Crusader Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Dobrze prawisz. Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 (edited) Gregoriian21 dobrze mówi. Chinczyk nigdy nie dogoni I klasy. Akurat mam porównanie na gietach. Stok z Umarexa i stock z JG. W umarexa włożone mniej w sensie tuningu (gumka+ sprezyna+ kable) a w jg to mam ponad polowe środka wymieniona- efekt jest taki ze smiga ladnie i bezawaryjnie, ale osoiag nadaj maja wiele do zyczenia w porownaniu do umarexa oczywiscie :) Edited February 10, 2012 by Przypadek Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 No to się bardzo cieszę, że metalowa wkładka jest. W takim razie zakupię sobie bungee, bo taki tym zawieszenia zdecydowanie bardziej mi pasuje. Pasuje? Czyli nosiłeś i wiesz? niż zapłacić ponad dwa razy więcej za kosmetyczne (jak dla mnie) różnice Kpisz, ale jesteś laikiem i Ci wybaczam. Wracając: uważam, że jeszcze 2-3 lata i chińczycy dogonią TM i spółkę, pójdą jeszcze dalej z rozwojem, a wielkie marki będą się dalej zachwycać tym jakie to wspaniałe repliki robią. Nie opłaca im się dogonić, to raz. Dwa, co rusz ktoś wyskoczy z takim tekstem, zrobi szum a potem on i jego mądrości przepadają w morzu pierdół na tym forum. Spytam, Maćku, ile rozbierałeś replik i ich tunningowałeś markowych i chińskich, że wiesz co to oznacza jakość TM? Czy tak powtarzasz za innymi? "Moja eMka Tokyo Marui ma 320FPS, a strzela dwa razy dalej niż kałach Cymy mojego kolegi, który ma 400FPS". Eh... Dobrze, hop-up lepiej podkręca, precyzyjniejsze wykonanie pozwala na większą powtarzalność i celność strzałów, ale bez przesady. Niestety, pi razy drzwi, to prawda. Widziałeś jak TM strzela? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 (edited) AnR, masz rację, trudno polemizować z Twoimi argumentami, ale są wśród maniaków ASG tacy, którzy nie mają szmalu na worki, więc co, mają sobie odpuścić? Nie stać mnie na rejsy po Karaibach, to co, mam sobie odmówić przyjemności żeglowania? Nie, żegluję na Adriatyku, albo po prostu na Mazurach. MaciejasPL, popieram Twoje zdanie w całej rozciągłości. Mam to G36 [JG] po serwisowym tuningu ZBROJOWNI, biegam z nim już drugi rok, bez zacięć i awarii, mam przyjemność uczestniczenia w grach ASG, a to, że odstrzeli mnie supermaniak ze swojej repliki o 800 fps-ach, trudno. Bywało, że takich gieroi odstrzeliwałem z MP7 [Well] o zasięgu o połowę mniejszym. Adrenalina taka sama, a może nawet większa, bo trzeba ruszyć głową, zastosować odpowiednią taktykę, uważam, że właśnie na tym polega cała zabawa, przynajmniej dla mnie. PS. To jest podobnie jak z samochodami i sexem, ci z ograniczonymi możliwościami kupują Audi A8, mnie wystarcza Skoda Fabia :wink: Edited February 11, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 To G36 z JG nie jest najgorszą repliką i da się z tego zrobić cos sensowenego, coś co będzie chodzilo bezawaryjnie. To nawet w stocku chodzi przez jakis czas bezawaryjnie, ale potem musisz w to wsadzic pare złotych i dalej bedzie chodziło ładnie i bezawaryjnie. Co do magicznych rzeczy z TM- powiem szczerze że mam gumkę z TM- i tak, jest ona magiczna. Jest prosta, bez cudów typy dzielona poduszka na dwa itp. zwykła prosta gumka hop-up ale za to kręci cudownie. I nie są to moje spostrzeżenia- tak uważają wszyscy moi znajomi z ktorzy stosują te gumki. I na koniec taki maly smaczek: kałach TM skrecany na śrubki ktory przeleżał jaki dluższy czas w szafie po podpięciu baterii rzeczywiście miał większy zasieg niż chinczyk. Kałach ok 320 fps'ow, a chinol ok 370. Aż sam byłem pod mocnym wrażeniem. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 AnR, masz rację, trudno polemizować z Twoimi argumentami, ale są wśród maniaków ASG tacy, którzy nie mają szmalu na worki, więc co, mają sobie odpuścić? Nie stać mnie na rejsy po Karaibach, to co, mam sobie odmówić przyjemności żeglowania? Nie, żegluję na Adriatyku, albo po prostu na Mazurach. Tego nie powiedziałem. Ba, nawet twierdzę, że chińczyki wypuścili rewelacyjne repliki, które momentami są pod niektórymi względami są lepsze od markowych. Takie G36 chociażby. CA to syf, rozpadło mi się od niezbyt specjalnie mocnego użytkowania. Chwyt przedni pękł od uderzenia o nakolannik, kolba pękła bo mi się w domu przewróciła. Kiedyś kupiłem G36C JG za 150 zł na allegro. Totalnie o nią nie dbałem. Sprawowała się rewelacyjnie. Mam Ak74 BOYI'ca i twierdzę, że to jeden z lepszych AK na rynku, chociaż konstrukcja jest prosta jak cep, bez żadnych udziwnień jak w CA czy ICS... Ale trzeba mieć świadomość, że co byś nie robił, jakbyś mocno w swoim serduszku w to wierzył Twój chiński gnat nigdy nie dorówna wykonaniem, precyzją wykonania oraz dbałością o szczegóły tych markowych egzemplarzy. To wychodzi w tunningach. Gdzie mam gotowe zestawy pod G&P, KWA, CA... Przy chińskich emkach zawsze jest dramatyczna walka o FPS. To jest fakt, nie opinia. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 (edited) Jeżeli chcesz wchodzić do budynków, to maska siatkowa na zęby jest dobrym pomysłem. Jak się ją spasuje z goglami i hełmem, to ma się kształt głowy trochę jak żółwie ninja, ale nie martwisz się o zęby i głowę w starych, rozpadających się bunkrach, czy innych ruinach. Poruszasz się bez ograniczeń. To jest jak z ochraniaczami na kolana, gra się skutecznie bez, ale z nimi jest dużo wygodniej. Dodatkowo przez siatkę oddycha się o wiele łatwiej, niż przez arafatkę, czy szalik. Ja niestety jeszcze nie znalazłem hełmu, który by na mnie pasował i biegam w partolówce, ale wciąż szukam. Co do micha, to jest strasznie ciężki, ale jak bym znalazł odpowiedni na mnie, to też bym kupił. Powała: Może się zdziwisz, ale to forum nie składa się z przeciwników długiej G36 od JG, tylko z przeciwników płacenia za nią 500 zł. Edited February 11, 2012 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Lookit : Próbowałeś może tego? Ja mam swój od 4 lat jakoś ponad i parę razy mi głowę ochronił. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 (edited) Rozmiary uniwersalne z "nieograniczoną możliwością regulacji" są zawsze za małe. Edited February 11, 2012 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Zawsze jest jakiś wyjątek od reguły. Quote Link to post Share on other sites
MaciejasPL Posted February 11, 2012 Author Report Share Posted February 11, 2012 Mam w sumie jeszcze jedno pytanie, ale to bardziej przyszłościowo - czy ktoś może się orientuje, czy można gdzieś dostać przedni chwyt RAS do G36 we w miarę rozsądnej cenie? Taki jak w tej replice: http://gunfire.pl/product-pol-1152193311-JG1238.html albo analogiczny, tylko dłuższy. Szukałem bardzo długo w internecie i udało mi się tylko znaleźć w jednym sklepie, za ponad 200 (a może nawet 300) złotych. To astronomiczna kwota jak za kawałek aluminium. Może ktoś ma do sprzedania taki chwyt i mógłby go odłożyć do czasu aż będę miał pieniądze? :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Taniej nie kupisz raczej nówki,szukaj po komisach i allegro dalej. Popatrz sobie ile kosztują takie fronty do M4. Też mniej więcej tyle,a nawet więcej czasem. Quote Link to post Share on other sites
MaciejasPL Posted February 17, 2012 Author Report Share Posted February 17, 2012 Mam już swoją wspaniałą replikę od wczoraj. Strzela świetnie, spora celność, tylko nie wiem co mnie podkusiło, żeby ją rozebrać. Upierdzieliłem łączenie komory hop-up z systemem lufy :/ Znalazłem sposób, żeby to naprawić i jutro replika wraca do gry, ale co nerwów było, to... ech... W związku z moimi próbami doprowadzenia wszystkiego do dawnej świetności mam pytanie: Czy ktoś mógłby zarzucić zdjęciem repliki "od podwozia" tj. komory ładowania kulek ze zdjętym adapterem magazynka? Potrzebuję ocenić ile kleju, którym nadlałem spiłować, żeby uzyskać odpowiednią odległość między komorą HU a tłokiem. Próbowałem znaleźć takie zdjęcia, ale są albo za małe, albo dokładnie tego nie widać. Pytanie mam też takie, czy ktoś ma może używaną komorę HU do tej giwery wykonaną z metalu? Znalazłem nową tylko w jednym sklepie, i chcą za taki tyci kawałek aluminium.... 100zł!! Czy ten cały system, który trzyma lufę zewnętrzną, wewnętrzną i komorę HU razem można gdzieś kupić metalowy? Bo to dość newralgiczne części, dziwi mnie bardzo, że są plastikowe, i to jeszcze takie delikatne. Pozdrawiam, Zdesperowany pan złota rączka Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Świetnie! Mówisz, że jesteś nowy, zielony, po czym od razu po kupnie rozbierasz replikę bez obejrzenia jakichkolwiek . Szczerze, wydaje mi się, że nie da się tego tak po prostu popsuć, nawet 1 raz rozbierając karabin. Jak lufa z komorą nie chciała wyjść "po dobroci" to znaczy, że wyjmuje się ją sposobem, a nie ciągniemy na chama....Ja osobiście bym tego nie kleił. Możesz kupić taki "system" Licytacja Sklep Są takie elementy metalowe, robiło je G&G/CA razem z orisowanym chwytem, koszt 170$/100$ Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Upierdzieliłem łączenie komory hop-up z systemem lufy :/ Ojjjjjjjjjj... Na prawdę? A takie chińczyki wspaniałe są. żeby uzyskać odpowiednią odległość między komorą HU a tłokiem Tłokiem? Wać Panie, poczytaj Pan o czym Ty chcesz w ogóle rozmawiać. Pytanie mam też takie, czy ktoś ma może używaną komorę HU do tej giwery wykonaną z metalu? Znalazłem nową tylko w jednym sklepie, i chcą za taki tyci kawałek aluminium.... 100zł!! a) Za jakość płacisz. b) Są one wypluwane z CNC. c) Są one rewelacyjne, bo przykręcane do samego GB, więc nie ma potrzeby na jakiekolwiek kombinacje z blokiem gazowym. Pozdrawiam, Zdesperowany pan złota rączka A w moim żargonie raczej "serwisant z jednym śrubokrętem". Quote Link to post Share on other sites
MaciejasPL Posted February 18, 2012 Author Report Share Posted February 18, 2012 @AnR - chodziło mi o gearbox i dyszę wychodzącą z niego, w nazewnictwie nie jestem jeszcze orłem. Po prostu musi być tam odpowiednia odległość. @wszyscy - i tak kocham swojego chińczyka :D Wiem, że nie znając się nie powinienem niczego rozbierać, ale po przejrzeniu pewnej ilości materiałów w necie po prostu nie mogłem się powstrzymać - nawyk z dzieciństwa - wszystko trzeba rozkręcić :D Teraz już wszystko oprócz GB mam w swojej replice opanowane. Co więcej - przy użyciu kleju dwuskładnikowego dorobiłem brakującą część i... replika działa bez zarzutu! Zero zacięć, zero problemów, pluje gładko i równo na co najmniej 40 metrów. Wygląda na to, że jestem obiecującym airsoft-rozgrzebywaczem :D A co do elementów z alu robionych w obrabiarkach CNC - jestem pewny, że jakby poszukać, to znalazłoby się firmę, która by taki element wykonała za dziesiątą część kosztów takiej komory za stówę. Może po znajomości, może trzeba by trochę pokombinować i ponaginać rzeczywistość, ale jestem przekonany, że się da. Pozdrawiam serdecznie, Maciek P.S. Wiem, że jestem cholernie przemądrzały, staram się to wyplenić :) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 A co do elementów z alu robionych w obrabiarkach CNC - jestem pewny, że jakby poszukać, to znalazłoby się firmę, która by taki element wykonała za dziesiątą część kosztów takiej komory za stówę. Może po znajomości, może trzeba by trochę pokombinować i ponaginać rzeczywistość, ale jestem przekonany, że się da. Znajdź i zrób. Wtedy kupie partie. Masz o tyle łatwiej, że możesz ukraść rozwiązania zastosowane w gotowej komorze w którą ktoś włożył czas i pieniądze na jej opracowanie. Wygląda na to, że jestem obiecującym airsoft-rozgrzebywaczem :D Nie Ty pierwszy, nie ostatni... P.S. Wiem, że jestem cholernie przemądrzały, staram się to wyplenić :) I tak przepadniesz w czeluści głupot na tym forum za najdalej dwa tygodnie. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 (edited) Nie ma to jak słowa zachęty od kolegi starszego stażem :) Edited February 18, 2012 by Gregoriian21 Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 @ Gregoriian21 - ale taka prawda, AnR dobrze prawi. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Wiem, ale w dość szybki sposób zgasił zapał kolegi z ambicjami :) Quote Link to post Share on other sites
Zuko0 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Ja nawiąże jeszcze do zawieszenia 1pkt. Ja polecam miałem g36c JG i zawieszenie 1 pkt od GFC, i polecam, w razie jak trzeba byłoby coś wyciągać z kieszenie, zawieszenie jedno pkt. pozwala nam szybko podnieść broń wykorzystując to iż tułów dźwiga większość masy broni, po drugie w zawieszeniu jedno pkt. można szybko założyć replikę na plecy i równie szybko przygotować ją do strzału, po setne zawieszenie te super stabilizuję replikę. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 @Zuko0 Autor wyraźnie pisze o długiej giecie. O ile w wersji C zawieszenie 1-punktowe się sprawdza, o tyle w długiej już nie - metr repliki to sporo za dużo, żeby mogła sobie tak 'dyndać'. Plus przy składaniu inaczej rozkłada się ciężar i nie tak łatwo jest przenieść jego część na pas nośny. Żeby nie było, piszę na podstawie własnego doświadczenia. U mnie nieźle sprawdziło się zawieszenie 2-pkt podpięte jak 'półtorej', czyli za ucho w kolbie i w body. Podpięte 'normalnie' było za krótkie, poza tym odległość między uchem w body a początkiem frontu jest IMO za duża, żeby tak podpinać zawieszenie. Dobrą opcją powinien być też 3-pkt - można z tym chodzić, zarzucić stabilnie na plecy ale i odpiąć przód i mieć większy zakres ruchu (np żeby się położyć). A punkt zaczepienia z przodu z powodu klamry jest odsunięty do tyłu względem 2-pkt. Quote Link to post Share on other sites
MaciejasPL Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 Sprawdziłem sobie jak to jest z tym jednopunktowym zawieszeniem na własnej skórze już. Do strzelania i chodzenia/manewrowania z repliką jest bardzo fajne. Do przenoszenia takiego długiego karabinka niestety nie jest już tak dobre i trzeba replikę przytrzymywać jedną ręką coby się nie obijała o wszystko dookoła :) Wydaje mi się (z doświadczeń z innymi karabinami z takim zawieszeniem), że trzypunktowe zawieszenie niespecjalnie by mi pasowało, ale kto wie, może wypróbuję w przyszłości. Wkurzające jest trochę to, że ucho do zawieszenia jest po lewej stronie repliki (więc dla praworęcznych) a ja do strzelania preferuję jednak lewą rękę i oko, które są dominujące (trochę oburęczny jestem, ale bez przesady). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts