Barolowy Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Witam! Mam problem z Mid-capem do AK firmy CYMA. Dziś zacząłem je ładować. Wziąłem pierwszy i tak jak to zalecane, zacząłem cykl ładowania: 10 kulek, rozładować, 20 kulek, rozładować itd. aż do końca. W pierwszym magazynku po załadowaniu 100 kulek zaczął się problem. Gdy zwalniałem kulki z magazynka wypadała jedna maksymalnie dwie. Spojrzałem do otworu i zauważyłem, że kulka nie jest dociśnięta do końca. Uderzyłem magazynek od boku, kulka wskoczyła do dziurki lecz znowu po zwolnieniu wypadły dwie a następna kulka znowu nie była dociśnięta do końca lub o coś zahaczyła. Co robić? Mam kilka tych magazynków jednak ładowałem do tej pory tylko jeden. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Barolowy Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Weź je ładuj normalnie, a nie słuchaj tych durnot co w sklepach na ten temat wypisują... To nic nie daje. Quote Link to post Share on other sites
myslin22 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 A jakich kulek używasz? Quote Link to post Share on other sites
Barolowy Posted April 9, 2012 Author Report Share Posted April 9, 2012 (edited) Guarder 0.25g . Edited April 9, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Wpuść do środka magazynka smaru silikonowego. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Wpuść do środka magazynka smaru silikonowego. Nie wiesz- nie pisz. Raczej żadnego pozytywnego efektu nie będzie, za to hopek się wybrudzi i nie będzie prawidłowo podkręcał. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Zgadza się,ale po przemieleniu 300-500 sztuk kompozytu wróci do normy. Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 (edited) To jak ma naprawić problem? Daj jakiś pomysł, a nie krytyka po całości. Zaleca się spsikanie sprężyny aby się nie blokowała w ciasnych ścinkach tunelu i płynnie się przesuwała, od tego jest ten silikonek... A to widać odrazu, że problem leży po stronie blokującej się sprężyny, wystarczy lekko spsikać i wsadzić wycior z materiałem do środka kilka razy żeby zebrać nadmiar silikonu a odrobinki co zostaną zejdą po kilkunastu kulkach. Mam 4x mid-capy i takie same problemy miałem ale po zastosowaniu odpowiednio tego sposobu śmigają teraz na Guarderach i Gunfirowych Rakietach.. A co do rad sklepowych o pierwszym nabijaniu magazynków kulkami to święta racja. Nawet sklepowicze zalecają konserwację olejkiem silikonowym. Pracują w tym fachu więc mają chyba pojęcie o tym co sprzedają, co nie? Edited April 9, 2012 by Kazik94 Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 (edited) Wpuść do środka magazynka smaru silikonowego. Troche to głupie, wiem bo sprawdziłem. edit:Czy zasada tego, że nowi nowym nie polecają/pomagają nadal jest w użyciu? Edited April 9, 2012 by szymongwiazda Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 To, że jestem nowy na WMASG to nie znaczy, że dopiero zaczynam zabawę w airsoft... Bawię się już kilka lat a dopiero niedawno się zarejestrowałem. Pomyśl, a nie pochopnie wyciągasz wnioski Gwiazdo ;) Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Nie wyciągam pochopnych wniosków, na tyle domyślny jestem. Pozatym zaczynamy już off-topic a tego nie mamy na celu, chyba? Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Chłopak dobrze Ci radzi, a Ty mu jeszcze nie wierzysz - więc po co temat zakładałeś? Co sprawdzone, to sprawdzone, psiknięcie (a nie wylanie) oleju silikonowego do magazynka, poruszenie sprężyny w dół i w górę (o ile jest taka możliwość) i magazynek powinien działać. Jak to nie pomoże, to należy zmienić kulki ew. magazynek. Dobrze, że ładowałeś tym cyklem - to nie jest jakieś urojenie, to naprawdę pomaga... Quote Link to post Share on other sites
myslin22 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 A ja bym nie polecał psikania żadnym olejkiem tylko wymianę kulek na G&G. Guardery mają tendencję do zacinek w magach (przynajmniej moich ;)), natomiast G&G są podawane, że aż miło bez żadnego smarowania. Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 (edited) Wszystko z umiarem ma sens. Edited April 9, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Barolowy Posted April 9, 2012 Author Report Share Posted April 9, 2012 (edited) Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Na razie spróbuję psiknąć smarem silikonowym. Jak się nie uda to zobaczę co wtedy ;) Pozdrawiam. Barolowy. Edited April 9, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 A nie lepiej rozłożyć magazynek i nasmarować magazynek jakimś smarem? Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Żeby go potem nie złożył? Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Żeby sobie zapaskudzić "jakimś" smarem kulki a co za tym idzie hopka? Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 (edited) Lepszy zapaskudzony hopek niż niepodający magazynek. Mam chyba te same magi i dzisiaj mi nie chciały podawać. Nasmarowanie plastiku łączącego sprężyny nic nie dało. W tym tygodniu muszę je naprawić- może coś "uzbieram" w "strategicznych" miejscach. Kjujiczek- proszę, nie nabijaj sobie postów. Żeby nie złożyć midcapa trzeba być kompletnym idiotą, albo osobą niepełnosprawną fizycznie, a takie osoby raczej nie powinny bawić się w ASG. Pisząc "jakimś" nie miałem na myśli pierwszego lepszego smaru, ale coś odpowiedniego- sam muszę jutro poszukać. EDIT: kropka dla Arenda. Edited April 9, 2012 by 14100715 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 W tym wypadku będzie i nie podający mag i zaświniony hopek. A magazynek należy rozebrać i wyczyścić z syfu, który jest głównym powodem zaciinek w midach i lowach. Ewentualnie trzeba będzie przeszlifować kanał maga na mokro drobnym papierkiem ściernym żeby podajnik nie zaczepiał o nadlewki materiału. I oczytwiście trzeba używać dobrych kulek. Ale przecież o tym nie można przeczytać w dziale amunicyjno zasilanym, bo trzeba poszukac. A 14100715 proszę o nie pisanie bzdur i na temat magów i na temat nabijania postów. Bo nawet pobiezne przeczytanie regulaminu działu jasno daje do zrozumienia że w tym dziale posty NIE SĄ NALICZANE. Ale po co czytać regulaminy. Quote Link to post Share on other sites
SHARKQ Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Mam ten sam problem z tymi magazynkami. Na nic się zdały smarowania, dmuchania, popychania. Za każdym razem kulki przycinały się w tym samym miejscu. Po rozebraniu maga okazało się, że sprężyna "pokaleczyła" kanał tuż przy wylocie. Sprężyna dochodząc do tego miejsca zawadzała się powodując coraz to większe nierówności. Wypolerowałem drobnym papierem zarysowania i nasmarowałem wszystko delikatnie smarem silikonowym. Magazynek podaje. KS. Quote Link to post Share on other sites
Barolowy Posted April 10, 2012 Author Report Share Posted April 10, 2012 (edited) Ok, a jak taki magazynek rozebrać? Dla uściślenia mam Mid-cap CYMY "Bakelitowy" do AK-47, AKM. http://image.ceneo.pl/data/products/9109133/f-cyma-magazynek-mid-cap-do-ak-brazowy-c89.jpg Edited April 10, 2012 by Barolowy Quote Link to post Share on other sites
herrtomo Posted April 10, 2012 Report Share Posted April 10, 2012 Mam ten sam problem, ale użyłem opcji "szukaj" i oto ciekawe efekty: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/123146-blokujace-sie-magazynki-mid-cap/ i drugi: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/122318-smarowanie-maga/page__p__1660454__fromsearch__1#entry1660454 Quote Link to post Share on other sites
Barolowy Posted April 10, 2012 Author Report Share Posted April 10, 2012 Załadowałem dziś resztę tych magazynków i tylko w dwóch co jakiś czas kulka się zacięła, ale to pojedyncze przypadki. Z moich obserwacji wynikło, że magazynki te załadowane stoma kulkami podają bezproblemowo. Problemowy magazynek załadowany dziś także stoma kulkami podawał bez zacięć. Nic przy nim nie dłubałem Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts