Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zmniejszenie FPS do ok 200 AEG

Recommended Posts

Jak dla mnie, takie rozwiązanie nie jest po prostu ergonomiczne- replika jest eksploatowana przy twardej sprężynie, szybciej zużywają się części, mamy mniejszego ROF-a, wolniejszą reakcję na spust i karabin pobiera więcej prądu, przy FPS-ach, które można uzyskać przy wstawieniu słabszej sprężyny. Po za tym, obawiał bym się chyba o skoki fps przy takiej głowicy, ale to tylko mój wymysł, bo nigdy takiego czegoś nie używałem. Wydaje mi się po prostu, że gdy replika jest szczelna, to i fps-y będą o wiele stabilniejsze i "przewidywalne" jeśli można to tak określić ;]

Przy nieszczelności w cylindrze, replika jest tez głośniejsza i bardziej obrywa szkielet. Wydaje mi się też, że nie tworzy się w środku "poduszka powietrzna" która nieco wyhamowuje impet uderzenia głowicy tłoka w głowicę cylindra. Aczkolwiek, nigdy tego nie badałem dość wnikliwie, choć mam taki zamiar...

Dostane drugie 0,5ptk ;> ? :)

P.S. Sorry jesli nie ma gdzieś PL znaków, piszę z tel

Edited by Jacek GROT

Znaczek f w pięciokącie muszą mieć w niemczech repliki powyżej 0.5j.Do 0.5 są traktowane jako zabawki,i żadnych oznaczeń nie muszą mieć.

@ bacu55 pamiętaj,że przez ciągłe otwieranie gb zjedziesz prędzej,czy później gwinty :).

Tzn ciągłe otwieranie :D otwierany będzie 2 razy w miesiącu :D wjazd na strzelanke do PL i nowy spring wyjazd do DE montaż starej (żeby było poniżej 0,5 J )

Ps. Na słabej sprężynie używany nie będzie to tylko rozwiązanie aby bez srania w majty przejeżdżać przez granicę ;) potem tak jak mówiłem M100 w pl i heyah :D

Edited by bacu55
Przez ucięcie sprężyny nie zmienisz jej sztywności, co najwyżej stopień jej ściśnięcia, wpłynie to na fpsy ale w stopniu małym, można by zaryzykować że bardzo małym.

Zgadzam się. Ale moim zdaniem, przycinając 90tkę guardera, lub coś innego, słabego i w miarę długiego, ciut mniej niż 250 fps powinno być.

a cylinder wstawicna odwrót ? otworami bocznymi w stronę dyszy.

To też ciekawe :D Próbował ktoś ?

Przycinając sprężynę pozbawiasz ją zawiniętej końcówki i robisz z niej kawałek bezużytecznego zwiniętego drutu który pognie się w przeciągu tygodnia a i całkiem możliwe, że pęknie lub coś uszkodzi. Sprężyn sie nie tnie :/. Zastanów się- zamiast byc podparta na obwodzie całym staje sie podparta w punkcie na obwodzie, tam gdzie sterczy kikut drutu. Zrób tak u siebie i się pochwal efektami. Ja pacjentów po takich zabiegach już ratowałem.

p1020515d.jpg

Żeby nie było wątpliwości, na śrubie, z lewej strony jest przycięty koniec sprężyny.

Spoko Zambezi' date=' nie chce mi się tłumaczyć czym się różni kawałek zwiniętego drutu od sprężyny. [/quote']

Może tym razem mi wytłumaczysz czym się różni?

Z książki:

" ... Wykończenie sprężyny ściskanej polega na oszlifowaniu jej końców. W tym celu należy nałożyć ją na trzpień o odpowiedniej średnicy i przystawiając prostopadle do czoła ściernicy, oszlifować obydwa końce. W czasie szlifowania na skutek powstającego ciepła część zwoju ulegnie odpuszczeniu (zmięknie), tak, że będzie można go nieco przygiąć, uzyskując czoła sprężyny prostopadłe do jej osi"

Edited by Zambezi
Zrób tak u siebie i się pochwal efektami.

Zrobiłem. Jakieś 2 lata temu. Aksu przemieliło tak około 30.000, jak nie 40.000 kulek. Była to sprężyna ze stockowego TM (czyli coś koło M90). Oczywiście końcówkę nieco zgiąłem i obszlifowałem. Dawała jakieś 340 FPS przed, a chciałem mieć 300, więc ją nieco skróciłem. Nie wiem czy jesteś w stanie to sobie wyobrazić, ale zupełnie nic się nie stało.

Edited by Jacek GROT
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...