Żar0 Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Witam. Czytałem forum, lecz gubię się w ilości informacji. Jakie są, pod względem wykonania, użytych materiałów, wyglądzie zewnętrznym i celności najlepsze M4, oprócz PTW? Tuningu się nie boje. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Wykonanie, wygląd zewnętrzny itd - G&P, KA, EA. Tuningi - KWA. Co do celności, to zależy od lufy, czy jest dobra czy nie. Quote Link to post Share on other sites
otix96 Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Zgadzam się z kolegą wyżej w 100%. Quote Link to post Share on other sites
Żar0 Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 Co myślicie o http://gunfire.pl/product-pol-1152196858-Replika-karabinka-G-P-Sentry-Magpul-Type-czarna.html ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) Wypas replika. A jak jeszcze poprosisz w sklepie żeby ośki zębatek Ci wymienili (popularna usterka w stockowych G&P, tylko uwaga-SAME OŚKI, NIE CAŁE ZĘBATKI) to już w ogóle rewelacja. Edited August 27, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Hmm... Powiem tak: Miałem styczność z wieloma eMkami, jak i wiele macałem; bardzo zależy mi na wykonaniu zewnętrznym, dlatego polecę VFC, KA, G&P i Guarder-z tymi miałem styczność. Ten ostatni co prawda replik nie robi, a części do nich-materiały są świetne, ale są problemy ze spasowaniem i zgraniem części, ale jak pośięci się temu trochę czasu to efekt jest świetny. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Inokatsu wykonaniem bije wszystko na głowę (moje VFC czy g&p to zabaweczka w porównaniu do ino). Quote Link to post Share on other sites
Monster1270 Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Inokatsu wykonaniem bije wszystko na głowę (moje VFC czy g&p to zabaweczka w porównaniu do ino). Ale czy nie inokatsu robi tylko gbb ? Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Cholera, a czy G&P robi zwykłe, klasyczne Mki z RIS? Bez żadnch innych udziwnień magupla i innych? Jest taka replika dostępna w Polsce czy tylko za granicą? Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 A ja wyskoczę jak cygan z pośredniaka i napisze, że jako wieloletni użytkownik M4 (wersja Tank) i M16 (wersja z M203) od G&P zostałem mile zaskoczony jakością wykonania repliki Evolution Airsoft / Lone Star Tactical. Detale budowy komponentów i spasowanie takowych pobiło na głowę moje G&P, jedyna wadą są oznaczenia, a raczej dodatkowe oznaczenie "Evolution Airsoft" (choć we wspomnianym wcześniej KWA także nie uświadczysz "super oznaczeń", ba, są o klasę gorsze niż te z EA). Pod względem działania, koloru repliki, spasowania elementów z tworzywa i wreszcie samej jakości tworzyw to pierwsza klasa. Szczerze polecam. Dodatkowo Evolution Airsoft robi także standardowe modele M4A1 bez Magpulowskich udziwnień. Co do wnetrza, G&P ma fajny bebech, bez problemowy tuning to duży plus. Jednak EA także ma coś fajnego, bo komora HU od King Armsa to coś, czego nie należy przeoczyć. Quote Link to post Share on other sites
Żar0 Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 (edited) Dziękuję za tak liczne wypowiedzi :icon_smile: Jak na razie repliki EA w Gunfire są niedostępne, a wiec skupmy się na G&P Sentry Magpul Type. (Dziele to sobie na punkty dla własnej wygody, nie zwracajcie na to uwagi :icon_smile: ) -Zamierzam kupić "przedłużkę" lufy, tak by móc tam włożyć precke standardowej długości, czyli 363 mm jeżeli się nie mylę. -I teraz tak, jaka najlepsza lufa wew. jest dostępna w Polsce, a najlepiej w Gunfire? Czytałem ze Promyki i KM Head są dobre, ale na Gunfire nie widzę, w Specshopie niedostępne. Mam do wyboru MadBull, Systema, Ultimate, SRC i Element. -Komora Hop-Up. Tutaj mam bardzo małe rozeznanie, nie wiem czy sens wymieniać stockowa. -Gumka Hop-Up. Element, Systema, Guarder, a może REAPS? -Dystanser. Czy jest sens wkładać jakiś "Typu H" ? -Wnętrze Gearboxa. Tutaj poproszę Was o opisanie co warto wymienić (i na co) a co nie. Jaka sprezyna by osiągnąć 400 FPS? M120, M130? No i te oski, jakiej firmy? -Chcę także wmontować ASCU. -Bateria. Li-Pol. Firefox? Ponoć jest "fuj". Jakis modelarski? Wtyki T-connector, już zakupiłem (Nylonowe, nie elementa) -Nie jestem pewien gdzie jest wyprowadzone okablowanie, preferuje kolbę. Jaka batka się tam zmieści? -Ładowarka. Mikroprocesorowa. Imax- B6. Jak na razie to chyba wszystkie moje dylematy, jeżeli macie trochę czasu to proszę pomóżcie, oceńcie moje zamiary i poradźcie co, gdzie, i jak :icon_smile: Pozdro. Edited August 27, 2012 by Żar0 Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Fajnie, że się podzieliłeś info o niej, bo sam chciałem sobie sprawić, bo opinie są właśnie takie jak Twoja, aczkolwiek mało ich jest. Skuszę się zapewne przy jakimś przypływie gotówki. W GB najlepiej nie grzeb-lepiej zainwestować w dobry zespół HU tj.gumka z G&G zielona i lufa Promyka, bo komora jest w porządku. Jeśli chodzi o baterię to wziąłbym Turningy 7.4. ASCU myślę, że może być przydatne-sam przymierzam się do zakupu. Ładowarka-Imax B6. Idziesz dobrym tropem, aby mieć fajny zestawik. :P Quote Link to post Share on other sites
texwillerxxx Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) W GB najlepiej nie grzeb-lepiej zainwestować w dobry zespół HU tj.gumka z G&G zielona i lufa Promyka, bo komora jest w porządku. Jeśli chodzi o baterię to wziąłbym Turningy 7.4. ASCU myślę, że może być przydatne-sam przymierzam się do zakupu. Ładowarka-Imax B6. Idziesz dobrym tropem, aby mieć fajny zestawik. :icon_razz: W GB będzie grzebać serwis Gunfire :icon_wink: No właśnie taka fajna repliczke skompletować planuje :icon_smile: Edit/ Jakie Real-Capy dobrze współpracują z GP? Edited August 27, 2012 by texwillerxxx Quote Link to post Share on other sites
Żar0 Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 Tak, składanie repliki zlecę Gunfire. Dołączam się do pytania, jaki magi najlepiej pasują? Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Co do luf precyzyjnych, z wymienionych firm nie wybrał bym niczego "na szybko", a raczej poszukał wspomnianego Prometheusa lub KM Head'a (choć KMy są ostatnio słabo dostępne). Jakość jest wyższa, miałbyś spokój na... zawsze. Jeśli jednak będziesz musiał brać którąś z tańszych luf, weź Madbulla, ja chyba w tą bym inwestował, gdybym się spieszył z zakupem. Co do gumki HU, kup zielona gumkę G&G lub przeźroczystą gumkę Guardera. Obie są dobrym wyborem. Komora HU od G&P jest dobra, więc nie kombinuj nic w tej płaszczyźnie. Nie ma potrzeby. Pytasz o dystanser H-kształtny, a ja powiem szczerze, że nie wiem czy to jakiś super wynalazek, bo mam taki tylko w karabinie wyborowym SR25 o mocy 570 fps'ów. W replice szturmowej "do lasu" i tej "do budynku" mam normalne dystansery. Nie sądzę, byś potrzebował tego w kształcie literki H, zamontuj ten załączony z zakupiona gumka HU. Nie kupuj REAPS'a, to kolejny dziwny wynalazek, który nijak nie zastąpi starego dobrego HU opartego na dobrej gumce silikonowej. We wnętrzu GB nie zmienił bym wiele. Osie zębatek, bo te od G&P są dosyć łamliwe (moje się złamały, nie wiem jednak jakie zostały mi zamontowane, bo robił to kolega serwisant, Trzmielor), zainteresował bym się również zestawem cylindra o powiększonej średnicy (BoreUp) od Guardera, acz nie jest to obowiązek. W wypadku mojej M16 ten zestaw niejako odciążył układ i dał "kilka" fpsów więcej. Sprężyna Guardera o nominalnej twardości 120 na pewno starczy, bo przecież o zasięgu świadczy jakość lufy i szczelność układu. ASCU to super sprawa, jednak musisz mieć na to miejsce, w składanej kolbie to duży problem, musiał byś kombinować z przeniesieniem okablowania do frontu. Dodatkowo jedno takie ASCU zakupione w Gunfire leży w domu Trzmielora, bo po kilku strzałach na sprężynie o nominale 150 pękł jakiś drobny element, którego nijak nie można dostać. Zastanów się więc, czy stary dobry Mosfet (może Gate ?) nie byłby lepszym wyjściem (i tańszym oraz mniejszym). Co do baterii to nie umiem zbyt wiele powiedzieć, mam Firefoxa i jakoś daje radę. Nigdy nie przykładałem do tego wielkiej wagi. Dobra ładowarka (Twoja wybrana powinna być ok :) ) pozwoli ci spokojnie użytkować batki LiPo Firefoxa. Ale w tej kwestii oddam głos innym bardziej doświadczonym forumowiczom. Jeśli chodzi o real capy, to te od Boyi pasują. Nie wiem jak inne. G&P to raczej tolerancyjne repliki. Wracając na chwilę do repliki Evolution Airsoft, sugerowałem się nieco głosem AnR'a. Jednak wykonanie tej Mki zrobiło na mnie wielkie wrażenie. Powiem nawet, że wymieniałem front z wielką niechęcią (wymieniłem go na front Daniel Defense 9.5" LITE), bo ten "tradycyjny" z polimeru siedział tak dobrze i był tak... wygodny, że aż nie wierzyłem. Dodatkowo kultura pracy systemu zawstydziła mojego Tanka (serio, była lepsza), a zasięg przy stockowej mocy 320 fps'ów jest bardzo dobry. Skupienie podobnie. Kupowałem tę replikę z wielką niepewnością, jednak teraz wiem, że nastepna Mka także będzie nosiła logo Lone star Tactical. To super bazy, a działający bolt catch to też miła niespodzianka :) No i cena : 800 zł za wersję standardowa Border Patrol jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Żar0 Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 (edited) Rozumiem. Porozmawiam jeszcze ze sklepem i dam znać jeżeli będą jakieś pytania. Jakiego zasięgu skutecznego mogę oczekiwać przy tej konfiguracji? Edited August 27, 2012 by Żar0 Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 @Dobrodziej Gratuluję że polecasz mu lufę Madbulla... :bialaflaga: @Żar0 Lufę bierz Systemę. Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) Hmmmm, to dobre pytanie, bo nigdy nie da się jednoznacznie określić szczelności układu bez testu "organoleptycznego", ale na pewno około 55 metrów, jeśli mowa o tym w miarę celnym (przy mocy w okolicy 420-430 fps'ów). Christophy, polecam Prometheusa (uzywam takowego w M16, w M4 mam KM Head), ale jeśli miałbym wybierać z wymienionych to czy Systema jest lepsza od Madbulla ? Jeśli uważasz, że tak, to moje zdanie jest inne, choć absolutnie nie jestem fanem Madbulla. Ostatnio rozmontowałem AK CYMY z Madbullem i powiem, że jego skupienie i działanie było spoko. Nie zauważyłem, by ta lufa była problematyczna. W tych ramach cenowych ja brałbym Guardera, ale nikt o nim nie wspominał... Edited August 27, 2012 by DobryDobrodziej Quote Link to post Share on other sites
kapi2341 Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) Co do madbuli, to ja polecę tą http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_372&products_id=6735&name=MadBull_-_Lufa_Precyzyjna_6.01_Ultimate_-_363mm_-_M4,_M15, w swojej g&p mam zamontowanego i skupienie jest świetne, a zasięg podchodzi pod 70m. Edited August 27, 2012 by kapi2341 Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 a zasięg podchodzi pod 70m Napisz że masz jeszcze 350 FPS... Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 @Dobrodziej Widać masz farta. Te lufy to totalna loteria. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 (edited) @kapi Zasięg podchodzi pod 70m jak masz 500fps Co do ASCU w prowadnicy to bez problemu mieści się z batką firefox 11,1v 1200mAh pozycja kolby bodajże musi być na 2 pozycji, są też mniejsze batki do prowadnic. Reaps poprawia znacząco zasięg ale trzeba zainwestować w ciężkie kulki. Edited August 28, 2012 by kosteQ86 Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Lufy do 350fps - Tanio Koba. Nie ma nic lepszego. Dalej - wg kosztow: systema = KWA stok. Pozniej : KM Ostatecznie - Promyk ,PDI ( ale to wiaze sie z kosztami ) Gumki- zielona GG, Guardera, TM Tloki :SHS, CA Kola zebate: tutaj jest duzo. Majstersztykiem sa Prometeusa,ale sa mega kosztowne. Repliki: 1.KWA ( jedynie zmienia sie gumke i robi sie przesmarowanie ) 2. GG, CA, ICS, GP, TM Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 (edited) kosteQ, to prawda, ale nie jest lekko, wszystko zależy od budowy kolby (jak masz np, gumowe pokrywy bocznych pojemników, które mają element "trzymający je" wewnątrz, to robi się niepokojąco ciasno) i prowadnicy. Ja nie polecam takiego układu, to jednak niebezpieczne (mam coś podobnego w SR25 z kolbą składana Magpula, używam naciętej prowadnicy, inaczej lipa), złożysz kolbę bo zapomnisz i kable Ci idą czy coś. Można, ale dla układu zdrowiej jest zrobić trochę więcej miejsca. Edited August 28, 2012 by OFF Quote Link to post Share on other sites
texwillerxxx Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 (edited) Tak jak mówi DD, kable na przód, bo będzie ciasno.. Edited August 28, 2012 by texwillerxxx Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts