Across321 Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Cześć, ostatnio wpadłem na pomysł aby wykonać dla siebie jakąś ochronę na zęby. Spodobał mi się pomysł jaki ukazany jest na tym filmiku od 1:37 do 1:51 Czy taka siatka by się do tego nadała ?: http://allegro.pl/0-3-0-5mm-siatka-nierdzewna-drobna-gat-0h18n9-nowa-i2369788191.html lub to: http://allegro.pl/drobna-siatka-stalowa-o-oczku-1-5x2-0mm-i2369788195.html Czy te siatki nie były by zbyt giętkie, elastyczne? Może lepiej kupić po taniości maskę Stalkera i go pociąć ? Pozdrawiam ^ ^ Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Nie lepiej kupić siatkę od TMC? Poza tym musiałbyś siatkę wygiąć,aby przylegała do facjaty a to by ją nieco osłabiło w punktach zgięcia. Quote Link to post Share on other sites
Zuko0 Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 (edited) Poza tym musiałbyś siatkę wygiąć,aby przylegała do facjaty a to by ją nieco osłabiło w punktach zgięcia. A czy ktoś mu będzie kijem po zębach orał ?? Edited June 1, 2012 by Zuko0 Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 Maskę stalkera już mam ale główny problem to taki, że jak chciałbym się napić czegokolwiek w boju to musiał bym ściągać bonie hata, maskę, słuchawkę co raczej nie wchodzi w grę. A tylko mam ten dylemat bo nie wiem czy ta siatka co jest na allegro jest też dosyć sztywna jak ta od stalkera. A czy ktoś mu będzie kijem po zębach orał ?? Mam nadzieję, że nie. Haha ^ ^ Pozdrawiam :-) Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Miałem standardową maskę Stalker od TMC. Niewygodne to jak diabli, a gogli i okularów nie idzie dopasować. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Miałem standardową maskę Stalker od TMC. Niewygodne to jak diabli, a gogli i okularów nie idzie dopasować. Bezdura panie, maskę da się idealnie dopasować do gogli, w zadowalającym stopniu do okularów. Kwestia 15-20 minut zabawy przed lustrem :). Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 Potwierdzam to, maskę da się dobrze dopasować ale pojawia się wspomniany problem z piciem i jedzeniem. :) Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Hmm, ciekawy pomysł. Ale może by pójść krok dalej? Zaszyć w arafatkę/buffa/szalo-kominiarkę kawałek maski siatkowej. Była by to doskonała ochrona, możliwość łatwego odsłonięcia ust i fajny wygląd. ;) Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 (edited) A jaki problem masz z jedzeniem czy piciem? doszyj sobie z jednej strony rzep czy coś w tym guście a maska będzie Ci się odginać na bok (po odpięciu) i będziesz mógł spokojnie jeść/pić/palić. Maska będzie ciągle na głowie. Edited June 1, 2012 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 Właśnie chcę zrobić tak jak mówi Terkov. A co do odgięcia maski to ja mam wersję V.2 i jest ona nieco większa. Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 (edited) Bezdura panie, maskę da się idealnie dopasować do gogli, w zadowalającym stopniu do okularów. Kwestia 15-20 minut zabawy przed lustrem :). Tak, oczywiście - wiesz lepiej ode mnie, co jest dla mnie wygodne . To, że wam idzie dopasować i możecie wytrzymać z tą maską na twarzy, nie znaczy, że dla kogoś innego będzie tak samo . Edited June 2, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) Odwróćmy problem, jeśli Ci nie pasuje, nie noś, innym pasuje (i to większości), więc noszą i polecają, ja też! :maniak_OK: Osobiście używam maski wyłącznie w CQB, generalnie wystarcza arafatka, lub szal. Edited June 2, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) "Osobiście używam maski wyłącznie w CQB, generalnie wystarcza arafatka, lub szal. " Ja nie używam maski,cały czas cisnę na szalu w flecktarnie i nigdy mi się nic nie stało. Edited June 2, 2012 by kjujiczek Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 2, 2012 Author Report Share Posted June 2, 2012 Nigdy nic się nie stało, ale może się stać. Ja wolę nie ryzykować utratą zęba i wydawaniem kasy u dentysty :wink: Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Lepiej kupić maskę za 60 zł niż implanty za 5 tyś. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 No cóż, ryzyko zawodowe... :wink: Jeszcze nie widziałem, aby ktoś stracił ząb, chyba ,że w CQB. Oczywiście bez maski. Dużo osób mówi, że wystarczy nie otwierać ust, ale jest ciężko po biegu tego nie robić... Wystarczy nie uśmiechać się do wroga i z zębem nic nie powinno się stać. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (...)Jeszcze nie widziałem, aby ktoś stracił ząb, chyba ,że w CQB. Oczywiście bez maski.(...) Ja już widziałem, ale to debilny terminator strzelił do faceta ze śmiechem, z 2 m prosto w twarz. Generalnie, dobrze założona arafatka lub szal wystarczą. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 No tak, ale przed debilizmem nie uchronisz... Dasz patyk i krzywdę zrobi. Jedyne co można zrobić, to unikać takich. :P Quote Link to post Share on other sites
Storm0 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Ja mam pytanie, które zadam w tym temacie. Czy jeżeli będę mieć zamknięte usta i kominiarkę na twarzy to w sytuacji gdy trafi mnie kulka nie stracę zęba? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) @ Storm0 Dużo zależy od tego jak masz mocne zęby, natomiast z tego co ja zaobserwowałem to kominiarka nie jest dla zębów żadną ochroną (podobnie jak arafatka)-jeśli postrzał jest z bliska to niestety "nabiał" może polecieć :(. Tak, oczywiście - wiesz lepiej ode mnie, co jest dla mnie wygodne . To, że wam idzie dopasować i możecie wytrzymać z tą maską na twarzy, nie znaczy, że dla kogoś innego będzie tak samo . Jakbyś przeczytał mojego posta uważnie, to zobaczyłbyś że odnoszę się tylko do kwestii możliwości dopasowania. Nie pasuje Ci to nie noś, ale nie wprowadzaj innych w błąd. Edited June 2, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Storm0 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Rozumiem dostać bezpośrednio w zęba. Ale mieć zamknięte usta i kominiarkę? Czy to ochroni? Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Ja mam problem z dopasowanie maski do repliki. Ciężko się złożyć do strzału, bo "policzki" maski blokują mi dogodną pozycję i muszę się gimnastykować. Zresztą z samym założeniem gogli jest taki sam problem. Bo o ile już uda mi się założyć i dobrze dopasować gogle, to problem jest taki, że jakbym nie celował, to gogle mi zasłaniają. A gdy założę okulary do maski, to już jest strach żeby tak wyjść, bo odstają mi strasznie. Ale sama maska jest bardzo dobrą ochroną. Muszę najwyraźniej popracować nad techniką zakładania jej wraz z goglami.. Dodam również, że zamknięte usta nie uchronią nas przed utratą zęba. Spróbujcie zacisnąć najmocniej jak potraficie wargi i spróbować sobie włożyć najmniejszy palec w łączenie warg. Gwarantuję, że kulka przejdzie przez szczelinę i dostaniecie w ząb ;). Quote Link to post Share on other sites
Storm0 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 "Dodam również, że zamknięte usta nie uchronią nas przed utratą zęba. Spróbujcie zacisnąć najmocniej jak potraficie wargi i spróbować sobie włożyć najmniejszy palec w łączenie warg. Gwarantuję, że kulka przejdzie przez szczelinę i dostaniecie w ząb ;)" Dlatego - kominiarka. Jak z tym by było? Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 "Dodam również, że zamknięte usta nie uchronią nas przed utratą zęba. Spróbujcie zacisnąć najmocniej jak potraficie wargi i spróbować sobie włożyć najmniejszy palec w łączenie warg. Gwarantuję, że kulka przejdzie przez szczelinę i dostaniecie w ząb ;)" Niby tak ale pamiętaj że palec pchasz cały czas z tą samą siłą albo ją zwiększając a w przypadku kulki jest na odwrót.Oczywiście czy to nas uchroni zależy od tego z jakiej odległości padnie strzał. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) Pomimo odległości i tak dostanie w ząb byłoby nieprzyjemne. Nigdy nie dostałem, ale po prostu wydaje mi się, że kulka i tak by przeszła pomiędzy wargami trafiając nas w zęby, a wiadomo, że nie biegamy z bardzo mocno zaciśniętymi wargami tylko na luzie. Ja zapewniam sobie ochronę, pomimo niewielkiej ilości odbytych strzelanek na każdej staram się jakoś zabezpieczyć tak newralgiczne miejsca. A maska typy stalker + kominiarka pod spodem to koszmar. Testowałem i wszystko paruje, uwiera i w ogóle nie da się skupić na niczym innym :D. Aha i z maską jest kłopot jeżeli mamy brzydki nałóg....plucia. Trzeba się kontrolować. Edited June 2, 2012 by Vaco Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts