Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Za takie pieniądze kup sobie navcomma i połączysz się ze wszystkim bo to do czego zalinkowałeś wydaje mi się śmieszne za takie pieniądze.

Ale nie musisz mi wierzyć, specem nie jestem, wybuliłem za navcomma i działa idealnie. Sam go nie zalewałem ale niedawno ktoś pisał tu albo obok że zaliczył z nim kąpiel i jest ok.

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale ja doradzam radio Baofeng UV-5R. Jest to bardzo fajny dualbanderek, który osiągi i obsługę ma niemal identyczną jak radia navcomm. Koszt czegoś takiego to 180-240zet w Polsce, w komplecie ładowarka i prosty zestaw słuchawkowy. Można bez problemów dokupić antenę bacik; wtyczka boczna typu Kenwood, więc wszelkie akcesoria (np. navcomma) pasują bez problemu i działają.

Sprawdzaliśmy w mieście jakość i zasięg rozmów na komplecie Baofengów na antenie stockowej - kumpel oddalał sie ode mnie na rowerze, miał ze sobą gps: na nadawaniu LOW do kilometra rozmawia bez problemu, a na HI do 4km.

Przez 3 lata używaliśmy navcommów, zarówno modelu Tk-760 jak i Tk-890. Obydwa radia bardzo dobre, chwalone i ogólnie z dobrą opinią. Model 760 nie miał dualwatch, a często się to przydaje, natomiast model 890 ma dosyć dokuczliwy lewy pobór prądu - w sensie włożona batka się rozładowuje, nawet bez włączenia radia, chłopaki czasem mięli się z pyszna, gdzie świeżo naładowane radia, po kilkunastu godzinach dojazdu na coś większego, padały jak muchy.

Dlatego przechodzimy stopniowo na Baofengi 5R - zasięg taki sam lub lepszy, dualband + dualwatch, zakresy podobne, obsługa również, z zasilaniem jest zdecydowanie lepiej niż w navcommach.

edit. dostałem kilka zapytań o to radio na pw, nie wiedziałem że ludzie nie znają tego produktu, uzupełniam nieco opis:

Mojego wysłużonego navcomma tk-760 sprzedałem na rzecz Baofenga 5R, którego miałem okazję wcześniej przetestować na 2 dniowym scenariuszu - kumpel posiadający baofenga zamienił się ze mną o navcomma, bo jak dowódca musiałem łapać komunikaty na 2 różnych częstotliwościach, tk-760 nie ma tego, baofeng - i owszem. Można nasłuchiwać na 2 całkowicie różnych kanałach, a nadawać można w dwojaki sposób:

- albo automatycznie (ustawienie) radio pozostaje na częstotliwości z której uzyskało ostatni komunikat i na tej się odpowiada (nadaje), po otrzymaniu komunikatu na drugiej częstotliwości przełącza nadawanie na ten kanał;

- albo wybiera się ręcznie kanał na którym chce się nadawać.

Niedługo później sprzedałem navcomma i kupiłem baofenga, używam do dziś i jestem bardzo zadowolony. Nie było z nim problemów, idzie go dostroić do każdej częstotliwości pmr czy lpd, bardzo często łapie cb tirów, ma również uhf/vhf - łapie radia fm oraz domowe telefony bezprzewodowe ;p Pomimo ze radio jest tańsze o ponad 100zet od navcomma tk-760 i 2-krotnie tańsze od tk-890, to prezentuje zbliżone lub nawet lepsze parametry.

Radio jest większe i cięższe niż tk-760 (ale mniejsze niż tk-890), obudowa jest bardziej masywna, a sam plastik jest jak na starych ruskich lornetkach - taki szorstki i wytrzymały. Brak skrzypień i luzów. Antena jest 3-zakresowa, 12cm długa, sztywna i gumowana, końcówka anteny to rp-sma. Przyciski klawiaturki są gumowane i dosyć szeroko rozmieszczone, klikanie nawet w rękawiczce jest proste, naciskają się z wyraźnym "klikiem". Oczywiście klawiaturka jest podświetlana. Reszta przycisków rozmieszczona jest dosyć ergonomicznie i intuicyjnie - osoby praworęczne szybko załapią obsługę. Pokrętło głośności obraca się dosyć ciężko, co uważam za plus. Radio ma wbudowaną latarkę nawet - przydaje się nieraz nocą przy grzebaniu w ładownicach czy plecaku. Wyświetlacz jest spory i czytelny, nie ma pierdyliarda maciupeńkich ikonek, pokazany ejst skok przy każdej z wybranych częstotliwości, tryb nadawania, blokada, squelch, moc otrzymywanego sygnału i wiele innych przydatnych rzeczy. Można wybierać sobie częstotliwości, ale można sobie róneiż zaprogramowac kanały bez konieczności podłączania do komputera. W menu nie ma polskiego języka, ale instrukcja i samo menu (chyba 40 pozycji opcji) w angielskim jest proste i czytelne. Można sobie włączyć lektora czytającego częstotliwości, opcje i potwierdzające wybory. Podświetlanie i dioda informacyjna również są konfigurowalne - coś 4 kolory do wyboru jest (mnie denerwują i podświetlania i lektor, wiec wyłączyłem). W zestawie jest przykręcany, metalowy klips do paska czy spodni. Dołączony zestaw słuchawkowy jest niezłej jakości, czysto przenosi, ma gumową zawieszkę do ucha, która nie denerwuje tak jak plastikowe i nie zsuwa się z ucha. Ja używam do tego bowmana lub gruchy navcomma - działają bez problemu. Batka jest 1800mAh (navcomm miał 1100mah) i trzyma dobę na włączonym i używanym radiu.

Nie wiem czy jest wodoszczelne (wątpie), ale zamokło mi dosyć mocno na deszczu - nie przestało działąć poprawnie.

Co do legalności - cóż nie masz certyfikatu żadnego, radio nie jest polskie stąd moce u nas nie dopuszczane 1w/5w. Jeśli używasz go jedynie na strzelankach to nikt nie ma jak cie namierzyć i ewentualnie ukarać, bo niby jak, nie ma u nas takich służb. Gorzej jakbyś sobie go w domu na codzień używał, wtedy krókofalówkarze lokalni cie wyłapią prędzej czy później, bo będziesz im zakłócenia robił, ale znajdą przybliżoną lokalizację a nie adres. Nie znam się dokładnie na przepisach naszych, może ktoś to pojaśni lepiej.

• 1 year later...
Posted

Czy ktoś mi może powiedzieć jak w Baofengu UV-5R wyłączyć tę skur..... diodę, która się świeci lub mruga po naciśnięciu przycisku "MONI" (tuż pod przyciskiem PTT)?

Posted

Czy ktoś mi może powiedzieć jak w Baofengu UV-5R wyłączyć tę skur..... diodę, która się świeci lub mruga po naciśnięciu przycisku "MONI" (tuż pod przyciskiem PTT)?

Jeśli chodzi o trwałe wyłączenie, to tylko z komputera z dedykowanym oprogramowaniem.