Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dalszy ciąg przygody z ersoftem [2000zł]

Recommended Posts

Witam,

Za niedługi czas mój budżet będzie wynosił 2000zł. W Airsoft gram już około roku, biegałem z MP5 JG.

Teraz z racji dużego budżetu chcę się was zapytać co kupić. Chciałbym aby to była Replika + Boczniak.

Chcę, żeby główna to była jakaś parasnajpa, myślałem nad M16 od KWA z RIS'ami (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=8757&name=ASG_%2F_KWA_-_LMT_Defender_Patrol_R.I.S). Mój kolega ją ma i mówi, że bardzo dobrze się spisuje, no i podobno GB w KWA jest pancerny i wytrzymuję nawet M190, aczkolwiek ja bym chciał, żeby ta parasnajperka miała tylko 520FPS (limit ustanowiony przez grupę). Więc co myślicie o tej M16? Słyszałem, że G36 od Aresa też się nada, ale nie przepadam ani za G36, ani za M4, ani za AK, aczkolwiek podobają mi się M16, M14 też bardzo lubię i nie tylko!

Na broń boczną jestem chyba już zdecydowany i będzie do elektryczny glock od Cymy - CM.030.

Na razie biegam w Specsach, ale chyba będę je zmieniał prawdopodobnie również na okulary (słyszałem, że Uvexy są polecane), ponieważ w goglach trudno się celuję przez lunetę.

No i w raz z waszymi propozycjami replik chciałbym wiedzieć co w nich tuningować, żeby na chrono pokazywało to 520FPS :maniak_jezyk2:

Dziękuję z góry i pozdrawiam!

KWA jest polecane. Nie słyszałem jeszcze żadnej złej opinii, a populacja użytkowników tej firmy zwiększa się. M16 będzie dość mało praktyczne z uwagi na długość, ale jeżeli już chcesz celować w coś zwanego potocznie "parasnajperką", to ta giwera powinna się nadać.

Glock Cymy to mój ulubiony boczniak. Tani, niemal darmowy w eksploatacji, poręczny, odpala w prawie każdych warunkach. Jeszcze mnie nie zawiódł. Używam już drugiego na przestrzeni 3 lat, bo jak coś się spieprzy, to bardziej opłaca się kupić nowego, niż naprawiać starego. Do tej repliki podchodzi się jak do paczki kulek. Niestety mało lansiarski, bo zamek zrobiony jest z cienkiego plastiku. Tym niemniej jego przewaga nad gaziakami jest wręcz miażdżąca.

Specsy sobie zostaw. Są wytrzymalsze niż jakiekolwiek okulary Uvexa. I bardzo dobrze współdziałają z maską Stalker.

Heh, to chyba zdecyduję się na tą M16. Mam jeszcze kilka pytań co do tuningu. Wiadomo - zmiana lufy na preckę, najlepiej Promyka. Ile one kosztują i czy są w ogóle dostępne w PL? Bo gdzieś słyszałem, że nie, ale czy to prawda to nie wiem. Oczywiście sprężynę Guardera, no i SP130 wystarczy, żeby dać te 520FPS, czy raczej SP140? tak jak asas napisał, żebym wymienił tłok i głowicę tłoka, ile to kosztuje i jakiej firmy te części, bo na GB nie znam się ZUPEŁNIE... Więc podpowie mi ktoś? :maniak_jezyk2:

Tłok z 14 stalowymi zębami, cylinder, głowice i dyszę możesz spokojnie brać od SHS. Są wyśmienite, jakkolwiek cena wzbudza podejrzenia. Zapłacisz coś około 150zł.

Nigdy nie miałem w rękach Prometheusa, ale tyle legend o nim krąży, że warto wydać ponad 200zł na niego.

Na M130 powinno dać radę wyciągnąć 500fps.

Nie lepiej byś zrobił dokupując sobie wyposażenie? Carga jakieś, więcej magazynków itepe?

Edited by SirHawk

magazynki dokupię z czasem, drogie to one nie są, bo przecież M16/M4 tą chyba najpopularniejsze repliki, a co za tym idzie - najtańsze magazynki. A jakiej firmy najlepiej magazynki kupić? Zależy mi na krótkich low/real capach.

I dzięki wam wszystkim za pomoc,nie wiedziałem, że dostanę aż tyle odpowiedzi :maniak_OK: !

Edited by dade

ym, albo jestem ślepy, albo nie ma ani tłoka, ani głowicy tłoka na specshopie od SHS, a chciałbym wszystko zamówić na specshopie, żeby od razu mi zamontowali, bo Gearboxa nie chcę otwierać :/ Jest na to jakieś inne wyjście?

W Specu nie ma części SHS. Lepiej zamów giwerę z jednego źródła, a części z innego (SHS jest na Azteko, BBmax, Taiwanie i chyba gdzieś jeszcze, ale głowy nie dam), po czym daj to do poskładania lokalnemu serwisantowi, jak sam się nie łapiesz w tunningu.

To teraz ja się wypowiem,jako użytkownik M16.

M16 jest długie więc owszem będzie mogło robić za parasnajpę pod względem wizualnym bo co do osiągów to niema to żadnej różnicy między M16 a M4.

Mam 180cm wzrostu a ciężko mi z tą emką bez zawieszenia,z zawieszeniem nieco lepiej ale to nadal nie to samo.

Co do tuningu to kupujesz po pierwsze gumkę systemy albo G&G zieloną.Potem tłok SHS z metalowymi zębami (14),następnie wiercisz otwory w stockowej głowicy tłoka i masz bardzo dobrą aluminiową wentylowaną głowicę tłoka.DYSZY NIE TYKAMY bo jest niestandardowa,tak samo bezsensowne jest wymienianie ckolwiek innego poza wymienionymi elementami.Następną rzeczą do wymiany jest sprężyna,u mnie SP120 daje 420-440 fps.SP130 powinno być idealne przy takim zestawie.

Ponieważ bliżej mi do wietnamu niż do iraku czy afganistanu używam krótkich,idealnych wręcz do replik KWA mid-capów na 80 kulek firmy GFC (dostępne na gunfire).Na kulersach G&G nie zacinają się,są metalowe a co za tym idzie,wytrzymałe.Kolejną rzeczą,którą należy zakupić to bez wątpienia optyka i zawieszenie,na razie zajmijmy się optyką.Możesz zamontować lunetę DOE alno DOC.Reszty informacji n temat tych unet poszukaj sam,inne informacje znajdziesz w temacie o wyborze optyki.Zawieszenie,tutaj raczej z 1pkt. zrezygujesz i pójdziesz w 2/3 pkt.Poszukaj o zawieszeniach w tematach.

Teraz sprawa boczniaka.Jeśli podobają ci się colty to możesz wziąć colta 1911 KSC w systemie 7.Mniej syfonują ale mają swoją cenę (wszystkie klamki w tym systemie KSC kosztują 660zł).Mają również Berettę M9 USP i o ile sie mylę to FiveSeven.

Edited by kjujiczek

@Wacol Ale przecież oddanie do serwisu = otwarcia gearboxa, a wtedy stracę gwarancję, na prawdę warto to zrobić?

@kjujiczek Ja też mam ok. 180cm wzrostu, a do tego jeszcze rosnę i urosnę myślę jeszcze z 15cm. Dzięki wielkie, że się tak rozpisałeś, teraz już wiem jakie kupić magazynki, ale co do wiercenia otworów to sam nie wiem, nie chcę otwierać gearboxa, wymieniać w nim części, a tym bardziej ich wiercić. Co do optyki to mam już załatwioną lunetkę Swiss Arms'a, kolega z grupy ma i celuje się przez nią świetnie, potem może będę polował na jakąś używkę DOE.

Co do serwisu to nie chcę robić reklamy ale pewien serwiant z Wałbrzycha świetnie robi KWA,właśnie moja trafiła na jego stół operacyjny.Jak chcesz pisz PW.

Ja myślę,że też jeszcze urosnę ale to nadal problem z użytkowaniem takiej broni.Istnieje jednak pewna rzecz,która bardzo redukuje tą niezręczność.Jest to 3 pkt zawieszenie SAG-3.Można je kupić na madonion gdzie jest również film o tym że produkcie.Nie warto kupować zestawy tuningowe w sklepie żeby dokonać modyfikacji nie tracąc przy tym gwarancji.Ja płacąc 220 zł mam wszystko +okablowanie niskooporowe,w sklepie tuning ten bez okablowania kosztuje prawie 5 stów.

@dade: Moim zdaniem warto. O wiele lepiej oddać replikę do gościa, który zrobi ją sobie ze spokojem w wolny wieczór i policzy sobie za to o wiele mniej kasy niż serwis w jakimkolwiek sklepie, gdzie serwisant zrobi twoją replikę na szybko, bo jeszcze milion czeka w kolejce i przychodzą następne. Nic oczywiście nie ujmując pracującym tam ludziom, bo w wielu z nich zna się na swojej pracy, ale wiadomo - co nagle, to po diable.

Serwis sklepowy wychodzi niestety drożej i gorzej w porównaniu z jakimkolwiek rzetelnym prywatnym serwisantem. Ja co prawda swoich usług nie polecam, bo zdrowia i czasu nie mam na naprawianie cudzego sprzętu, ale miałem możliwość dłubania w giwerach zrobionych przez kilka sklepów. Jak za tę cenę, to - delikatnie mówiąc - bez rewelacji.