edek Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 no wlasnie, moze podacie tutaj ksiazki jakie znacie, filmy badz artukuly, o jednostkach specjalnych, chodzi o jakies informacje. Ja zaczne Ksiazki Tom Clancy -Tęcza Sześć (Jednostka Antyterrorystyczna) Tom Clancy - Bez Skrupołów (NavySeal, Marines) Hubert Królikowski - Wojskowa Jednostka Specjalna GROM (Nieczytalem, ale o GROMie najlepsza ksiazka) Strony www.warrior.prv.pl EDIT: Adres strony juz poprawiony, sorry Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Książki Na początek troch McNab'a: - Bravo Two Zero - Natychmiastowa akcja POLECAM!! Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 www.warriors.prv.pl Albo mi sięzdaje, albo ten link nie działa :?: :cry: Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Filmy dokumentalne z Discovery: Navy Seals: Direct action Navy Seals: The Silent option Navy Seals: In harms way Filmy z History Channell Special forces: Desert Storm Special Forces: Silent heroes Special Forces: Mike Forces Special Forces: Recondo School World Deadliest Snipers Książki: Tom Clancy: Wojownicy cienia Quote Link to post Share on other sites
PA Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Polecam książkę "SOG - tajne wojny jednostek specjalnych" czy jakoś tak - Johna Plastera (ponad 300 stron idealnej lektury) "Specnaz w Afganistanie" - książka pisana przez 2 byłych żołnierzy Specnazu (lekko trąci komunistycznym podejściem najeźdźcy) ale opisy akcji oraz strategii i taktyki działań są świetne) książka ma wiele stron ale można ją przeczytać niestety w 8 godzin bo reszta to cała masa niedokładnych zdjęć (czarnobiałych) Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Za dwa dni ukaże się książka "GROM.pl", którą zamówiłem już na początku miesiąca, spodziewam się czegoś dobrego. Quote Link to post Share on other sites
edek Posted April 24, 2005 Author Report Share Posted April 24, 2005 a gdzie bedzie mozna kupic ta ksiazke, bo chetnie zamowie :D EDIT: dotarlem do opisu ksiazki, i zapowiada sie ciekawie, co prawda to sa same akcje i zwierzeia komandosow. mnie bardziej ciekawi ksiazka Królikowskiego, gdzie jest pokazany GROM od zewnatrz, uzbrojenie, selekcja itp, bo to co na stronach to niezbyt wiele jest :D Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Proszę bardzo: - http://www.portal.ksiazka.net.pl/modules.p...=2&id_ks=275698 - http://www.jedenswiat.pl/pages/show.book.php?bookID=95 Wystarczy w googlach wpisać :wink: :!: Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Od siebie polecam "Specnaz" Wiktora Suworowa a jesli chodzi o kino to "Counterforce" :) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 ENCYKLOPEDIA ODDZIAŁÓW SPECJALNYCH Mike Ryan, Chris Mann, Alexander Stilwell http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=866 Bardzo ladnie wydana, twarda oprawa, kreda, mnostwo zdjec, w wiekszosci dobrych jakosciowo. Troche bledow, ale bez watpienia pozycja "must have" dla kazdego fana sil specjalnych! Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Od siebie polecam "Specnaz" Wiktora Suworowa a jesli chodzi o kino to "Counterforce" :) Natchnąłeś mnie! Pragnę polecić jeszcze "Akwarium", tegoż samego autora, kunszt jeżeli chodzi o sztuke literetury faktu. Książka zawiera elementy działań specnazu i nie jest mu w całości poświęcona, ale mimo wszystko pozyzja którą każdy fan wschodniego militaryzmu i nie tylko mieć powinien :!: :wink: Dodam jeszcze to: Chris Ryan- "Ostatni z Brawo two Zero" Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Andy McNab to moj ulubiony autor obok Toma Clancy'ego. Smialo moge polecic rowniez ksiazki tego pierwszego - "Stan zagrozenia", "Nim zapadnie zmrok", "zdalne sterowanie". Obecnie czytam Clancy'ego - "niedzwiedz i smok" Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Niedźwiedź i Smok to świetna książka, przeczytałem kilka razy (w oryginale i tłumaczeniu) ale właściwie mało tam jest o działaniach SF - na początku króciutki opis ćwiczeń i na końcu ot mała akcja R6 :wink: Mam pytanko : Książka Clancy'ego w której Clark i Chavez "zestrzeliwywali" samoloty ( "Kami" ) jakąś bronią świetlną ("kilka milionów kandeli" czy jakoś tak) - jaki był tytuł książki i czy taka broń faktycznie istnieje (oślepiająca [ale nie "flash-bang")] tylko jakiś reflektor itp i jak to się sprawuje w praktyce :?: Quote Link to post Share on other sites
GWNh_Strap Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Paramedic, to był bodajże Dekret ( o konflikcie z Japonią - musisz trafić), czy to istnieje - no idea! Polecam oprócz literatury faktu McNaba, jego inne powieści - też zajebiście dużo informacji. Nie dziwie się,że wszystkie jego ksiązki są przed wydaniem kolaudowane. Z filmów polecam też: Bravo Two Zero wg McNaba - szczególnie dodatki na DVD Andy McNab Ultimate Warior i wiele innych Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Z filmów polecam też:Bravo Two Zero wg McNaba - szczególnie dodatki na DVD Andy McNab Ultimate Warior i wiele innych Nie wiesz gdzie mogę tan film dostać :?: A może któryś z maników ma coś takiego, chętnie bym kupił :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted April 25, 2005 Report Share Posted April 25, 2005 Ehh "Niedzwiedz i smok" super...tylko ze z ta polityka tam troche przesadzil autor,za duzo jej za to koncowka nadrabia :) Quote Link to post Share on other sites
NFZ_Mazikos Posted April 25, 2005 Report Share Posted April 25, 2005 A to kanon, jeżeli chodzi o początki, tak uwielbianch przez nas komandosów formacji: SAS, LRDG, SBS, itd. Biblia, każego kto interesuje się początkami tych jakże niesamowitych jednostek. Ich losy, są przedstawione na tle ważnych i jakże brawurowych akcji. Jest to: Laffin John ze swoją książką- "Na tyłach wroga, Oddziały do zadań specjalnych w II wojnie światowej" TUTAJ LINK DO KSIĘGARNI: http://www.wysylkowo.com.pl/ks58061.html P.S. Pierwszymi komandosami według mnie byli Lisowczycy, a następnie Burowie w znanych nam dwóch konfliktach. Na pewno kojarzycie o jakie konflikty chodzi :wink: :!: Quote Link to post Share on other sites
Rzez Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Filmy przedstawiajace wszystkich czlonkow zespolu ich role oraz trening. Niektore sa zlepkami innych filmow z roznych akcji. http://tinyurl.com/c7su3 -- Rzez Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Paramedic, to był bodajże Dekret ( o konflikcie z Japonią - musisz trafić), nope, to byl "Debt of Honour" (nie wiem jak to przetlumaczyli). Przy okazji. Mnie osobiscie Clancy juz mierzi jesli chodzi o te wszystkie historie konfliktow narodowych. Ah jaka nasza armia jest wielka, a nasz pojedynczy super hiper stealth helikopter rozwali cala armie japonska, a nasze czarodziejskie lampy to juz w ogole cos niesamowitego. :/ duzo lepsze sa jego ksiazki nie opisujace tego co powyzej, ale historie pojedynczych ludzi (polecam np "Without remorse" - historia zycia Clark'a) Quote Link to post Share on other sites
Brodaty Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Trochę OT ale spróbuję :) . Jaką obsadę byście wybrali do "Rainbow 6" jeśli by powstał? IMO mam nadzieję ,że nikt tego nie zrobi :? Quote Link to post Share on other sites
Rzez Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Trochę OT ale spróbuję :) .Jaką obsadę byście wybrali do "Rainbow 6" jeśli by powstał? IMO mam nadzieję ,że nikt tego nie zrobi :? Juz powstalo (no prawie:)) http://militaryphotos.net/forums/viewtopic.php?t=6934 -- Rzez Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 http://www.imdb.com/title/tt0414429/ premiera w 2006 - jak dobrze pójdzie...ale raczej będzie to kiczowate dzieło... Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 jestem w polowie tej nowej ksiazki o Gromie i juz wiem ze moge ja polecic...wydaje mi sie ze jest pisana nieco stronniczo i autor stara sie jak najbardziej zachwalac Grom, ale mimo to jest super i dzieki tym komplementom mozna naprawde poczuc sie dumnym ze mamy w kraju cos atkiego jak Grom...jeszcze raz polecam. No i faje sa fotki..z tym ze troche male i czarnobiale ale da sie to przebolec bo sa ze tak powiem "undergroundowe" :) Quote Link to post Share on other sites
super Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Zgadzam się z Zgedi-m książka jest w pytę :wink: polecam Quote Link to post Share on other sites
Banks Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Ja polecam "DZIHAD" Autor to Tom Carew. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts