domino1 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Kupiłem okulary uvex ivo. Czy przed pierwszą strzelanką je przestrzelić , czy są pewne a przestrzelenie tylko je osłabi ? Zamawiałem w gunfire, więc to nie podróbki . Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 yyy... no raczej że przestrzelić. Lepiej chyba gdyby się rozwaliły na trawie niż na twojej twarzy prawda ? Niedługo będą powstawać tematy czy po załatwieniu się trzeba się podetrzeć ... Quote Link to post Share on other sites
domino1 Posted December 25, 2011 Author Report Share Posted December 25, 2011 Z jakiej odległości przestrzelić ? Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Z przyłożenia, kilku cm, metra... co za różnica? Masz sprawdzić czy wytrzymają. Pamiętaj, że przy takim czymś musisz mieć założoną ochrone oczu. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Moje Uvex I-vo (100% oryg. z pewnego źródła) pękły przy 500fps z około 50cm. Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 (edited) Ja preferuję przestrzelanie z jednego kilometra, pod koniec tej odległości kulka rozwija największą prędkość... Chyba wiadomo że najlepiej z bliska Edited December 25, 2011 by czaja135 Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 A czy po takim przestrzelaniu nie zostaje ślad na "obiektywie" który rozprasza itp itd? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Moje Uvex I-vo (100% oryg. z pewnego źródła) pękły przy 500fps z około 50cm. To musiały być wyjątkowo oryginalne bo moje (i kilka innych par) wytrzymały 700fps z 30cm :D. Quote Link to post Share on other sites
FlynN Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Moje Uvex I-vo (100% oryg. z pewnego źródła) pękły przy 500fps z około 50cm. To jedynie do kosza. Ja mam kilka par chińskich, nawet kiedyś w netto kupiłem gogle za 10 zł i ponad 500 wytrzymują spokojnie, oczywiście ślady zostają ale są całe. Quote Link to post Share on other sites
domino1 Posted December 25, 2011 Author Report Share Posted December 25, 2011 Dołączam się do pytania, czy po przestrzeleniu z bliska zostaje jakiś ślad ? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Lepiej żeby został ślad na okularach, niż później nie miałbyś możliwości tego śladu dostrzec : ) Quote Link to post Share on other sites
facek20 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 (edited) Post usunięty za łąmanie zasad pisowni języja polskiego. Arend Edited December 26, 2011 by arend Quote Link to post Share on other sites
ziuta Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Jeśli na okularach pozostał jakikolwiek ślad powinny wylądować w śmietniku. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Czy może być to spowodowane tym, że nosiłem te okularki w plecaku? Teraz przestrzeliłem drugą parę (ciemne szkła) z ok 480fps AK i ani śladu, ryski, a kupione w tym samym miejscu. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Dołączam się do pytania, czy po przestrzeleniu z bliska zostaje jakiś ślad ? 4 strzały z przyłożenia z repliki 430 FPS, po dwa w każdą szybkę. Pozostały plamki, które zniknęły po przetarciu chusteczką. Quote Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 (edited) Jedyny ślad ,który może zostać to od kulki , który musi zejść po przetarciu szmatą, jeśli powstanie inny, nie usuwalny polecam wyrzucić okulary do kosza:) PS. moje i-vo przeżyły strzał z 500 fps z przyłożenie bez zająknięcia:) Edited December 25, 2011 by Rengi Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Jeśli na okularach pozostał jakikolwiek ślad powinny wylądować w śmietniku. Jedyny ślad ,który może zostać to od kulki , który musi zejść po przetarciu szmatą, jeśli powstanie inny, nie usuwalny polecam wyrzucić okulary do kosza:) Darujcie sobie takie rady. Po testach z mocnych replik na wszystkim zostaje ślad. Testuję okulary szklaną kulką z 550fps z przyłożenia i nie zdarzyło się, aby nie został żaden ślad. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Dokładnie, jeśli dajecie takie mądre rady to zacznijcie je może sami stosować? Bo na ESSach ICE i innych wyższej klasy- wgniecenie zostaje zawsze. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Dlatego proponuje celować w miejsca które nie bedą widoczne przy patrzeniu 'na wprost' tylko np gdzieś w rogu. O tym że ślady, zostają napisali już koledzy. Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 (edited) Dokładnie, jeśli dajecie takie mądre rady to zacznijcie je może sami stosować? Bo na ESSach ICE i innych wyższej klasy- wgniecenie zostaje zawsze. Zgadzam się w 100%. Zostają plamki średnicy kulki, najczęściej stają się mniej widoczne po wytarciu szmatką. Na x800 pod światło widziałem te ślady, przy normalnym używaniu w niczym one nie przeszkadzały. Tak to jest jak każdy musi dołożyć coś od siebie. Edited December 26, 2011 by Damianosky Quote Link to post Share on other sites
Jachu123 Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Moje Uvex'y Ivo zostały przestrzelone i nie została na nich nawet ryska, wszystko ok. Uważam jednak tak jak koledzy że okulary warto przetestować, bo zawsze może trafić się wadliwy model. Jak po takim sprawdzianiku wszystko jest ok to baw się smiało, jak pękną no to ciesz się że stało się to nie na twojej głowie tylko na ziemi... Bo jednak podczas gry trafienia w okulary się zdarzają. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Często na okularach nawet tych z najwyższej półki zostaje ślad. Poliwęglany stosowane na "szkła" strzeleckie zachowują się częściowo jak żel ( dzięki temu ich możliwości absorbcji jouli są wyższe niż meteriału sztywnego o zbliżonej grubości ) i nieduże wgłebienia są zjawiskiem normalnym. Zazwyczaj wgłebienia się delikatnie wyrównują dzięki tej właściwości. Co ciekawe. Na moich śladów po łuskach powstałych przy strzelaniu z AKMs nie ma a jest jeden ślad po kulce ( 580 fps z przyłożenia ). Wgłębienie ma postać kulistego dołeczka o głebokości 0.07 mm ( mierzone mikroskopem Siemensa ). Okularki wytrzymały na przykład trzystrzałową serię w moją twarz z CM.28 z 20 cm. Wydłubywałem wtedy kulkę z twarzy dziękując jednocześnie Bozi za okularki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Wiesz, nic dziwnego, że łuska Ci nie zostawia sladu na okularach jednak :D. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Wiesz, nic dziwnego, że łuska Ci nie zostawia sladu na okularach jednak :D. Łuska 7.62 x 39 mimo iż leci z mniejszą prędkością ma większą masę, co powoduje że energię kinetyczną może mieć większą od kulki "ersoftowej" i potrafi nie dośc że nabić guza to rozciąć skórę na czole :D. A to że szkła na moich okularkach się ładnie "zagoiły" było dla mnie miłym zaskoczeniem :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Na strzelnicy ostatnio od kumpla co chwila po łbie łuskami dostawałem :D. Łuską możesz co najwyżej pacnąć ale nie uderzyć tak, żeby ślad na okularach został jednak. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts