Tymoszczuk Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Witam !!! Po zakupie repliki przyszedł czas na ochronę oczu. Jestem w tym temacie prawie zielony. Będą to moje 1 okulary. NOSZĘ OKULARY KOREKCYJNE więc dobrze by było gdyby pod spód gogli okularów można by było je założyć. Zastanawiałem się nad 2 modelami: 1. Okulary 2. Gogle Nie wiem czy to coś wniesie do tematu ale moje okulary mają szerokość 13 cm (jak są nie założone). Mój budżet ? Hmm, około 100 zł. Powiedzcie mi które lepsze i czy ewentualnie wejdą mi pod nie okulary. Może jakiś inny model? Tańszy czy ciut droższy... Pozdrawiam !!! Z góry dziękuję za wasze wyczerpujące odpowiedzi :D Tymek Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Poszukaj Bolle X1000 RX. Są specjalnie przystosowane do zakładania na okulary korekcyjne i noszenie jest całkiem komfortowe. O X800 też chodzą słuchy, że wejdą na binokle korekcyjne ale loteria, trzeba przymierzyć do swoich. Tanią opcją są gogle Uvex Ultrasonic, wytrzymałe i obszerne. Tylko trzeba powojować z parowaniem (wycięcie otworów wentylacyjnych). Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 te Bolle X1000 RX są dosyć dziwaczne. Jeszcze te szpary. Ale dzięki za szybką odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) Na okulary korekcyjne, na pewno możesz założyć STTI, osobiście takich używam od pięciu lat. Z uwagi na problem parowania, co przy okularach korekcyjnych jest spotęgowane, nie używam gogli. PS. W razie wątpliwości: Te STTI? Bardzo fajne na początek ale mało regulacji i nie mają powłoki żadnej. Przestrzeliwałem je i dopiero z 700 około fps, może trochę ponad, pękła oprawka ale szybka calusieńka. i ja to popieram moim doświadczeniem osobistym, mimo braku powłoki, parowanie jest problemem marginalnym, choć przy mojej wadze, skromnej kondycji i wieku, pocę się dość mocno. Edited June 2, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) ja polecam Bolle x500 - gram w okularach i paruja mi okulary a nie gogle. Z gogli trzeba usunąć siatki i przyzwyczaić się, że od dołu pole widzenia będzie ograniczone ale za to ochraniają sporą część twarzy. Edited June 4, 2012 by wilq1979 Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted June 4, 2012 Author Report Share Posted June 4, 2012 Hmm... Już w sumie sam nie wiem. Ale znalazłem takie okulary i to chyba właśnie je kupię. Co o NICH myślicie ??? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Zdecydowanie lepiej kup Uvexy I-vo. Cena podobna a ochrona pewniejsza. Quote Link to post Share on other sites
GaretBale93 Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 U mnie okulary korekcyjne nie mieszczą się pod Uvexy I-vo. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 (edited) U mnie okulary korekcyjne nie mieszczą się pod Uvexy I-vo. Serio?! Jeśli to pewne, zaraz zmieniam front! :maniak_OK: PS. Które masz? Edited June 5, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Arend, skąd pomysł jakoby i-vo dawały lepszą ochronę? Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted June 5, 2012 Author Report Share Posted June 5, 2012 Heh to już nie wiem które kupić :D A będę kupował soczewki 1 - dniowe. Więc nie muszą wchodzić pod spód okulary korekcyjne. Quote Link to post Share on other sites
GaretBale93 Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Ja mam dokładnie te: http://gunfire.pl/product-pol-1152192951-Okulary-I-vo-bezbarwne-oprawki-czarno-szare.html Ja myślę o goglach bolle x(cośtam). Fakt są drogie ale jak ktoś uprawia sporty zimowe (narciarstwo lub snowboard) to można je brać spokojnie zimą w góry i cena koło 150 zł robi się już troszkę bardziej rozsądna. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 U mnie okulary korekcyjne nie mieszczą się pod Uvexy I-vo. W noski i-vo mozna wkleić soczewki korekcyjne.Trzeba tylko zachować odpowiednie kąty. Używam tak zrobionych ivo czwarty rok. Dex ivo dają lepszą ochronę niż te z linka od Tomaszczuka. Takie jak te z linka rozsypały się po serii z 450Fpeesowego M4 oddanej do nich z ~10 cm. Quote Link to post Share on other sites
GaretBale93 Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 W noski i-vo mozna wkleić soczewki korekcyjne.Trzeba tylko zachować odpowiednie kąty. Używam tak zrobionych ivo czwarty rok. Czyli trzeba mieć dodatkową parę soczewek korekcyjnych tylko do uvex'ów? Takie okulary muszą być robione na zamówienie do odpowiedniej wady... Możesz mi to wytłumaczyć lub odesłać do miejsca gdzie znajdę na ten temat informacje: typu koszta/kompatybilność z różną(bardziej złożoną)wadą? Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted June 5, 2012 Author Report Share Posted June 5, 2012 No ok Arend skoro tak mówisz to poco ryzykować :) Te twoje wydają się większe także lepiej :D I jak coś pisząc mój nick nie zadawajcie sobie tyle trudu i piszcie Tymek :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Do wklejenia wykorzystałem stare okulary korekcyjne. Poprostu na Poxipol wkleiłem soczewki w noski Uvexów. Nie spotkałem się jeszcze z dedykowanymi Uvexom fabrycznym ramkom do szkieł korekcyjnych. Acz można kupić zestawy okularów balistycznych z takowymi ramkami. A koszt dorobienia odpowiednich soczewek zależy głównie od rodzaju i siły wady oczu. Tu już musisz się pofatygować do optyka z ramką od okularów i się dowiedzieć. Mnie soczewki do ramki Daisy (którą zamontowałem w Bollach X800) kosztowały trochę ponad 2 stówki (ale ja mam astygmatyzm dodatkowo i na soczewki poprosiłem filtry antyodblaskowe i polaryzacyjne). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Kumam, thx. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 A najlepiej do ustawienia kątów użyć takiego trzymadła modelarskiego Można je za parę groszy na aledrogo kupić. Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted June 11, 2012 Author Report Share Posted June 11, 2012 Znalazłem jeszcze ciekawy model, ktoś mógłby mi pomóc w ostatecznym wyborze: - Numer 1 - Numer 2 I słyszałem, ze okulary (ogólnie) z żółtą szybka będą lepsze bo lepiej wszystko widać ( w lesie). Ktoś mógłby mi powiedzieć. Najlepiej ktoś kto miał do czynienia z bezbarwnymi i z żółtymi, lub ktoś kto po prostu wie :] Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Oby dwie pary są dobre. Ale ie kupuj na GF, bo mają chore ceny. Jak chcesz mieć żółtą i białą szybkę, to kup I-Vo, bo można wymienne szybki stosować. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Hehehehehe I to jest następny przyczynek żeby samemu szukać informacji na forum. Panele w I-vo są wymienne. Kupiuesz kolor ramek jaki Ci pasuje razem z szybką jaka Ci pasuje, a potem dokupujesz sobie takie szybki jakie ci potem będą potrzebne. A jak wymienić szybkę to już sobie sam poszukaj. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 W temacie gogli. Gdzie można znaleźć takie gogle z atestem: Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted July 20, 2012 Report Share Posted July 20, 2012 ESS NVG http://lmgtfy.com/?q=ess+nvg Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted July 20, 2012 Report Share Posted July 20, 2012 (edited) Głupoty piszesz, to są Revision Locust. Edited July 20, 2012 by Phoesis Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted July 20, 2012 Report Share Posted July 20, 2012 No kurde sory :D Tak tylko powierzchownie zerknąłem i byłem pewny że to ess nvg ale później popatrzyłem na bok tych gogli i jednak się różnią :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts