (z jednej strony srebrna - wojskowe tego nie mają a bardzo pomaga). Poza tym kosztuje 20zł więc jak sie już porozwala od gałązek i kamieni to jej nie żal zbytnio. pozdro majster Quote Link to post Share on other sites
monak Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 _majster_ może źle szukam, choć użyłem ich "decathlonu" wyszukiwarki http://www.decathlon.com.pl/nettools/allsearch.search?language=PL&siteId=10293446&text=karimata¢ral=12&elementPerPage=16 to nie znalazło karimaty za 20zł. Nie to że neguję Twój wybór ale takiej taniej tu nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Polska karimata jest fajna - nieźle izoluje i jest dość wygodna, ale bardzo delikatna. Quote Link to post Share on other sites
ermol Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Polecam karimatę firmy Karimaor ( ) używałem jej w warunkach ekstremalnych zimą od wielu lat jest najlepsza - oczywiście występują w różnych kolorach i wersjach (dmuchane ,zwijane,składane ) Quote Link to post Share on other sites
pinoczet Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Jakiś czas temu na Alledrogo znalazłem taki wynalazek : http://allegro.pl/oryginalny-wojskowy-materac-poslanie-polowe-i2040950975.html - zapowiada się ciekawie, niska cena, ISSUE, no i po oczyszczeniu zajmnuje mało miejsca - pytanie czy ktoś tego kiedyś używał ? Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 IMHO jak sama nazwa wskazuje - cover - to pokrowiec na matę/materac, a nie sama mata jako taka. Choć nie wiem jak tam SAS sobie biega, bo to tFardzi ludzie, to może na gołych kamieniach śpią. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Tuksiak to się wypycha roślinkami. Dlatego ma 3 komory. Opis aukcji jest poprawny. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Godna polecenia http://armyworld.pl/product-pol-13-Karimata-Wojskowa-Bundeswehr-Oryginal-Demobil-Skladana-w-Kostke.html i do tego bardzo przydatna http://armyworld.pl/product-pol-14-Cerata-Izolacyjna-Plandeka-Wojskowa-Pod-Spiwor-Bundeswehr-.html Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Jedną jedyną zaletą karimaty BW jest to, że są tanie. Może i to, że w niektórych plecakach może służyć za sztywnik pleców (zabierając równocześnie przestrzeń). Jest cienka, nie nadaje się na zimę, zapewnia zerowy komfort, po złożeniu jest trudna do przytroczenia. To jedna ze słabszych karimat i nie rozumiem jak w ogóle można ją polecać. Posłanie z gałęzi jest lepsze niż ta mata. Prawda jest taka, że dobra karimata to nie firma tylko materiał. Jeśli jest z gęstej pianki zamkniętokomórkowej będzie służyć długo i mieć dobre właściwości izolujące. Dla mnie 10 mm to minimum. Jej wadą jest wielkość po zrolowaniu ale za to można się przynajmniej przespać. Za to z karimaty BW, wykorzystując tylko 2-4 segmenty, wychodzą fajne siedzenia :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts