REMOV Posted April 18, 2005 Report Share Posted April 18, 2005 Chorwacka firma HS Produkt (produkująca m.in. pistolet HS 2000, w nieznacznie zmodyfikowanej wersji dostępny na amerykańskim rynku pod nazwą XD, produkcji Springfield Armory oraz 9-mm pistolet maszynowy Agram 2000) ujawniła nowy 5,56-mm karabinek automatyczny w układzie bez kolby właściwej. Quote Link to post Share on other sites
Miedza Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Made in FAMAS corporation :D Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Made in FAMAS corporation :D dokładnie Quote Link to post Share on other sites
ResistancE Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 hmm... w grze Rainbow Six : Raven Shield w uzbrojeniu widnieje taki właśnie karabinek więc taki nowy nie jest - rzecz jasna mogę się mylić :) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Rozumiem ze z Fusil Automatique Manufacture d'Armes de St. Etienne wam się ta broń kojarzy z uwagi na masywny chwyt transportowy? Bo poza tym i układem b-p i rodzajem amunicji to nic wspólnego z produktem koncernu GIAT ten karabinek nie ma. Chorwaci raczej przymierzali się do TAR-21 Tavor i ten kbk jest raczej owocem tego romansu. Spodziewam się że w grze RS również masz do czynienia z Tavorem. Moze choć jeden z was sprawdzi cokolwiek zanim zacznie pisać? Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Bo to mlodziez na grach wychowana byla... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Moze choć jeden z was sprawdzi cokolwiek zanim zacznie pisać? Po co? Przeciez tak slodko sie czyta takie rzeczy ;) Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 hmm... w grze Rainbow Six : Raven Shield w uzbrojeniu widnieje taki właśnie karabinek więc taki nowy nie jest - rzecz jasna mogę się mylić :) A to cwaniaki - projekt broni z gry skopiowali :? Quote Link to post Share on other sites
ResistancE Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 SKASOWANE no dobra - macie racje znów mój błąd :( Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 hehehe i jeszcze kozaczy :lol: nie dzidzia to nie to samo - type 97 to chińska giwerka - wiem, że też na "ch" i można pomylić- niemartw się :twisted: :wink: Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 a potem sie dziwi ze go na forum i czacie jadą. Pozatym to o broni palnej podforum a nie o CSie (najbardziej przegiętej grze wszechczasów) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 jak mówie że jest to znaczy że jest :twisted: no chyba że to nie to :roll: Dziecko, prosze Cie... nie wypowiadaj sie w tym dziale na forum, ok? Quote Link to post Share on other sites
izi Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Czy to jest broń modułowa? Quote Link to post Share on other sites
Miedza Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Rozumiem ze z Fusil Automatique Manufacture d'Armes de St. Etienne wam się ta broń kojarzy z uwagi na masywny chwyt transportowy? Bo poza tym i układem b-p i rodzajem amunicji to nic wspólnego z produktem koncernu GIAT ten karabinek nie ma. Chorwaci raczej przymierzali się do TAR-21 Tavor i ten kbk jest raczej owocem tego romansu. Spodziewam się że w grze RS również masz do czynienia z Tavorem. Moze choć jeden z was sprawdzi cokolwiek zanim zacznie pisać? Dwa słowa, na pierwszy rzut oka - bo nie jestem specjalistą od broni - ten karabin skojarzył mi się z FAMASEM, jest do niego bardzo podobny, np. miejsce ładowania magazynka. A po drugie to naprawde dziękuję za dokładne wyjaśnienie co to jest i kto z kim spał aby to spłodzić. :D Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 29, 2005 Author Report Share Posted May 29, 2005 Moze choć jeden z was sprawdzi cokolwiek zanim zacznie pisać?Dobrze, już dobrze, przepraszam, zacznę sprawdzać, zanim coś napiszę, będę grzeczny :wink:a potem sie dziwi ze go na forum i czacie jadą. Pozatym to o broni palnej podforum a nie o CSie (najbardziej przegiętej grze wszechczasów)Czy to jest ta gra, gdzie każda broń przedstawiona jest w odbiciu lustrzanym, a okno wyrzutowe łusek - gdy trzyma się ją po lewej stronie ekranu - jest zawsze po prawej i odwrotnie? Kiedy to po raz pierwszy zobaczyłem (w przypadku kbk AK czy kbk M4) długo nie mogłem przestać się śmiać :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Nie rozumiem, co w tym śmiesznego. Każdy twardziel z Gromu czy innej Kawalerii Powietrznej chwyta gorące łuski zębami i prosi o dokładkę! [/url] Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Czy to jest ta gra, (...) Tak, to ta gra :wink: Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że nie jest to symulator tylko strzelanka (a autor gry dla dodatkowego efektu postanowił, że wylatujące łuski będą widoczne dla gracza) która nie ma celów szczytnych (dydaktycznych) :wink: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 3, 2005 Report Share Posted June 3, 2005 Na pierwszym zdjęciu widać granatnik podwieszany. Ciekaw jestem, jak wygląda umiejscowienie selektora i rozwiązanie ekstrakcji łusek. Quote Link to post Share on other sites
gribshift Posted June 4, 2005 Report Share Posted June 4, 2005 Co do pierwszego zdjęcia: granatnik i granat na stole widzę. Ale czy do karabinka jest doczepiony bagnet, czy ja jestem kompletnie ślepy (możliwe)? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 4, 2005 Author Report Share Posted June 4, 2005 Ciekaw jestem, jak wygląda umiejscowienie selektora i rozwiązanie ekstrakcji łusek.Okno wyrzutowe po prawej stronie, przełącznik/bezpiecznik po lewej. Ale czy do karabinka jest doczepiony bagnet, czy ja jestem kompletnie ślepy (możliwe)?Tak, do karabinka jest doczepiony bagnet. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 5, 2005 Report Share Posted June 5, 2005 Czyli w armii chorwackiej służą sami praworęczni... Już zapomnieli doświadczeń bojowych? :roll: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 5, 2005 Author Report Share Posted June 5, 2005 Czyli w armii chorwackiej służą sami praworęczni...Skąd takie podejrzenie? W brytyjskiej, singapurskiej i innych również?Już zapomnieli doświadczeń bojowych?Przypomnij mi, jakie to doświadczenia bojowe mieli zapomnieć, bo niespecjalnie wiem o co Ci chodzi? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 6, 2005 Report Share Posted June 6, 2005 REMOVie, czyż Chorwaci nie walczyli z armią serbską i z Bośniakami (razem i przeciw nim) na początku lat 90? Nie odmówisz im chyba relatywnie świeżych doświadczeń bojowych. Wydaje mi się, że jeżeli choć jeden z konstruktorów miał dostęp do internetu, to mógł sprawdzić opinie na temat zalet i wad układu bull-pup. Francuzi blisko 30 lat temu udowodnili, że zapewnienie możliwości stosowania broni przez prawo- i leworęcznych nie wymaga zastosowania radykalnych rozwiązań. Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted June 6, 2005 Report Share Posted June 6, 2005 WITAM!! Panowie macie jakieś mniej, lub bardziej dokładne dane na temat granatnika doczepianego do tego karabinu? POZDRAWIAM!! RM Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 6, 2005 Author Report Share Posted June 6, 2005 REMOVie, czyż Chorwaci nie walczyli z armią serbską i z Bośniakami (razem i przeciw nim) na początku lat 90?Walczyli, Okruch, no i?Nie odmówisz im chyba relatywnie świeżych doświadczeń bojowych. Nie odmiawiam, tyle tylko, że mają się nijak do tworzenie nowego karabinka dostępnego dla praworęcznych? Skąd Ci to przyszło do głowy?Wydaje mi się, że jeżeli choć jeden z konstruktorów miał dostęp do internetu, to mógł sprawdzić opinie na temat zalet i wad układu bull-pup. Francuzi blisko 30 lat temu udowodnili, że zapewnienie możliwości stosowania broni przez prawo- i leworęcznych nie wymaga zastosowania radykalnych rozwiązań.Sugerujesz, że konstruktorzy z Singapuru (SAR-21), Korei (DAR-21), Afryki Południowej (CR-21), Iranu (KH-2002), Chin (typ 95/97, typ 88, pm typ 05, pm JS) nie mieli dostępu do Sieci? Bo widzisz wszystkie te konstrukcje dostosowane są do strzelców praworęcznych. Brytyjczycy od lat 80. używają rodziny broni dostosowanej do strzelców praworęcznych (co ciekawe, istniały lewostronne karabinki, ale nie zdecydowano się ich wprowadzać). Powiedz mi, jak to wytłumaczysz? Brakiem doświadczeń? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts