Brodaty Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Witam!Czy może ktoś z Was wie jakie inne jednostki uzywają M 733? Wiem jeszcze tylko o kanadyjskich-policja chyba.Jestem posiadaczem ww. sprzętu (w wersji airsoftowej oczywiście :wink: ) i poza zabawą chciałbym coś rekonstruować. Z góry THX za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 salwadorczycy, żydzi i pewnie dużo innych... www.isayeret.com - tu masz stronke Izraelczyków btw jaka Delta?? przecież oni nie istnieją :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted April 5, 2005 Author Report Share Posted April 5, 2005 btw jaka Delta?? przecież oni nie istnieją :twisted: no tak ... a o kogo chodzi? :wink: :) Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Na jakimś zdjęciu w necie widziałem oficera jednostki amerykańskich rangersów z M733. Jako broń stosunkowo krótka dobrze nadaje sie jako "cięższy" oręż dla starszych stopniem oficerów jednostek desantowych, którym pistolet nie starcza do obrony, a taszczenie długaśnego M16 się nie uśmiecha (zazwyczaj biorą jednak M4, bo M733 prze krótką lufę ma niewielki zasięg skutecznego ognia) Quote Link to post Share on other sites
super Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 chyba bedzie pasował do rekonstrukcji wszystkich amerykańskich SF ale przed 1994 rokiem Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Zdawało mi się, że na Militaryphotos.net widziałem Seala z M733 w ręku Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 generalnie m733 to już lekko traci starością, dlatego pełno jej znajdziesz u sojuszników USA Amerykanie jak coś krótkiego, to biegają z m933 albo z M4 CQBR ;) Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted April 6, 2005 Author Report Share Posted April 6, 2005 Nie ważne czy "stary" czy "nowy". A jak się mają sprawy M 733 w 160 SOAR ? Quote Link to post Share on other sites
super Posted April 6, 2005 Report Share Posted April 6, 2005 jak to nie ważne?? jak chcesz zrobic jakąś rekonstrukcje nie zważając że juz nie uzywaja tego modelu? Tak jak pisałem możesz rekonstruować większośc jednostek amerykańskich przed 1994. Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted April 6, 2005 Author Report Share Posted April 6, 2005 Sorki super, źle się wyraziłem. Chodziło mi o wypowiedź Brymera (bez obrazy :wink: ) co do M 933. Nie mam ww. modelu tylko M 733 a nie mam na razie kasy aby przerabiać go na "933" - z tego co mi wiadomo to musiałbym wymienić body na M4 albo coś z tej rodzinki i foregripa na RIS. I chciałbym się skoncentrować na obecnym typie. P.S. Jeśli ktoś poczuł sie urażony tym bądź wcześniejszymi tekstami - serdecznie go przepraszam :) Pozdro for All :!: Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 czołgisci na ten przykłąd. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 Francuziki (SF), Izraelici. Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted April 13, 2005 Author Report Share Posted April 13, 2005 Ha, ale jeśli chodzi o GIGN to nie. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 13, 2005 Report Share Posted April 13, 2005 Myślałem że mówimy o wojskowych odziałach spec, nie o Żandarmerii. Widzisz tak się składa, że Żabojady mają sporo "specopsów", M773 nie spotkasz pewnie wśród Komandosów Marynarki i SF sił powietrznych ale już w lądowych SF możesz na nie liczyć. Jak masz chęć to złóż taki zestaw: Ewakuacja cywilów z Wybrzeża Kości Słoniowej, grudzień 2004. PS. Zagadka dla Dzikkiego i Andrzeja - skąd jest ten pan? :) Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 13, 2005 Report Share Posted April 13, 2005 PS. Zagadka dla Dzikkiego i Andrzeja - skąd jest ten pan? :) Może gość jest z jednej z podległych COS jednostek,a może z 1 RCP czyli Régiment de Chasseurs Parachutistes ? Szczerze mówiąc dokładnie nie jestem pewien kto ewakuował ludzi z Abidjan i tak dalej. Ale jeśli nie będziemy zwracać uwagi wogóle na to, że mają być tylko z wojsk lądowych to może być ktoś z RICM czyli Régiment d’infanterie-char de marine, ktoś z 43 BIM (tyż marines). Tak wrzucam bo to właśnie ich można było na Wybrzeżu spotkać. Ale przyznaje, że jak do tej pory wszystko mi pasuje (M733 mam, Remingtona używanego przez francuzików mam tylko "trąbki" brak). Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted April 14, 2005 Report Share Posted April 14, 2005 z Samoa??? :lol: :lol: Quote Link to post Share on other sites
BD_Rash Posted May 13, 2005 Report Share Posted May 13, 2005 heya. A USMC uzywają/używali M733 ? Drugie pytanie: Czy w realu istnieje coś takiego jak mają FA w komisie? Czyli Body od M733 i lufa od M4a1....Chwyt chyba też z M4...A może taka hybryda to JUŻ M4...:|:| pozdro, Rash. Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted May 26, 2005 Author Report Share Posted May 26, 2005 Co do pyt.2 : Tak isteje coś takiego w realu. Bodajże jest to protoplasta M4(a właściwie M16A2 Carabine) o symbolu M727. Jego historia jest dosyć ciekawa :wink: Był on robiony na zamówienie dla Adu-dabi a dopiero dla wojsk własnych :D EDIT: Sorry to jest M720 i był on oferowany przez Colt'a z trybami ognia pojedyńczy/seria jak i pojedyńczy/ogranicznik serii(burst). Co do pyt.1 : Tak. Na pewno używali. Ale czy obecnie... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted January 26, 2006 Report Share Posted January 26, 2006 Ponieważ nie chce zakładać nowego tematu, mam pytanie. W ktorym roku powstał ten karabinek(chodzi mi o M733)? Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted January 27, 2006 Report Share Posted January 27, 2006 M733 wszedł do uzbrojenia niektórych jednostek US w 1987 roku Następnym razem proponuję przegrzebać Google ;) BTW - w latach '90 M733 używały też szwajcarskie siły bezpieczeństwa (Google :P) Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted January 27, 2006 Report Share Posted January 27, 2006 Szukałem, ale widocznie nie dokładnie.Wszystko co sie pojawiało to jego dane tech. Dzięx Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 M733 uzywaja jeszcze bodaj saperzy U.S.M.C/U.S.Army oraz artylerzysci tych formacji...a pozatym to DELTA FORCE istnieje i jest formacja podlegla U.S.A.F....liczy bodaj kilkudziesieciu [ok 1 plutonu]najlepszych zolnierzy w U.S.A....tyle ze ich misje polegaja defacto na opanowywaniu porwanych samolotow na ziemi oraz czasem maja szybkie akcje w stylu dolot smiglowcem,porwanie/unieszkodliwienie celu i rownie szybko zmiataja z miejsca akcji... Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 wow - pozazdrościć wiedzy...;) jak to na mp piszą? OMFG Delta !!!1!1!!1!!! Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted March 7, 2006 Report Share Posted March 7, 2006 no dokładnie ;) i ponoć delta zneutralizowała talibów w klewkach ! słyszeliście o tym? Quote Link to post Share on other sites
Karczycho Posted March 7, 2006 Report Share Posted March 7, 2006 ale tylko beżowy Jędruś o tym wiedział i nie bał się powiedzieć ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts