Arni Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 (edited) Od jakiegoś czasu borykam sie z takim problemem - Magazynek podpięty i naciągnięty, broń gotowa do strzału. Naciskam i trzymam spust - karabin strzela ale pierwsze kilkanascie kulek wypluwa chaotycznie , po 2 po 3 szt.....w koncu ustabilizuje sie i potem strzela już normalnie. Przerywam ogień, po kilku sekundach strzelam znowu i tym razem kulki wylatuja normalnie. Jednak jak przestane strzelac i zaczynam sie gdzieś przemieszczać, to po dłuższej chwili gdy ponownie zaczynam strzelac sytuacja się powtarza - karabin najpierw pluje a dopiero potem strzela normalnie. Dzieje sie to niezależnie od ustawionego rof'a. W komorze HU wszytsko wygląda ok. Jak temu zaradzić? Co zrobić/przerobić? Edited January 15, 2012 by Arni Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Kiedy GB miał przegląd? Czy to objawia się w niskich temperaturach ? Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 To pewnie przez zmianę gumki na inną niż standardowa - zmień na stockową (miałem ten sam problem ) Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 O ile pamiętam te m60 ma gumę bez kołnierza i jest to chyba "gumowa" gumka, a nie silikonowa, co jest równoznaczne, że w niskich temp guma musi się rozgrzać, żeby normalnie kręciła. Ja koledze wymieniałem na kmh z tego względu, że miała najmniejszy kołnierz i nie widać żadnych negatywnych objawów. Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Gumkę mam u siebie jeszcze oryginalną, nie wymieniałem na inną. Tym bardziej, ze tylko stockowa tam pasuje, choć kolega powyżej pisze że upchaliście tam jakąś gumke z małym kołnierzem. GB ma mały przegląd robiony co 10 tyś kulek.....czyli co3 tygodnie średnio ale tam wszystko pracuje jak w zegarku - jest ok. Nie pamiętam, czy jak było ciepło to sie to działo czy nie ale wydaje mi się, że w niskich temperaturach objaw ten jest szczególnie nasilony. Więc co teraz - mam założoną stockową gumke i pluje - kombinować z jakąś silikonową? Edited January 17, 2012 by Arni Quote Link to post Share on other sites
gzelek19 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana gumki. Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana gumki. Tiaaa na Durex. Najlepiej jak zrobisz przegląd komory HU po prostu wszystko rozłóż i poskładaj z powrotem. Sprawdź jeszcze ustawienie GB w korpusie bo nieraz lubi się przesunąć o kilka mm. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Widocznie tak ta stockowa gumka się "zachowuje" . U mnie też "pluje" na zwykłej gumce . Quote Link to post Share on other sites
kamir0014 Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 (edited) U mnie w g36c miałem taki problem że replika lubiła wypluć dwie,trzy kulki. Problem był w tym że lufa była za bardzo wepchnięta do komory hu co powodowało delikatnie zagięcie się gumki. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa w m60 bo nie widziałem komory ale wydaje mi się że to będzie wina gumki tak jak koledzy wyżej pisali lub po prostu coś źle założone. Edited February 8, 2012 by kamir0014 Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Ile można pisać, do m60 pasuje tylko standardowa gumka. Inne bądź są nieszczelne (-60 do -100 fps) bądź nie podają poprawnie kulek. Sprawdziłem tak niemal wszystkie dostępne na rynku gumki. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Ile można pisać, do m60 pasuje tylko standardowa gumka. Inne bądź są nieszczelne (-60 do -100 fps) bądź nie podają poprawnie kulek. Sprawdziłem tak niemal wszystkie dostępne na rynku gumki. Przy czym Trzmielor miał na mysli standardową dla M60 P&J, czyli NIESTANDARDOWĄ w AEG. :P Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Tak, Lesio ma rację miałem na myśli stockową. Co nie znaczy, że nie da się tego HU poprawić/ wymienić gumki - w pewnym sensie. Artkulik napisze na ten temat ale dopiero po sesji i testach polowych mojej świnki ;) Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted February 8, 2012 Author Report Share Posted February 8, 2012 (edited) Trzmielor - czekam z niecierpliwością na wyniki Twoich experymentów nad gumką HU w m60. Komora hu w m60 nie wyklucza ,moim zdaniem możliwości załozenia innych gumek niż standardowe - ale wymaga to rzeżby z samą gumką/komorą i zapewne dodatkowego uszczelniania całego patentu. Ameryki chyba nie odkryłem tym spostrzezeniem :] Pozdr. Edited February 8, 2012 by Arni Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 Trzmielor - jak tam, eksperymentowałes już coś z HU ? Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Tak i nie ;) Tzn. wstawiłem patcha R-hop up od Hunterseekera (link). Na sucho wygląda to naprawdę obiecująco. Czekam na lepszą pogodę i już niedługo planuję zrobić test polowy. Dopiero wtedy będę mógł napisać coś więcej. A w między czasie znalazłem inne potencjalne rozwiązanie problemu z gumką ;) Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted April 18, 2012 Author Report Share Posted April 18, 2012 Coś podobnego do tego to jest http://www.tkoverkill.com/showthread.php?tid=1181&page=2 A jakie znalazłeś inne rozwiązanie problemu? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted April 22, 2012 Author Report Share Posted April 22, 2012 Wczoraj wyszła w praniu jedna usterka - zacierający się mechanizm magazynka. Ja na swoim mam przebieg jakieś ~ 60 tys.kulek i wczoraj broń zaczeła mi nierownomiernie podawać kulki pomimo że magazynek się kręcił. Po rezebraniu go na drobne okazało sie, że plastikowe zębatki wewnątrz mechanizmu pozacierały się o obudowę. Myślę, że warto tam zajrzeć raz za czas i posmarować ,bo magazynek nie zdradza żadnych objawów zbliżającego się zacięcia tylko robi to nagle. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 R-hop up jest zdecydowanie rozwojową wersją g-hopu :) Poza tym znalazłem to: http://www.evike.com/product_info.php?cPath=24_71_368&products_id=29596 Ktoś chętny (przesyłka 17$)? Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted April 25, 2012 Author Report Share Posted April 25, 2012 (edited) Bedziesz zamawiał też do siebie ? Może zgadac sie jeszcze z kims z m60 i cena będzie atrakcyjniejsza za przesyłke wtedy. Jak ktoś jeszcze zainteresowany to pisać. PS. z Taiwangun zniknęło i m60 i m249......czyżby już sie nie zajmowali sprzedażą tego? Edited April 25, 2012 by Arni Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Tak planuję sobie zamówić takową. Jak coś to piszcie na priva. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Gumka w moim M60 się naderwała . Postanowiłem zrobić "eksperyment" ( jak na obrazku ) ze zwykłą gumką od cm.028 (wolałem nie ryzykować z zieloną g&g ) . I jak narazie świniak strzela tak jak poprzednio . :happy: A może macie jakieś inne sposoby na inną gumkę w M60 ? * Nie biorę odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku przeróbki . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts