Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim, szukam sobie repliki USP, green gas lub CO2, to nie robi mi większej różnicy. Nieco przejrzałem ofert i odnalazłem między innymi tą:

http://gunfire.pl/product-pol-1152196200-Replika-pistoletu-USP.html

Przeszukałem wcześniej forum i znalazłem jedynie post odnośnie jakiejś innej repliki od Umarexa. Była w nim mowa, że Umarex to kiepskie chińskie repliki z dodanymi oznaczeniami producenta ostrej broni, przez co cena nieproporcjonalnie mocno rośnie w górę (cena/jakość). Ile jest w tym prawdy? Chciałbym koniecznie replikę USP 0.45 a zakup Tokyo Marui to dla mnie jednak przesada.

Jeżeli ktoś zna inne, lepszej jakości repliki USP, to niech da znać. Pistolet u mnie byłby używany sporadycznie, zależy mi na realizmie wyglądu i niezawodności działania. Priorytet jest jednak na niezawodności. Bądź co bądź, nie chcę sytuacji, że wyjmuję pistolet, który leżakował kilka tygodni w kaburze a tu gaz nagle ulatuje, kulka nie chce wylecieć albo ma celność gorszą od sprężyniaka z powykrzywianą lufą.

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Właśnie kurde sam szukam i nie mogę teraz znaleźć. Możliwe, że źle spojrzałem szukając repliki USP. Uznajmy, że popełniłem błąd w szukaniu i pomyliłem USP z SiG 226, który mają w ofercie na pewno :).

A miał ktoś w ręce chociaż Mk.23 od Marui? Jest na green-gas.

Posted

W takim razie faktycznie pomyliłem SiGa z HK...

Jak się ten protoplasta USP sprawuje? I jak u niego z wyglądem? Wiem, że sam plastik ale dobrej jakości i pistolet na wadze nie stracił.

Więc jak to jest z jakością w Umarexie?

• 3 weeks later...
Posted

Do mnie leci teraz HK45 od KWA, rebrandowany przez Umarexa. Jak dojdzie to opiszę wrażenia ze strzelania z niego. I takie pytanko: NS2 a System 7 to jeden pies o dwóch imionach?

Posted

Magazynek jak i prowadnica spr powrotnej sugerują nowe wersje tj z systemem 7. Z resztą stary system jest już chyba nawet nie produkowany więc raczej siódemka. Napisz maila i zapytaj.

Na to właśnie liczyłem. Napisali mi

Witam.

Niestety w specyfikacji tego modelu nie ma ani słowa na temat tego czy jest to system 7 dlatego też nei jestesmy w stanie udzielic odpowiedzi na zadane przez Pana pytanie.

:/
Posted

Więc niech wrzucą zdjęcia cylindra/dyszy. To są elementy po których od razu, od kopa widać czy to nowy czy stary system. W starym systemie dysza jest osobnym elementem niż cylinder, jest teleskopowa i metalowa. W nowym systemie cylinder i dysza to jeden czarny, plastikowy element.

Posted

We wtorek dotarł do mnie HK45 od Umarexa (rebrand KWA, na spuście zawieszone było na gumce logo KWA). Jednym słowem: piękne :D. Grawerowane oznaczenia zgodne z "oryginałem", wypełnione białą farbą, metalowy zamek, korpus z wysokiej jakości tworzywa, czytelna i pomocna instrukcja z dokładnymi objaśnieniami odnośnie "dzyndzli" na pistolecie, osiągów (jakkolwiek zapis "strefa zagrożenia: do 150m" mnie rozbawił) i ładny lakier. Działający Hop-Up, lufa wewnętrzna wypolerowana na lustro (średnica raczej większa od 6.04, obstawiam 6.12 lub nawet szerszą), dwa działające bezpieczniki (jeden obsługiwany kciukiem, drugi wewnętrzny obsługiwany specjalnym kluczem, dostarczonym wraz z pistoletem). Gustowne pudełko sprawiające wrażenie jakby było przeznaczone na coś lepszego niż replikę z jedyną wzmianką o Umarexie, mianowicie bleblanie o oznaczeniach udzielonych na wyłączność Umarexowi. Magazynek cięższy od samego pistoletu co przekłada się na scentrowanie wagi w dłoni. Sama dźwignia zatrzasku magazynka jest umieszczona na kabłąku, tuż przy chwycie. Obsłużyć ją można zarówno kciukiem jak i palcem spustowym, z czego ta druga opcja jest zdecydowanie wygodniejsza (projekt celował w użycie w tym celu palca spustowego właśnie), przez co zmniejszona jest szansa na przypadkowe "pozbycie się" magazynka. Sprawny Hop-Up także regulowany kluczem. Świetnie działa mechanizm spustowy, samonapinacz jest niestety ciężki, jakkolwiek po strzale (lub przeładowaniu) kurek zostaje w tylnej pozycji i siła do oddania strzału jest nikła. Szkoda tylko, że trzeba przesmarować zamek, bo czuć i słychać tarcie na szynie trakcyjnej.

Jako gaz kupiłem Green Gas od Protecha 1100ml. Na nieznanej jakości kulkach i nieznanym dokładnym wagomiarze (podobno 0.2g) chrono pokazało 310-340FPS, będąc nastawione na kulki 0.23g (ach, to lenistwo :P). Wynik więc dobry, zważywszy na mocny blow-back. Kopie naprawdę mocno i pierwszy ruch zamka mnie zwyczajnie zaskoczył i odruchowo cofnąłem aż ręce :D. Później z kolegą poszedłem sprawdzić osiągi pistoletu. Na tych samych kulkach udało się zmierzyć zasięg skutecznego ognia +-25m przy bardzo niskim dokręceniu HU, gdzie kulki zaczęły już bardzo różnie lecieć. Wystrzeliliśmy 6 magazynków (28 kulek) i jakoś pistolet na mocy nie stracił. Dopiero w domu po kilkunastu jeszcze strzałach chwalenia się gaz w magazynku się skończył.

Podsumowując:

Zalety:

-Gustowne, efektowne pudełko

-Instrukcja wykonana na dość wysokim poziomie (nie zawarto informacji o sposobie zdejmowania zamka, jedynie zasugerowano oddanie pistoletu w ręce serwisu Umarexa)

-Bardzo ładnie wykonany sam pistolet

-Pistolet sprawia wrażenie solidnej "zabawki wyższej klasy"

-Celność oscyluje na poziomie "w sam raz do CQC"

-Korpus wykonany z wysokiej jakości polimeru

-Grawerowane oznaczenia, zgodne z oryginałem

-Dobre wyważenie

-Mocny Blow-Back z zamkiem zatrzymującym się po wystrzeleniu ostatniej kulki

-Działający bezpiecznik

Minusy:

-Cena (w stosunku do faktycznych potrzeb) wysoka jak na polskie realia (800zł po sprowadzeniu z wgcshopu)

-Brak instrukcji rozkładania pistoletu w celu, na przykład, oczyszczenia z piasku

-Bardzo słabo nasmarowany zamek

-Strasznie szeroka lufa wewnętrzna, co przy krótkiej lufie nie może dać porządnego skupienia

Póki co mogę szczerze polecić, czy później będę polecał - wyjdzie w praniu.