Powała Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Dzięki, właśnie też ją przed chwilą znalazłem i zaczynam sam siebie namawiać na kupno. ;-) Chyba zrezygnuję z pomysłu zakupienia Skorpiona, na rzecz tej Benellki. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Osobiście uważam, że najlepsza była by wersja M56DL. Ma wyżej umieszczone przyrządy, szynę i rozsuwaną kolbę. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Prawdopodobnie masz rację - tylko ciężko ją dostać (istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką). I nie pamiętam, czy była z krótką lufą - a po paru rundkach z L'ka Gosiaka kiedyś wybiłem sobie szpanerską długa lufę ze łba. Długa "luśnia" wygląda lansersko, ale w pomieszczeniach jest diabelnie nieporęczna. Skrócenie lufy to naprawdę błogosławieństwo. Dużo większe, niż skrócenie / pozbycie się kolby, bo tę i tak możesz schować pod pachę. A kolba jest w tej replice niezastąpiona, zwłaszcza przy szybkim strzelaniu: Benelka ma mocną sprężynę (a właściwe dwie...) i możliwość oparcia kolby o ramię przy przeładowaniu bardzo ułatwia życie... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką Zacytuję sam siebie: Sprawa przedstawia się następująco: Pod nazwą SAS 12 (cokolwiek miałaby znaczyć) i szyldem ASGDK rebrandowane są 2 repliki: SAS 12 Tactical (rozsuwana kolba) - rebrand repliki M183-A3 [GA] (strzela 1 kulką) SAS 12 z pełną kolbą - rebrand M56AL [DE] (strzela 3 kulkami) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Wybacz - nie doczytałem. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Nie przepraszaj, ja tutaj nie moduję :icon_mrgreen: zresztą napisałem to wczoraj. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 (edited) Rozmawiam z kulturalnym człowiekiem, sam się za takiego również uważam - dlaczego mam nie przepraszać, skoro popełniłem omyłkę? Moderator czy nie - z Powałą też sobie takie uprzejmości wyświadczamy. Bo różnice zdań mogą być, a noblesse oblige :icon_wink: Edited August 6, 2012 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Nie popełniłeś omyłki - przecież wypowiedź: istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką jest jak najbardziej zgodna z prawdą - a przeze mnie została przecież nie poprawiona, ale uzupełniona. :smile: Quote Link to post Share on other sites
sz141 Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 Ufff dzięki za te wszystkie opinie :) naprawde dużo doświadczeń :D Czyli z tego wszystkiego wnoskuję, że po prostu trzeba trafić na dobry model... Tak jak z mercedesami - też zdarzają się felerne egzemplarze... W sumie to najładniejsza (patrzac na parametry i wyglad) dla mnie jest Benelli z krótką lufą i rozsuwaną kolbą albo Benelli z długą lufą i stałą kolbą:) A tak btw to widzę, że tutaj powstawały już wypowiedzi na temat miejsca używania tych shootgunów :) Ja osobiście mam zamiar kupić go do budynków - na otwarty teren mam CM.042 :) Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Do CQB używaj swojego colta WE :D.Pompka w budynku to średni pomysł chyba,że mowa o wersji krótkiej i z burstem. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Jak masz kasę to kup jakiegoś krótkiego AEGa do budynków. Np. jakieś dobre MP5. A jak już bardzo się uparłeś żeby mieć shotguna do budynków to weź coś krótkiego. Z długim jest ciężko manewrować w przejściach. Z shotgunów miałem AGMa i M47 (wersja bez kolby). M47 ma słabsze osiągi ale jest około dwa razy krótsze niż AGM (wersja long) i do budynków lepszy jest M47 bo jest krótszy. W niektórych przejściach jak zawracałem z AGMem to musiałem skierować broń w górę (tzn. replikę ustawiałem pioniowo - kolba przy udzie, lufa przy uchu). Gdybym trzymał replike normalnie to nie mógłbym zawrócić. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 (edited) @Sz141piszesz: (...) Benelli z długą lufą i stałą kolbą (...) Pewnie niedoczytaleś co napisal @Errhile: (...) Długa "luśnia" wygląda lansersko, ale w pomieszczeniach jest diabelnie nieporęczna. Skrócenie lufy to naprawdę błogosławieństwo. Dużo większe, niż skrócenie / pozbycie się kolby, bo tę i tak możesz schować pod pachę.A kolba jest w tej replice niezastąpiona, zwłaszcza przy szybkim strzelaniu: Benelka ma mocną sprężynę (a właściwe dwie...) i możliwość oparcia kolby o ramię przy przeładowaniu bardzo ułatwia życie... Cały dowcip wlaśnie w stałej kolbie i krótkiej lufie. :maniak_OK: Edited August 7, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Tak mnie zachęciłeś, że sprzedam mojego remingtona i kupię Benelkę. Remingtona? O. Którego masz, bo może geszeft zrobimy? ;) Quote Link to post Share on other sites
mg79 Posted August 11, 2012 Report Share Posted August 11, 2012 Witam. Mam pytanko. Jakie zastosowano rozwiązanie do strzelania trzema kulkami, jakiś opis, lub rysunek pogladowy, cokolwiek. Dziękuje bardzo. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 11, 2012 Report Share Posted August 11, 2012 Trzyczęściowy cylinder, trzy "tłoki", rozdzielacz kulek, trzy lufy. Quote Link to post Share on other sites
mg79 Posted August 12, 2012 Report Share Posted August 12, 2012 Rozumiem, że trzy oznacza, że są ułożone równolegle obok siebie, tylko zastanawia mnie ten rozdzielacz, jak jest zbudowany, z jednego shella na trzy lufy rozdziela... Sorki za może głupie pytania, ale rozkminiam jeden projekt i mam tu zagwozdke. Ma ktoś może jakiegoś linia do fotek rozłożongo shotguna? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 12, 2012 Report Share Posted August 12, 2012 Swoich więcej nie mam, musiałbyś popatrzeć w temacie poświęconym tej replice. Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted August 12, 2012 Report Share Posted August 12, 2012 Ok to ja się doczepie z pytaniem. Mam 3 propozycje. Który kupić ? Oto one: 1. http://azteko.pl/shotgun-m56c-ee-p-4641.html 2. http://azteko.pl/shotgun-m56a-ee-p-4640.html 3. Franhi Sas 12 Tactical na zbrojownia.com.pl ten za 159 zł W sumie to 1 i 2 są takie same chyba tylko co komu się bardziej podoba. Tylko czy ten system 3 kulki na raz nie jest zły ? Nie znam się na tym. 3 propozycja ma "niby" 360 fps więc więcej, a na początek to dobra przewaga, ma 3 magazynki i nawet spoko umocowanie magazynków na broni (jak dla mnie), ale strzela 1 kulką, nie wiem czy to dobrze czy źle :D Pytanie tylko czy shotguny za 50 - 100 zł nie będą prawie takie same... Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 12, 2012 Report Share Posted August 12, 2012 Ok to ja się doczepie z pytaniem. Mam 3 propozycje. Który kupić ? Oto one: 1. http://azteko.pl/sho...-ee-p-4641.html 2. http://azteko.pl/sho...-ee-p-4640.html 3. Franhi Sas 12 Tactical na zbrojownia.com.pl ten za 159 zł W sumie to 1 i 2 są takie same chyba tylko co komu się bardziej podoba. Tylko czy ten system 3 kulki na raz nie jest zły ? Nie znam się na tym. 3 propozycja ma "niby" 360 fps więc więcej, a na początek to dobra przewaga, ma 3 magazynki i nawet spoko umocowanie magazynków na broni (jak dla mnie), ale strzela 1 kulką, nie wiem czy to dobrze czy źle :icon_biggrin: Pytanie tylko czy shotguny za 50 - 100 zł nie będą prawie takie same... Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Zamiast się podczepiać mógłbyś przeczytać chociaż cały ten temat i jeszcze http://forum.wmasg.pl/topic/128080-shotgun-shells/ . Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Tak się składa że czytałem oba tematy. Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc napisałem post. Ja podałem 3 repliki do porównania a nie jedną. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Jakoś nie widać. Gdybyś przeczytał w ogóle te tematy ze zrozumieniem to wiedziałbyś czym się różni 1 od 2 i czy warto w ogóle to kupić. Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Chcę jeszcze dodać bo mi to umknęło, że w 1 poście tego tematu te 2 linki mi nie działają. Cytuję "page not found" . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts