Gruszkin Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Czy takie radyjko będzie dobre i poradzi sobie z nim PMR-kowy laik http://allegro.pl/baofeng-uv-3r-mark-ii-oficjalny-polski-dystrybutor-i2376779380.html . Czy programowanie takiego sprzętu jest trudne? A może polecicie coś lepszego < 200zł? Dajmy na to, że kupię i poproszę Pana o zaprogramowanie- muszę podać jakieś szczegóły? A może te http://allegro.pl/radio-pmr-krotkofalowki-g7-xt-midland-lask-i2392318222.html lepsze? Z góry dziękuję Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Do uzywania pierwszego radia potrzeba umieć je zaprogramować. Zresztą ten duobander znacznie przekracza swoimi pasmami pasmo PMR jak również nie obsłuży podkanałów kodowanych przez CTSS. Dodatkowo wszystkie pasma poza PMR bedą wymagały w nadawaniu Licencji Krótkofalarskiej. Dla laika zdecydowanie lepsze będą te Midlandy z drugiego linka. Quote Link to post Share on other sites
pacmann Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Raczej CTCSS, a nie CTSS - obsłuży, tylko faktycznie trzeba umieć je zaprogramować. Polecam sklep: Sklep lub w wersji leśnej :) Sklep podane ceny są z kosztem przesyłki - wychodzi taniej niż w Polsce, dodatkowo jest to wersja "PLUS" - posiada złącze typu Kenwood co może się okazać istotne przy zakupie "zestawu słuchawkowego". Towar dojechał do mnie w 1,5 tygodnia. Oczywiście że CTCSS. Senny już byłem. Arend Edited June 4, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Dodatkowo wszystkie pasma poza PMR bedą wymagały w nadawaniu Licencji Krótkofalarskiej. Bezedura. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20071380972 Paragraf 2, punkt 6. Sam jesteś bezedura. Gdzie w tym duobanderze widzisz pasmo 11m czyli potocznie CB. Arend Edited June 4, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 A co powiecie na te http://allegro.pl/pmr-4040d-profesjonal-krotkofalowka-intek-mt-4040-i2398070964.html ?? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Ooo, mi Arend wymedytował i myśli, że jego na wierzchu bo mi nie wyświetliło sie jako nowy post. Nieładnie. Przeczytaj jeszcze raz fragment do którego się odnosiłem a następnie to co napisałem. Ja nie wnikam co tam jest w tym radyjku, dementuję tylko pogłoskę jakoby wszystko poza pasmem PMR wymagało papierów. Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Te PMR 4040D które podałem wyżej mają wyraźnie napisane ""Użytkowanie bez rejestracji i opłat"". A nawet jakby coś było wymagane, to wątpię, że chciało by się komuś ścigać mnie za to. Quote Link to post Share on other sites
SaperCK Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Polecam baofenga UV 3-R ewentualnie UV 5-R Niedrogie 3 watowe radia, sporo materiału na 446pmr.info Nie znam przypadku żeby kogokolwiek ścigali za radio :P Musieli by targać SWR (sprzęt do mierzenia mocy) bo jak wszyscy wiedzą PMR to do pół wata jest ;) A kto ile ma to tam jego sprawa Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Więc które najlepsze: - INTEK 4040D - Baofeng UV-3R mark II, Ale jak to jest z zaprogramowaniem tego Baofenga, Pan z aukcji oferuje możliwość zaprogramowania, czy to znaczy, że zaraz po dostaniu go mogę go bez problemów używać? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Jeśli będziesz umiał przekazać Sprzedającemu, co ma zaprogramować - to tak (mówię o stronie technicznej) @Saper CK - a ja znam i o czym to świadczy? Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Biorę Inteka, z tym drugim za dużo zabawy. Polecicie mi jakiś zestaw słuchawkowy do niego? Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Biorę Inteka, z tym drugim za dużo zabawy. Polecicie mi jakiś zestaw słuchawkowy do niego? Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Za dużo zabawy? Nie ma żadnej, szczególnie że sprzedający oferuje zaprogramowanie kanałów. A to też nie jest jakaś magiczna sztuka, sam byś sobie poradził :) Prosisz o zaprogramowanie kanałów w paśmie PMR i GMRS/FRS, bo takie najczęściej chyba są używane w AS. No i tyle, a dawać tyle kasy za zwyczajną PMR'kę to trochę przesada. Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Może faktycznie będzie lepsza, i radyjka można posłuchać. Quote Link to post Share on other sites
pacmann Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Jak dla mnie to jak już brać to nie Baofeng UV-3R Mark II tylko Baofeng UV-3R PLUS Cena ta sama, a wyjście na zestaw typu Kenwood, czyli popularny standard. Quote Link to post Share on other sites
SaperCK Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 I najlepiej kup na 409shop - taniej niż w Polsce. Radia programuje się bez problemu samodzielnie po instrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Radula Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 A mam takie pytanko, jaki zasięg ma baofeng uv-3r plus? Quote Link to post Share on other sites
Vespi Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Zasięg jest zmienny i uzależniony od wielu czynników m.in. ukształtowaniu terenu, przeszkód czy długości anteny. Ciężko jednoznacznie określić. Można powiedzieć że na pewno większy, niż w zwykłych 0,5 W PMRkach. A ja od siebie polecę Puxinga PX-777. Używany można dorwać za ok. 170zł na alllee... Nowy kosztuje na 409shop.com około 70 dolarów co daje wprawdzie 240zł, ale moim zdaniem warto dołożyć, ponieważ ma moc nadawania 4W. W prawdzie ni jest to duobander jak Beofeng, ale w ASG IMHO i tak nie będziesz używał VHF. Edited June 14, 2012 by Vespi Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 W Midlandzie G7 można odblokować z 0.5W do 3W i dołożyć antenę z linki rowerowej. Ale jest problem bo możne dojść do zjawiska ukrytej stacji tzn ktoś Ciebie będzie słyszał, ale jego sygnał do Ciebie już nie doleci. Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 No dobra, chcę kupić z tego 409shop - taniej i niby przesyłka wliczona, ale mam pytania na jakiej zasadzie to działa - zamawiam, przychodzi kurier i ja mu daję 47$? Czy muszę przelew robić? Quote Link to post Share on other sites
pacmann Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Musisz zapłacić z góry przez Paypal lub kartą kredytową. Kupowałem u nich jak setki osób w Polsce i jeszcze nie słyszałem żeby kogoś oszukali. Przesyłka doszła w 10 dni kalendarzowych. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Płacisz przez paypal-a po jakimś czasie przychodzi kurier ze stuffem. Edited June 14, 2012 by virusotron Quote Link to post Share on other sites
pacmann Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Uściślając, przychodzi pocztą, nie kurierem. Tak, że ja musiałem z awizem pofatygować się do placówki :) Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Do mnie się raz pofatygował kurier UPS a dwa razy kurier poczty polskiej.... wiec tak czy siak kurier. ;) Quote Link to post Share on other sites
pacmann Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 .. a to przepraszam :) do mnie jakoś "kurier" poczty nie może trafić i zawsze zastaję awizo w skrzynce zostawione przez listonosza. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts