Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu borykam sie z takim problemem - Magazynek podpięty i naciągnięty, broń gotowa do strzału. Naciskam i trzymam spust - karabin strzela ale pierwsze kilkanascie kulek wypluwa chaotycznie , po 2 po 3 szt.....w koncu ustabilizuje sie i potem strzela już normalnie. Przerywam ogień, po kilku sekundach strzelam znowu i tym razem kulki wylatuja normalnie. Jednak jak przestane strzelac i zaczynam sie gdzieś przemieszczać, to po dłuższej chwili gdy ponownie zaczynam strzelac sytuacja się powtarza - karabin najpierw pluje a dopiero potem strzela normalnie.

Dzieje sie to niezależnie od ustawionego rof'a.

W komorze HU wszytsko wygląda ok. Jak temu zaradzić? Co zrobić/przerobić?

Edited by Arni

O ile pamiętam te m60 ma gumę bez kołnierza i jest to chyba "gumowa" gumka, a nie silikonowa, co jest równoznaczne, że w niskich temp guma musi się rozgrzać, żeby normalnie kręciła. Ja koledze wymieniałem na kmh z tego względu, że miała najmniejszy kołnierz i nie widać żadnych negatywnych objawów.

Gumkę mam u siebie jeszcze oryginalną, nie wymieniałem na inną. Tym bardziej, ze tylko stockowa tam pasuje, choć kolega powyżej pisze że upchaliście tam jakąś gumke z małym kołnierzem.

GB ma mały przegląd robiony co 10 tyś kulek.....czyli co3 tygodnie średnio ale tam wszystko pracuje jak w zegarku - jest ok.

Nie pamiętam, czy jak było ciepło to sie to działo czy nie ale wydaje mi się, że w niskich temperaturach objaw ten jest szczególnie nasilony.

Więc co teraz - mam założoną stockową gumke i pluje - kombinować z jakąś silikonową?

Edited by Arni
  • 3 weeks later...

U mnie w g36c miałem taki problem że replika lubiła wypluć dwie,trzy kulki. Problem był w tym że lufa była za bardzo wepchnięta do komory hu co powodowało delikatnie zagięcie się gumki. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa w m60 bo nie widziałem komory ale wydaje mi się że to będzie wina gumki tak jak koledzy wyżej pisali lub po prostu coś źle założone.

Edited by kamir0014

Trzmielor - czekam z niecierpliwością na wyniki Twoich experymentów nad gumką HU w m60.

Komora hu w m60 nie wyklucza ,moim zdaniem możliwości załozenia innych gumek niż standardowe - ale wymaga to rzeżby z samą gumką/komorą i zapewne dodatkowego uszczelniania całego patentu. Ameryki chyba nie odkryłem tym spostrzezeniem :]

Pozdr.

Edited by Arni
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Tak i nie ;) Tzn. wstawiłem patcha R-hop up od Hunterseekera (link). Na sucho wygląda to naprawdę obiecująco. Czekam na lepszą pogodę i już niedługo planuję zrobić test polowy. Dopiero wtedy będę mógł napisać coś więcej.

A w między czasie znalazłem inne potencjalne rozwiązanie problemu z gumką ;)

Wczoraj wyszła w praniu jedna usterka - zacierający się mechanizm magazynka. Ja na swoim mam przebieg jakieś ~ 60 tys.kulek i wczoraj broń zaczeła mi nierownomiernie podawać kulki pomimo że magazynek się kręcił. Po rezebraniu go na drobne okazało sie, że plastikowe zębatki wewnątrz mechanizmu pozacierały się o obudowę. Myślę, że warto tam zajrzeć raz za czas i posmarować ,bo magazynek nie zdradza żadnych objawów zbliżającego się zacięcia tylko robi to nagle.

Bedziesz zamawiał też do siebie ? Może zgadac sie jeszcze z kims z m60 i cena będzie atrakcyjniejsza za przesyłke wtedy. Jak ktoś jeszcze zainteresowany to pisać.

PS. z Taiwangun zniknęło i m60 i m249......czyżby już sie nie zajmowali sprzedażą tego?

Edited by Arni
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Gumka w moim M60 się naderwała . Postanowiłem zrobić "eksperyment" ( jak na obrazku ) ze zwykłą gumką od cm.028 (wolałem nie ryzykować z zieloną g&g ) .

I jak narazie świniak strzela tak jak poprzednio . :happy:

akpjgumkahopupp11.jpg

A może macie jakieś inne sposoby na inną gumkę w M60 ?

* Nie biorę odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku przeróbki .