Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam pytanie, ostatnio lutowałem kable głośnikowe 1,5mm2 do wtyczki t-deans. Przy jednym lutowaniu wtyczka się stopiła od środka. Może użyć cieńszych kabli ?

Mam do was pytanie jak wy lutujecie kable do wtyczek ? np. najpierw nakładacie cynę na blaszkę a później dokładacie kabel czy jak ? Prosił bym o szczegółowy opis :)

Czego używacie do oczyszczenie powierzchni lutowanych ? Jak pytałem się dziadka to On używał kwasu solnego.

Pozdrawiam :)

Kabli cieńszych nie potrzebujesz, możesz sobie nawet grubsze tam jeszcze lutować. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=23_653&products_id=493 - takie sobie lepiej kup, a nie głośnikowe.

A lutujesz, jak Kolega napisał, jak potrafisz, tylko cyna dobra z topnikiem, a nie taka laska 90 czy coś w ten deseń, możesz kwasem spokojnie pociągnąć, choć ja osobiście biorę odrobinkę kalafonii. Zabielenie końcówki przewodu, zabielenie końcówki wtyczki odrobinka cyny później i gotowe. Mi się przy lutowaniu żadna nie stopiła, ale za to jedna się nadtopiła, jak się mośfiet zwarł mi ;-) na obciążeniu.

Eeeech tam... Zamiast kwasu czy kalafonii zanabądź pastę lutowniczą... W niej maczaj końcówki troche podgrzanych lutownica kabli aż zaskwierczy i wtedy cynke nakładasz i się idealnie zabiala i lutuje. Ja używam lutownicy propanowej (superowo i bez kabli)takiej długopisowej, ale to hobbystycznie-jakbym więcej czego lutował to bym wypróbował te zimnolutujące cóś (jakiśczas temu było toto chyba w Lidlu-COLD HEAT)...

Edited by karol_alasz

Jeszcze mam jeden problem a właściwie grzanie się kabli przy lutowaniu, a z tego co słyszałem nie jest to dobre dla akumulatora. (mówię o lutowaniu baterii do wtyczki).

Jak ja lutuję to nakładam cynę na blaszkę i trochę na kabelek, później przykładam kabelek do blaszki i to dociskam rozgrzaną lutownicą, i czekam aż cyna od kabelka połączy się z tą od wtyczki. Ten proces bardzo nagrzewa mi kable, a chciał bym tego uniknąć przy lutowaniu kabli od akumulatora.

Jakieś rady ?

Pozdrawiam :)

Używaj kalafonii i to dużo. Pobiel końcówkę przewodu, później dobrze rozprowadź cynę na blaszce od wtyczki. Przykładasz kabel do wtyki, dotykasz lutownicą i masz pięknie polutowane, wystarczy chwila i nic Ci się nie nagrzeje. Grot lutownicy ma być czysty.

I pamiętaj, dobry lut ma się świecić, nie może być matowy! Jak jest matowy to później grzeją Ci się kable, zanim cyna osiągnie odpowiednią temperaturę.

jako topnika można uzyć

1) do kabli w silikonie - do zabielania używam pasty COOKI - topnik średnio aktywny w paście

2) do wtyczek używam topnika RMA7

3) resztki topnika lepiej zmyć spirytusem a jeszcze lepiej środkiem AXAREL, wszelkie kwasy i topniki wysyokoaktywne należy dobrze zmyć, szczególnie z kabli - bo może się zdarzyc że topnik wejdzie pod izolację i tam może zeżreć kabel - informacja od człowieka który wykonuje kable do sprzętu wojskowego i to od lat - niestety takie awarie zdarzały się. w kablach zasilania i sygnałowych. Końcówkę kabla po zabieleniu najlepiej zanurzyć w spirycie/AXARELu - tak aby środek pokrył izolacje kilka mm powyżej zarobionej końcówki - środek ma szanse dostać sie do wnetrza likni i zneutralizowac topnik

obydwa w formie strzykawek - obydwa genialne, z tym że RMA jest słabszy

natomiast do lutowania używam lutownicy o temp. grota 375 stopni - zwykła kolba na 24V (nie transformatorowej - bo ich nie lubię)

przed przylutowaniem kabla do końcówek w złączu Dean T - najpierw ciut topnika RMA, potem zabielić odrobiną cyny, następnie zabielić kabel,

potem przykładam kabel do końcówki, chwile podgrzania lutownicą i już - używam grota w kształcie ostrosłupa z cienka końcówką,

wysoka temperatura grota pozwala na szybsze rozgrzanie cyny a nie powoduje zbytniego nagrzania obudowy złącza.

Co ciekawsze próbowałem lutować lutownica o temp. grota 350 stopni i tu już były schody - za długo trzeba była nagrzewać złącze i się zaczynało coś nadtapiać.

Edited by YARRA