Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Camo do lasu... Dpm czy swiss army?

Recommended Posts

Guest Dranos

Skoro autorowi tematu udzielona została odpowiedź, a dyskusja zeszła na porównywanie fleck'a i dpm'a, nikt nie będzie miał mi chyba za złe, jeśli spytam o kamuflaż us woodland. Szukałem odpowiedzi na forum, ale opinie są bardzo podzielone.

Czy ów kamuflaż dobrze maskuje w Polsce? Czy nie jest za ciemny? Nadaje się? Niedługo zacznę używać munduru w tym maskowaniu i chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać.

Guest Graszczur

Woodland dobrze maskuje, problem w tym, że kontrakty lubią blaknąć, a w zasadzie to już od nowości kolorystyka woodlanda nie grzeszy nasyceniem.

Porównaj sobie do DPM-a. W przypadku tego drugiego jest zupełnie na odwrót - nowiutki DPM jest aż zbyt ciemny i nasycony (brąz niewiele się różni od czerni) - podejrzewam, że to celowy zabieg, właśnie z myślą o dalszym wyblaknięciu. Jeśli się mylę, niech brytofile mnie poprawią

Edited by Graszczur

Nieźle, ale uważam, że plamy poszczególnych kolorów są zbyt "rozwlekłe" mają za duże powierzchnie,200px-US_Woodland_pattern.svg.png podobnie jak CCE, ale ogólnie jest dość dobrze dostosowany do naszych lasów i jest dość estetyczny.

Ps

Ogólnie "nie trawię" wszystkiego co "hamerykańskie",

Skoro autorowi tematu udzielona została odpowiedź, a dyskusja zeszła na porównywanie fleck'a i dpm'a, nikt nie będzie miał mi chyba za złe, jeśli spytam o kamuflaż us woodland. Szukałem odpowiedzi na forum, ale opinie są bardzo podzielone.

Czy ów kamuflaż dobrze maskuje w Polsce? Czy nie jest za ciemny? Nadaje się? Niedługo zacznę używać munduru w tym maskowaniu i chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać.

Obleci. Genialny nie jest, ale w lesie się świecił nie będziesz.

Więc spoko wodza, noś na zdrowie :icon_smile:

@ Powała - wiesz, na suche liście dębu to nie ma jak Partizan brązową strona na wierzch. Kolega toto ma, i praktycznie można po nim przejść i nie zauważyć...

Edited by Errhile

Nie wiem czy kolegom ktoś to kiedyś juz wyjaśniał, czy nie - ale właściwości maskujące munduru wojskowego służą utrudnieniu dostrzeżenia żołnierza (y) na większych odległościach, a nie temu aby można było po nich przejść. Oczywiście takie kamuflaże też istnieją tyle, że należałoby mieć po jednym mundurze na porę roku i na każdą "miejscówkę", de facto rezygnując przy tym z oporządzenia. Chyba, że się gra z pensjonariuszami zakładu dla ociemniałych w Laskach...

Więc, jakkolwiek niektóre kamuflaże w naszych warunkach sprawdzają się nieco lepiej, a inne nieco gorzej, to zastanowiłbym się nad sensem roztrząsania tego na forum. Po raz kolejny.

Guest Graszczur

Ze względu na duże plamy świetnie rozbija sylwetkę, choć miałbym wątpliwości, czy aby z tego powodu nie będzie się gorzej sprawował na mniejszych dystansach. Chociaż z drugiej strony - na tych 10 metrach i tak cię zwykle widać, bez względu na mundur.

No a poza tym norweskie camo jest śliczne <3