wiciok Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 IMHO Flecktarn w zielonej trawie wymięka przy DPMie. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Niestety, racja... :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Dlatego mam dwa komplety, flek i dpm. Tanio i dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Guest Dranos Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Skoro autorowi tematu udzielona została odpowiedź, a dyskusja zeszła na porównywanie fleck'a i dpm'a, nikt nie będzie miał mi chyba za złe, jeśli spytam o kamuflaż us woodland. Szukałem odpowiedzi na forum, ale opinie są bardzo podzielone. Czy ów kamuflaż dobrze maskuje w Polsce? Czy nie jest za ciemny? Nadaje się? Niedługo zacznę używać munduru w tym maskowaniu i chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 (edited) Woodland dobrze maskuje, problem w tym, że kontrakty lubią blaknąć, a w zasadzie to już od nowości kolorystyka woodlanda nie grzeszy nasyceniem. Porównaj sobie do DPM-a. W przypadku tego drugiego jest zupełnie na odwrót - nowiutki DPM jest aż zbyt ciemny i nasycony (brąz niewiele się różni od czerni) - podejrzewam, że to celowy zabieg, właśnie z myślą o dalszym wyblaknięciu. Jeśli się mylę, niech brytofile mnie poprawią Edited August 17, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Nieźle, ale uważam, że plamy poszczególnych kolorów są zbyt "rozwlekłe" mają za duże powierzchnie, podobnie jak CCE, ale ogólnie jest dość dobrze dostosowany do naszych lasów i jest dość estetyczny. Ps Ogólnie "nie trawię" wszystkiego co "hamerykańskie", Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 (edited) Skoro autorowi tematu udzielona została odpowiedź, a dyskusja zeszła na porównywanie fleck'a i dpm'a, nikt nie będzie miał mi chyba za złe, jeśli spytam o kamuflaż us woodland. Szukałem odpowiedzi na forum, ale opinie są bardzo podzielone. Czy ów kamuflaż dobrze maskuje w Polsce? Czy nie jest za ciemny? Nadaje się? Niedługo zacznę używać munduru w tym maskowaniu i chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać. Obleci. Genialny nie jest, ale w lesie się świecił nie będziesz. Więc spoko wodza, noś na zdrowie :icon_smile: @ Powała - wiesz, na suche liście dębu to nie ma jak Partizan brązową strona na wierzch. Kolega toto ma, i praktycznie można po nim przejść i nie zauważyć... Edited August 18, 2012 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Masz rację, ale to kamuflaż SS, raczej obecnie nieużywany, chyba, że w rekonstrukcji lub stylizacji. Poza tym jest mało uniwersalny, zupełnie nie nadaje się na zieloną trawę i do wiosennego kolorytu. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Powała, tu jest mowa o rosyjskim maskałacie partizan, a nie o mundurach ss. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Dokładnie. A na wiosenny koloryt on toto wywraca zielonym na wierzch i też działa ładnie... Quote Link to post Share on other sites
FilipBB Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Ja mam Gorkę ze wstawkami w jesiennym partizanie. W połączeniu z kolorem brezentu nie ma lepszego kamuflażu na jesień :) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Nie wiem czy kolegom ktoś to kiedyś juz wyjaśniał, czy nie - ale właściwości maskujące munduru wojskowego służą utrudnieniu dostrzeżenia żołnierza (y) na większych odległościach, a nie temu aby można było po nich przejść. Oczywiście takie kamuflaże też istnieją tyle, że należałoby mieć po jednym mundurze na porę roku i na każdą "miejscówkę", de facto rezygnując przy tym z oporządzenia. Chyba, że się gra z pensjonariuszami zakładu dla ociemniałych w Laskach... Więc, jakkolwiek niektóre kamuflaże w naszych warunkach sprawdzają się nieco lepiej, a inne nieco gorzej, to zastanowiłbym się nad sensem roztrząsania tego na forum. Po raz kolejny. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Dokładnie tak, właśnie dlatego narzekanie na zbyt duże plamy w woodlandzie to jakieś nieporozumienie. A do "bycia podeptanym" służy ghillie suit, a nie mundury Quote Link to post Share on other sites
SniperWolf Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 (edited) A co sądzicie o norweskim kamuflażu ? według mnie , lepiej by się spisywał w naszych lasach niż rodzimy wz.93 ? :icon_wink: Edited August 18, 2012 by SniperWolf Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Ze względu na duże plamy świetnie rozbija sylwetkę, choć miałbym wątpliwości, czy aby z tego powodu nie będzie się gorzej sprawował na mniejszych dystansach. Chociaż z drugiej strony - na tych 10 metrach i tak cię zwykle widać, bez względu na mundur. No a poza tym norweskie camo jest śliczne <3 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 (...) Więc, jakkolwiek niektóre kamuflaże w naszych warunkach sprawdzają się nieco lepiej, a inne nieco gorzej, to zastanowiłbym się nad sensem roztrząsania tego na forum. Po raz kolejny. "Tyż prowda" :maniak_usmiech: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts