SirHawk Posted August 9, 2012 Report Share Posted August 9, 2012 Cześć, mam Cymę 0.48 (AK-74) i planuję ją odkoszernić. Dlatego szukam adaptera, jeden kupiłem używany i się na nim spaliłem. Jest od KA, pasuje do replik w systemie TM w związku z czym do mojego kałacha (system VFC jak sobie później przypomniałem) nie pasuje. Czy ktoś używa tego ustrojstwa: http://www.taiwangun...-do-ak-p-j.html? Wejście na mocowanie kolby wygląda na dobre. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 ale po co szpecić piękne klasyczne AK kolba od M4? ;p Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Nie pasuje pod VFC. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 Dread, czy dużo byłoby skrobania lub wiercenia? morf, choćby po to, żeby niewygodną bryłę drewna zamienić na coś szerszego i bardziej adaptacyjnego... Modstock jest idealny. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Relatywnie dużo. Musisz wydłubać rowek pod ogon kolby, ściąć całość pod odpowiednim kątem, środkowy otwór poszerzyć w dół, żeby klocek mocowania kolby wszedł, na koniec wszystko ładnie zaszpachlować. Da się, ale nie jest to najprostsze. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 Na razie mam adapter KA, który właściwie jest chyba jeszcze innym systemem http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2367 . Ma jeszcze te dziwne przegródki, których muszę się najwidoczniej pozbyć. Plastik jest w miarę miękki, więc da się wypiłować. Tylko trochę mnie to irytuje, że przejściówek do systemu VFC nie mogę znaleźć... Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Przejściówki do vfc są. Kosztują ok 10$ +4$ wysyłka. Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Cholera... Po co chcesz psuć wygląd pięknego ak? Moim zdaniem nie masz co zrobić z kasą i dlatego chcesz się bawić w jakieś wymienianie kolby. Lepiej gdybyś sobie za te pieniądze dokupił dodatkowe magi albo jakiś inny szpej :D Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Kurczę, nie wytrzymałem. "Cholera... Po co chcesz psuć wygląd pięknego ak?". Po to, żeby autorowi było ładniej, wygodniej i "w czoko". Sam sobie wymyślam regulowaną kolbę do cm.048 na duże baterie (bo nic takiego nie znalazłem, za linki z góry dzięki :icon_mrgreen: ), ale nie jest łatwo wymyślić coś, żeby było tanio, dobrze, ładnie i nie miało za dużych wymiarów. Oryginalna kolba podoba mi się i to bardzo, ale chcę mieć coś wygodniejszego. Myślę, że SirHawk oczekuje czegoś podobnego od swojej kolby. Żeby nie było, że robię offtop i nabijam sobie posty: http://wmasg.pl/pl/news/show/170990 http://www.getsome.vot.pl/news.php Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 0wn, daj proszę linka do tego ustrojstwa. Z poziomu smartfona przeszukiwanie internetu jest czasochłonne i niewygodne. Panie Numeryczny, dziękuje Ci bardzo, z pewnością skorzystam :). Swego czasu stworzyłem projekt kolby na OIT i wyniosła mnie na finalistę :P. Więc jak coś, to pisz. Fusi, mnie niczyje zdanie nie obchodzi, zwłaszcza gdy dotyczy funkcjonalności, sprzętu mam dużo i to bardzo wysokiej jakości a płacić za jeden magazynek 40zł to dla mnie przegięcie. Wolę zaczekać aż ktoś będzie robić zamówienie z WGCshopu. A już szczególnie mnie trafiło zdanie "nie masz co zrobić z kasą"... Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Proszę: Raz i jako że wspomniałeś o WGC to dwa. Tak wiem, są plastikowe. Ale nie kosztują dużo..... można kupić parę sztuk:D Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 No i dupa, części na zamówienie GetSome już nie wytwarza, o czym na stronie głównej niestety nie zawiadomią ... Prowadnicy APSowej nie będę brał, raz, że jednolity odlew plastikowy i długo nie pociągnie, dwa że wszystko plastik, trzy, że i tak trzeba piłować. Cóż, będę musiał kombinować z tym, co mam... Dzięki wszystkim za odpowiedzi (poza dwoma wypowiedziami, "Po co <szpecić> AK?"...). Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Zainteresował mnie ten temacik i stworzyłem dzisiaj coś takiego: Muszę pożyczyć emkę od kogoś aby pomierzyć dobrze tą prowadnice prowadnicy kolby :D Jeśli się uda to w najbliższym czasie postaram się to wyfrezować w robocie na numeryku. Na początku zrobię to z aluminium co by sprawdzić czy to w ogóle będzie działało, a jak prototyp wypali to można nad stalą pomyśleć tylko to może ważyć trochę wtedy, ale to problem na potem. Chętnie wysłucham jakiś pomysłów na poprawki i wszelkich sugestii zanim pójdę z tym już na maszynę :) P.S Screeny modelu są już troszkę minimalnie nie aktualne bo zmieniłem troszkę kształt zawiasu, ale to generalnie kosmetyka. Jutro wieczorem wrzucę nowe screeny. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 Zrób to do systemu VFC dla kolb stałych i z nylonu lub włókna węglowego to może Cię wspomogę w beta testach. Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Nie mam repliki z kolbą stałą więc nie mam z czego ściągnąć wymiarów, to raz. Dwa to materiałem jestem ograniczonym do tego co mogę "pożyczyć" w pracy. Prototyp wykonam z czego się da, potem można myśleć co dalej. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 Z materiałami żartowałem :D. Fotki i wymiary jutro podeślę, jeżeli chcesz, wtedy prototyp przesłałbyś mi i bym testował. Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 A możesz podesłać to zrobię model, ten który już jest dzisiaj po konsultacji w pracy może okazać się dość trudny do wyfrezowania, oprócz tego mamy teraz tyle roboty że nawet nie ma cienia szansy żeby sobie na boku coś zrobić :/. Ale to zawsze może poczekać na lepsze czasy a wtedy od razu kilka sztuk machnąć :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Wg mnie dobry zbyt miałby adapter do akms. Quote Link to post Share on other sites
qaba Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 A ja szukam odpowiedzi na problem z adapterem do ICS-32. Chciałbym stock pipe, na czym montować? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 A ja szukam odpowiedzi na problem z adapterem do ICS-32. Chciałbym stock pipe, na czym montować? Jeżeli dobrze kojarzę - jest on w standardzie TM bądź TMopodobnym. Można więc wyrwać za grosze adaptery w chinlandzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts