Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ogólne majstrowanie w GB

Recommended Posts

Witam,

z braku zajęć i z powodu innych czynników zabrałem się za rozbiórkę mojej m4. No i wszystko rozłożone, decyzja o częściach do wymiany podjęta, a skoro muszę czekać do przyszłego tygodnia wybiegłem myślą w przód czyli do złożenia GB.

I tu moje pytania:

Zdecydowałem się wymienić kable, i zastanawiam się czy te konektory będą pasować na wsuwki na silniku? http://allegro.pl/ko...2486203032.html

No i smarowanie... Sporo się dzisiaj naczyłem i wyczytałem, że polecanym smarem był 1S (piszę z pamięci, możliwe, że przekręciłem nazwę. Przewijał się też ŁT.) ale ten smar nie jest już produkowany. Znalazłem więc coś takiego (wyczytałem, że jest to zamiennik w/w. smaru). http://allegro.pl/sm...2550985727.html

No i zastanawiam się czy będzie dobry. Czy można nim posmarować wszystko (tj. zębatki, tłok, popychacz i cylinder razem z głowicą tłoka?) czy do cylindra potrzeba czegoś innego? (wazelina techniczna?).

Ogółem bardzo proszę o skrócony poradnik, co i jak smarować oraz czym. Proszę o nie odsyłanie do filmików, ponieważ z racji słabego neta (ach... ten radiowy net...) niestety nie jestem specjalnie w stanie obejrzeć jakiś filmik na YT.

Konektory z linka są za duże. Szukaj 3mm.

Co do smaru, to osobiście używam ŁT-43 (zdaje się, że jest dosyć podobny do ŁT-4S2). Do cylindra jest całkiem OK, pod warunkiem, że dasz go NAPRAWDĘ MAŁO i rozsmarujesz po obwodzie. Większa ilość zapcha Ci dziurki w głowicy tłoka.

http://allegro.pl/sm...2508933962.html

To jest ten ŁT-43?

Okej, "materiałowo" już ogarniam. Teraz sam proces smarowania. W zasadzie raczej dam sobie rady z ruchomymi częściami więc zapytam tylko o zespól cylindra.

Biorę to ustrojstwo na palec i smaruję cały środek (bardzo delikatnie :icon_wink: ). A głowicę tłoka czymś posmarować? Czy w kontakcie z posmarowanym cylindrem sam się wystarczająco nasmaruje?

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy można użyć jakichś uszczelniaczy do głowicy cylindra? Coś pokroju silikonu, z tym, że bez właściwości klejących?

EDIT

Konektor musi mieć bezwględnie 3mm? Bo z tego co widzę to na allegro są tylko 2,8mm.

Edited by HeeL

Czy można użyć jakichś uszczelniaczy do głowicy cylindra? Coś pokroju silikonu, z tym, że bez właściwości klejących?

Można przed zamontowaniem w cylindrze owinąć głowicę teflonem. Ale normalnie to nie powinno być konieczne.