Guest Graszczur Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Nie jestem pewien, czy założyłem ten temat we właściwym dziale, ale zastanawiam się, czy w nocy jedynym słusznym wyborem są szeroko pojęte kolimatory (ew. lunety z podświetlanym krzyżem)? A może znacie jakieś sprawdzone sposoby na doprowadzenie muszki i przeziernika/szczerbinki do stanu używalności w warunkach kiepskiego oświetlenia? Jakaś fluoroscencyjna farba, czy coś? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Przyrządy celownicze fluorescencyjne. Są takie do AK. Quote Link to post Share on other sites
wagar Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 jeśli świeci księżyc i nie chcesz by przeciwnik zobaczył twój świecący celownik to poleciłbym truglo, ja mam taki na wiatrówce, ale widziałem też modele z montażem na szyny. Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Są mechaniczne przyrządy celownicze z punktami fluorescencyjnymi jednak częściej są stosowane w broni krótkiej. W broni długiej rzadziej, być może za sprawą rozwoju i rozpowszechnienia wszelkiego rodzaju celowników optoelektronicznych... Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 (edited) A znajdzie się coś takiego do emki? Jak na razie nie udało mi się znaleźć nic takiego na szyny. A nie będę kupował koli tylko i wyłącznie dla nocnych działań, bo za dnia w zupełności wystarcza mi przeziernik i szczerbinka A tak przy okazji: na jakiej zasadzie działa taki tru-glo? Edited April 15, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Dawno temu, jak jeszcze byłem w ZSW, chorąży przyniósł na nocne strzelanie świetliki wędkarskie (takie malutkie lightsticki). Odcinaliśmy końcówkę świetlika i smarowaliśmy czubek muszki tym płynem fluorescencyjnym ze środka. Tanie i skuteczne. Quote Link to post Share on other sites
PoLi Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Są też zestawy na szynę z izotopem/trytowe, ale nie widziałem takich do airsoftu tylko do ostrych TROY takie robi. Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 (edited) Dokładnie. Do airsoftu jeszcze nikt tego nie zrobił... Tak więc szykuj co najmniej 300 dolców albo kup kolimator :wink: Edited April 15, 2012 by Smutas Quote Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Lub noktowizor :D Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Jakie 300$? Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) Za trytowe przyrządy z Troy Industries... Edit: No dobra, Twoja propozycja jest bardziej przystępna :wink: Tylko czy to będzie do repliki pasowało... Edited April 16, 2012 by Smutas Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Uważam, że podejdzie. Sam montowałem oryginalne przyrządy celownicze(nocne) do galila king arms. Pasowały bezproblemowo dlatego nie sądzę, że z m4 będą problemy:) Quote Link to post Share on other sites
Suchy25bkpow Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 ...Około 2cm kwadratowych fluorescencyjnego wycinka z naklejki np ,,wyjście ewakuacyjne" z dowolnej klatki schodowej + odrobina super glue i problem z głowy ;) Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) Uważam, że podejdzie. Sam montowałem oryginalne przyrządy celownicze(nocne) do galila king arms. Pasowały bezproblemowo dlatego nie sądzę, że z m4 będą problemy:) W takim razie jest to bardzo ciekawa opcja :) Edited April 16, 2012 by Smutas Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Dokładnie. Do airsoftu jeszcze nikt tego nie zrobił... Owszem, zrobił. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Dexter, to może się z nami podzielisz, zamiast "wiem ale nie powiem"? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A może czasem trzeba wklepać "tritium" w szukajke pierwszego sklepu od którego zaczyna się poszukiwania czyli REDWOLFA? Ale mam dziś dzień dobroci :D, http://redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/AdvanceSearchResult?productname=tritium&brandId=&search=true&productcode=tritium&mode=simple Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Że do replik broni krótkiej są to żadna nowość. Do m4/m16 jest jedynie muszka... Nadal nie widzę trytowych replik Troy FBS. Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Czy zakup czegoś takiego http://tinyurl.com/bnklnvc ma sens, żeby ułatwić celowanie w nocy? Dałoby się to zamontować na replice np. AKM? Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 W sumie najlepszym, ale i najdroższym wyjściem byłby celownik noktowizyjny.. :P Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Czy zakup czegoś takiego http://tinyurl.com/bnklnvc ma sens, żeby ułatwić celowanie w nocy? Dałoby się to zamontować na replice np. AKM? Miałem to na AKM. Niestety, na 7 sztuk wszystkie były niesprawne. W sumie najlepszym, ale i najdroższym wyjściem byłby celownik noktowizyjny.. :icon_razz: Geniusz. Quote Link to post Share on other sites
dzieciaq Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Kiedyś jeden z użytkowników pisał że w sklepie wędkarskim kupił coś takiego jak lakier do paznokci ale fosforyzyjący(do malowania spławików) i pomalował przyżądy celownicze tylko że w pistolecie i podobno działało.Może tego spróbować. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Fosforyzujące są takie-se. Świeci to niby, jakiś czas. Po godzinie juz słabo, trzeba doświetlić. Lepiej pokombinować z trytem, kapsułki można wydłuba z przyrządów do innego modelu i zamontować w innym. Tylko ostrożnie. Chińskie przyrządy z trytem nie są drogie. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 To łopaty czas - kupiłem coś takiego, generalnie najlepiej zrobić rowek pilnikiem tam gdzie chce się zrobić kropkę, pędzlowanie pozostawia takie sobie efekty, ciężko ją równomiernie rozprowadzić. W sumie efekt nie jest zły, zwłaszcza, jeśli wcześniej nie było żadnego innego kontrastu. Quote Link to post Share on other sites
wredny_bo_trzeźwy Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 (edited) To pomoge odkopywać :icon_smile:! Ja się swego czasu zastanawiałem nad czymś takim jak fluorescencyjne farby do wskazówek: http://moman.pl/farb...wek,13,364.html Edited October 19, 2016 by wredny_bo_trzeźwy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts