Clexane Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Witam Jestem bardzo początkującą osobą w asg. Kupiłem AK od cymy i do niego takie metalowe magazynki: Link Może ktoś pomóc bo nie wiem jak do nich załadować kulki? W plastikowym hi-capie mam klapkę do tego, a tutaj nic nie chce się otworzyć. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Standardowo do midcapów i low/real capów kulki ładuje się przez jedyny otworek. Najłatwiej jest to zrobić szybkoładowarką. Wsypujesz kulasy do szybkoładowarki, przystawiasz do otworka w magazynku i pompujesz. Pewnie dostałeś taką szybkoładowarkę z repliką a jak nie to za 10-20zł można kupić w każdym sklepie airsoftowym. Quote Link to post Share on other sites
Clexane Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 Dzięki za odpowiedź. No niestety nie dostałem w zestawie, więc muszę jechać dokupić ( w zestawie miałem hi-capa z klapką którą się otwierała i tam kulki wsypywało ) Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Pamiętaj,że do mid capów musisz używać lepszych kulek Guarder,G&G itp Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 I pamiętaj, by ładować mid-capy za pierwszym razem w odpowiedni sposób. Mój znajomy już zepsuł parę midów przez nieumiejętne ładowanie Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 (edited) Zalecenia jakie zamieścił TAJWANGUN: Magazynki o średniej pojemności charakteryzują się specjalnym trybem przygotowania do pierwszego użycia, aby w pełni wykorzystać ich właściwości należy przedsięwziąć następujące środki:■podczas pierwszego użycia NIE WOLNO w pełni załadować magazynków, może to doprowadzić do ich uszkodzenia, ■w celu zapewnienia bezawaryjnej obsługi NALEŻY magazynek przesmarować za pomocą oleju silikonowego, aplikując go w niewielkiej ilości do otworu wylotowego, ■za pierwszym razem NALEŻY naładować magazynek kilkunastoma kulkami, a następnie usunąć je. Czynność tę należy powtarzać, dodając za każdym razem dziesięć kulek, aż do momentu osiągnięcia pełnej pojemności magazynka, ■PAMIĘTAJ, po zakończonej grze ZAWSZE usuwaj kulki, NIE POZOSTAWIAJ ich w magazynku, gdyż może to spowodować wcześniejsze zużycie sprężyny, ■PAMIĘTAJ o konserwacji za pomocą oleju silikonowego, zastosowanie się do powyższych zasad, zapewni długie, bezawaryjne oraz wolne od zacięć użytkowanie produktu. . Edited June 28, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Stek bzdur. Quote Link to post Share on other sites
Dawidson Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 A to niby czemu stek bzdur? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 (edited) Zalecenia jakie zamieścił TAJWANGUN: (...) Nigdy tak nie ładowałem magów i podają. Nigdy nie smarowałem magów i podają. Kumpel smarował magi i... nie podają. Edited June 28, 2012 by Didi Quote Link to post Share on other sites
Dawidson Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 To w jaki sposób sie nimi posługiwać? Bo ja w ten sposób się pozbyłem dwóch magów z instrukcją od Taiwana Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Przede wszystkim nie psikać żadnych silikonów! Używać dobrych kulek i regularnie czyścić. Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Ja jedyną rzecz jaką robię z nowymi magami to sformatowanie sprężyny. Ładuję 5 kulek, opróżniam, następnie 10 i znowu opróżniam i tak do osiągnięcia maksymalnej pojemności. Nic nie psikam do magów, nawet nie czyszczę a efekt ? Wszystkie podają bez problemów ;) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 (edited) Hehe formatowanie magów :D Nigdy w życiu tego nie robiłem, mam magi od 2008 i wszystkie podają :D Co za herezje. Edited June 28, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 zuczek, masz lowy czy midy? Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 A ktoś mi poda uzasadnienie techniczne rytuału "formatowania" sprężyny? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Ja stawiam, że magiczne procedury ładowania wywodzą się stąd, że niektóre magazynki są po prostu wadliwe (lub gorzej wykonane i szybciej się psują) a sklep się zabezpiecza przed zwrotami. Jak trafi się nam zły magazynek to chcemy go odesłać na gwarancje/zwrot/rękojmie czy coś w tym stylu ale sklep nam nie wymieni bo "magazynek był użytkowany w niewłaściwy sposób" (czyli niezgodny z magicznymi procedurami). Nie ważne czy robiliśmy wszystko zgodnie z procedurą - sklep zawsze będzie twierdził że nie zastosowaliśmy procedury lub zrobiliśmy coś nie tak (np. ładując o kulkę za dużo za pierwszym ładowaniem). Quote Link to post Share on other sites
Dawidson Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Czyli w mid-capa o pojemności 150 kulek moge do razu całego załadować i jeśli jest dobry magazynek w sensie sprężynka to powinien podawać bez problemu tak? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 zuczek, masz lowy czy midy? Lowy i midy. Nigdy nie smarowane nigdy nie "formatowane". Działają i podają bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 To ja pomogę niektórym nowym graczom ASG. Instrukcja obsługi mid-capa: 1. Weź ganc nówkę mida w jedną dłoń i strzykawkę kulek w drugą. 2. Napakuj tyle kulek ile tylko wlezie. 3. Skocz na strzelankę wypruj je, naładuj i wypruj ile tam razy sobie potrzebujesz. 4. Po powrocie do domu wyczyść magazynki. 5. Nie paćkaj niczego do środka. Quote Link to post Share on other sites
Skavek Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Ja tam nie psikam nie formatuję sprężyny i działają idealnie. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 A ktoś mi poda uzasadnienie techniczne rytuału "formatowania" sprężyny? Rytuały parareligijne to są;D . Biała i czarna aesgowa magia i tyle. Natomiast opróżnianie magów po strzelaniu ma sens. Ściśnięte sprężyny mają niestety zły zwyczaj ubijania się i tracą sprężystość z czasem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts