szaszlyk133 Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Spotyka mnie ostatnio regularnie sytuacja taka, że po każdej zmianie magazynka (używam dwóch low-capów) mam pierwsze kilka strzałów o zasięgu 5-15 metrów. Czasem dochodzi nawet do 10 strzałów, ale potem wszystko jest na swoim miejscu. Kojarzy mi się to ze smarem na gumkach hop-up świeżo po zakupie nowej repliki, ale moja eM Fourteen ma już swoje lata. Czemu tak się dzieje, co może być przyczyną tego zjawiska, co robić? Quote Link to post Share on other sites
KubaK Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 (edited) Według mnie po zmianie magazynka porusza się komora HU i powoduje to nieszczelności, a wystrzelenie tych kilku kulek powoduje powrót komory do stanu normalności.Choć gumkę nie zaszkodzi sprawdzić :cool: Edited October 3, 2011 by KubaK Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 (edited) To ojezu przenajświętszy, matko boska, co ja mogę z komorą HU zrobić i gumkę pod względem czego sprawdzić? O_O Edited October 3, 2011 by szaszlyk133 Quote Link to post Share on other sites
asmodean Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Rozkręć i obejrzyj, czy nie masz luzów. Gumkę obejrzyj czy nie jest porwana albo zajechana. To na początek Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Problemy mogą być 2 - osobno badź razem. 1. Mógł Ci się "skończyć" smar w cylindrze i po pierwszych strzałach musi się on ,rozsmarować aby replika "złapała" szczelność. 2. Zjechana gumka. Trzeba wymienić. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Według mnie po zmianie magazynka porusza się komora HU i powoduje to nieszczelności, a wystrzelenie tych kilku kulek powoduje powrót komory do stanu normalności.Choć gumkę nie zaszkodzi sprawdzić :cool: To raczej nie w m14. Tutaj komorę HU trzyma Ci gniazdo maga a do gearboxa dociska ją sprężyna. Pozdrawiam, Lao Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 15, 2011 Author Report Share Posted October 15, 2011 Lao, tak więc co robić? Wymienić gumkę? Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Bardzo możliwe, że to pomoże, ale pewności nie mam. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 Dzisiaj jeszcze ciekawiej, kulki zaczynają się zacinać, na auto nie ma opcji żeby w ogóle postrzelać, natychmiast zatyka lufę. Niskozasięgowych strzałów po zmianie maga jest jeszcze więcej. Quote Link to post Share on other sites
wiedzmin1994 Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Po zmianie gumki tak się pogorszyło? Mam taką samą przycinkę w MP5 (ale bez krótkozasięgowych strzałów), po rozkręceniu okazało się, że otwór gumki jest jajowaty, nie wiem, czy to ma duży wpływ, muszę dopiero zmienić gumkę. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 Nie, gumki jeszcze nie zmieniałem, jeszcze nie mam gumki. Jak zmienisz gumkę, opisz co się stało po. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Pytanie do Was obydwu: jakich kulek używacie, czy niedawno zmienialiście kulki, może niedawno otwieraliście po prostu nowe opakowanie kulek itp? Przyczyną mogą być złe kulki. Albo po prostu złej firmy, albo wadliwa partia, albo podróbki itp. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 24, 2011 Author Report Share Posted October 24, 2011 P&J a na szafie leżą G&G, mogę spróbować na G&G czy dalej będzie się zacinać. Tylko, że zawsze używałem P&J 0,25g i problemu nie było wcześniej... Ale dzięki za propozycje i dociekliwość. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Tylko mi coś tu śmierdzi częściami z okolic dyszy i popychacza ? zajrzałbym czy w gb wszystko ok, bo w przypadku mocno naładownego low-capa dysza może nie wysuwać się do końca pod naporem kulek i stąd te pierwsze kilka strzałów dziwnych, tak samo teraz nie dochodzi do końca, i nie ma dość siły żeby wypchnąć kulkę. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 24, 2011 Author Report Share Posted October 24, 2011 Czyli może po prostu nie mogę tak dużo kulek ładować do maga? : D Sprawdzę jak tylko naprawie kable. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Spróbuj załadować o te 5-10 mniej i zobacz, jak bedzie ok to szukaj przyczyny wewnątrz GB. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 Załadowałem trochę mniej amunicji do magazynka, podłączyłem baterie, przykleiłem na szybko latarkę do lufy i strzelam... Wszystko ok! Sprawdzę to jeszcze przy świetle dziennym ale jak na razie to wszystko bangla tak jak powinno. Czyli co może być przyczyną? Jeśli chodzi o gearbox to ja się boje tam zaglądać, gdyż jestem laikiem jeśli chodzi o gb. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Kulki. PJtki posysają. Moje mid-capy MAG do MP5 nie trawią tych kulek. Zdarzały się ścięcia na nich nie raz. Zacznij używać czegoś leszego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts