apache12 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 (edited) Witam Założyłem temat żeby inni (bardziej doświadczeni) mogli wymieniać się wiedzą na temat podstawowego wyposażenia które powinno posiadać się przy sobie podczas walki.Cz zestaw: wystarczy?? -broń główna i boczna -kamizelka taktyczna -stosowny do danego terenu kamuflaż -ochrona głowy/oczu -porządne buty -mini apteczka(woda utleniona,plaster i waciki z gaża) Chciałbym aby w tym temacie bardziej doświadczeni omawiali poszczególne wyżej wymienione rzecz i jeżeli o czymś zapomniałem to mnie uzupełnili. Pozdrawiam Edited April 6, 2012 by apache12 Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Myślę, że najważniejszą rzeczą jest mózg. Reszta wg własnych preferencji. I piszę to całkowicie poważnie. Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 (edited) Wymieniłeś wszystkie nie koniecznie potrzebne rzeczy (włącznie z repliką), a zapomniałeś o najważniejszej: ochrona oczu! A bardziej rozwijając... nowemu nie potrzeba nic po za ochroną oczu i repliką. Mundur się przyda, ale niezbędny nie jest, to samo z ochroną głowy. Porządne buty - fakt, istotna sprawa, ale na niedzielne jebanki już nie tak odczuwalna różnica. Kamizelka? Od 5 lat bawię się w ASG i nigdy nawet na sobie żadnej nie miałem :happy: Oczywiście jak ktoś potrzebuje to niech ma, ale kieszenie munduru dobrze się sprawują, nawet używając tylko low capów. Do tego wszystkiego można by dodać ochraniacze na kolana - wbrew pozorom ważniejsze niż ochrona zębów. Powyższe dotyczy tylko i wyłącznie prostych, jednodniowych wymian kompozytu. Edited April 6, 2012 by Terkov Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Nie jestem doświadczony, ale najważniejsza jest ochrona oczu. Na początku mundur, kamizelka, porządne buty nie są potrzebne. Dużo osób zaczynało od dresu. Tego typu szpej dochodzi z czasem :) Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted April 6, 2012 Author Report Share Posted April 6, 2012 Tak tak,ochrona oczu.Ja ująłem to ogólnie jako ochrona oczu.Rozumiem że to najważniejszy element Przypadkiem kliknąłem dwa razy i założyłęm identyczny temat.Niech ten zostanie.Tamten do usunięcia Quote Link to post Share on other sites
keber Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Z racji doświadczenia wymienię 2 rzeczy: - Minimum 18 lat - mózg zwany zdrowym rozsądkiem Pozdrawia Wojciech. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 (edited) Ochrona oczu, replika, kulki, nakolanniki, buty trzymające kostkę. Ani mundur ani kamizelka nie są na początku potrzebne i często stanowią powód, dla którego ktoś kupuje słaba replikę zamiast lepszej. Ochrona głowy jako takiej ani broń boczna nie sa potrzebne, jeżeli nie mamy zamiaru brać udziału w walce w budynkach. Pozdrawiam, Lao EDITA: Keber, Keber, a Ty to tylko te swoje utopijne wizje masz przed oczyma.... Edited April 6, 2012 by Laokoon Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 (edited) Ja zawsze mam : 1. Ochrona oczu !! 2.Repliki. 3.Mundur, ochraniacze,kamizelka i buty z usztywnioną kostką (ja używam GSG9 Adidasa , są drogie ale naprawdę fajne ). 4.Składany nóż (na wypadek zaplątania się w coś lub czegoś innego). 5. Zdrowy rozsądek ! 6.Apteczka Edited April 6, 2012 by mossad1234 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Ciekawi mnie co jeszcze wymyślicie. Bo do dobrej zabawy w zasadzie poza myśleniem, ochroną oczu i czerwoną szmatą potrzebne nic nie jest. Nawet replika. Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Z racji doświadczenia wymienię 2 rzeczy: - Minimum 18 lat - mózg zwany zdrowym rozsądkiem Pozdrawia Wojciech. Rozsądek się zgodzę, wiek nigdy. Czasami osoby niepełnoletnie o wiele realniej myślą niż osoby dorosłe. Tyle. Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Ciekawi mnie co jeszcze wymyślicie. Bo do dobrej zabawy w zasadzie poza myśleniem, ochroną oczu i czerwoną szmatą potrzebne nic nie jest. Nawet replika. Co do ochrony oczu i rozsądku to się zgadzam , ale możesz mi powiedzieć jak kogoś "trafić" bez repliki bo o ile wiadomo walka wręcz w AS nie jest stosowana. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Z powodu młodych osób które palą, piją, nie uczą się itd. powstał stereotyp, że jak osobnik nie ma 18 lat to jest bezmózgiem. Niestety, muszę przyznać, że większość gimnazjalistów są takimi osobnikami, ale nie wszyscy. Nie wrzucajmy wszystkich do jednej szuflady. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 W zimę śnieżką. I piszę to całkiem poważnie :D Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Tak, ale nie w mechanixach (tym bardziej ich podróbach), bo potem są odmrożenia. Też poważnie i to z własnych doświadczeń ; ) A co do 18+ - bardziej chodzi o normalną odpowiedzialność prawną, nie o rozsądek. Nie dlatego, że dużo młodych jest rozgarniętych, a dlatego, że dużo "starszych" jest kretynami ; ) Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 W zimę śnieżką. I piszę to całkiem poważnie :D Noo jak napchasz śnieżkę kulkami to można uznać za trafienie :D Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 ale możesz mi powiedzieć jak kogoś "trafić" bez repliki bo o ile wiadomo walka wręcz w AS nie jest stosowana. Można śnieżką, można patykiem, można zabanglać. Ale samo strzelanie wcale do zabawy nie jest potrzebne. Całkiem fajną zabawą są survival questy polegające na ucieczce przed uzbrojonym przeciwnikiem. Radzę spróbować. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Na pierwszej strzelance: 1. Odpowiednio (podkreślam) rozwinięty mózg. 2. Ochrona oczu. 3. Czerwona chusta. Resztę można skompletować później. Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Można śnieżką, można patykiem, można zabanglać. Ale samo strzelanie wcale do zabawy nie jest potrzebne. Całkiem fajną zabawą są survival questy polegające na ucieczce przed uzbrojonym przeciwnikiem. Radzę spróbować. Wiesz co jednak to ja wole być myśliwym a nie zwierzyną :D Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Gorzej dla myśliwego jak to on staje się zwierzyną :D Wtedy zaczyna się dopiero cała zabawa. Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Gorzej dla myśliwego jak to on staje się zwierzyną :D Wtedy zaczyna się dopiero cała zabawa. Przykład w filmie Predator :D gdzie Arnold nawet z predatora zrobił zwierzynę :D Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 (edited) Post usunięty za łamanie zasad pisowni języka polskiego. Arend Edited April 7, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 I masz rację po prostu bierz rozsądek i dobrą ochronę oczu i chęci , reszta jak Ci będzie pasować np. czy zabierzesz mundur i kamizelkę czy ghillie suit to już twój wybór rób tak aby było wygodnie i funkcionalnie . Quote Link to post Share on other sites
Cupi Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Po kilku wypadach sam dojdziesz do wniosku co Ci się najbardziej przyda. Raz jesteś w sytuacji, że czegoś potrzebujesz a nie masz tego na wyposażeniu, a kolejnym razem okazuje się że na tego typu rozgrywki jest to zbędny ciężar, i jesteś zmuszony się z nim męczyć (bo jest za ciężki, albo zajmuje dużo miejsca)... I mówię to z własnego doświadczenia... ;] Wszystko zależy od tego czy to jest strzelanka "jebanka" czy tez np. jakieś manewry sztabowe... Trzeba dostosować wyposażenie do sytuacji :) Takie moje zdanie ;] Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Jeszcze co do zabawy bez repliki, można być również giermkiem :D Quote Link to post Share on other sites
Cupi Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Ewentualnie medykiem na rozgrywkach z elementami jebanki :D Wtedy nie ma mowy, by medyk miał czas na używanie repliki, tylko skacze jak małpa od jednego do drugiego :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts