Canthir Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Witam Kupiłem używaną replikę AK-74 -> Boyi RK-02 bez akumulatora (w zasadzie to z padniętym, ale mniejsza). Moje pytanie: brać używane czy nowe czy może polecicie jakiś iny model? W temacie jestem bardzo 'zielony' i proszę o łopatologiczne wytłumaczenie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Can't Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 do RK02 wejdzie każdy stick w zasadzie. Kup nową baterie. Stockowa bateria do rk02 i tak rewelacyjna nie jest ;) Quote Link to post Share on other sites
Canthir Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Na czacie poradzili, żeby brać Li-pol, że niby lepsze. Znalazłem takie coś i takie coś i teraz moje pytanie, czy o takie Li-pol chodzi? Jak to ładować/rozładowywać/przechowywać? Quote Link to post Share on other sites
Rudy 97 Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Na czacie poradzili, żeby brać Li-pol, że niby lepsze. Znalazłem takie coś i takie coś i teraz moje pytanie, czy o takie Li-pol chodzi? Jak to ładować/rozładowywać/przechowywać? Nie kupuj lipoli ze sklepów asg. Kup na allegro za 50-70zł wymień wtyczki i bądź zadowolony, że nie przepłaciłeś:) Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Tylko ładowarka do LIPO kosztuje minimum 120zł - IMAX B6 Quote Link to post Share on other sites
Canthir Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Wnioskuję, że nie da się (dlaczego?) ładować Li-po ładowarkami od NiMHów... Może w tej sytuacji lepiej bym sięgnął po jakiegoś NiMHa i jak budżet podreperuję a NiMHa do tego czasu zjadę zainwestować z solidny zestaw Li-po. Strzelać jakoś dużo nie planuję więc baterii szybko bym chyba nie zjechał. Nie ma jakiś łatwych i tanich 'domowych' sposobów ładowania Li-po 'zwykłymi' ładowarkami bez szkody dla akumulatorów? Czy jednak opłaca się raz wydać te ileś zł więcej na np. takie aku i taką ładowarkę? Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Aby naładować LIPO, musisz podpiąć pakiet lipo tym wyjściem do balansera (biała kostka) do ładowarki z balanserem. Słyszałem o jakiś tanich ładowarkach, przejściówkach itp. ale wszystko niszczy lipo. Moim zdaniem era NiMhów juz sie skończyła, pakiety LIPO potrafią działać nawet zimą gdzie zwykłe NiMhy padaja.. :) Tak chodziło mi o tą ładowarkę, lecz do tej co wysłałeś musisz dokupić zasilacz. (30-40zł- podobno można taniej nawet) Quote Link to post Share on other sites
Canthir Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Ha, znalazłem tańszą ładowarkę do Li-po z zasilaczem, tylko czy takie ustrojstwo wystarczy? Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Takie ustrojstwo rozwala lipo. :) Jesli masz ładować lipo to tylko IMAX B6 i wyżej. ;p Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Jaką mniej więcej baterie do RK 02? http://allegro.pl/profesjonalna-mikroprocesorowa-ladowarka-lipo-asg-i3997344527.html i http://gunfire.pl/product-pol-1152199161-Akumulator-Redox-LiPo-2400-mAh-7-4V-20C-scalony-.html wystarczy ? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Pierwszy link to ładowarka, a batka z drugiego linka nie wejdzie pod pokrywę. Szukaj czegoś takiego: http://allegro.pl/akumulator-li-po-7-4v-1600mah-i3990415609.html Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 (edited) Ta "profesjonalna ładowarka do lipo " to najwyczajniejszy w świecie tandetny, budżetowy, chiński wyrób, jednym słowem lipa. omijaj to z daleka. Jeśli to jest "profesjonalne" to strach pomyśleć czym są ładowarki nazywane amatorskimi czy podstawowymi. O.o Jeśli chcesz zadbać o baterię kup Imaxa B6, to już całkiem solidny produkt. Dla amatorów kompozytu, jak my, wystarczająca. Edited March 1, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Przecież to samo jest dosłownie napisane post nad jego. Widać że mu się nawet przeczytać nie chciało tego co już jest tu napisane, nie mówiąc ani o regulaminie ogólnym ani o regulaminie działu. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Zapytałem tylko czy to może być alternatywą. A jaką batke polecicie do RK 02 ? (AK) Wejdzie coś takiego ? http://bbmax.com.pl/akumulator-lipo-2000mah-74v-1525c-turnigy-2pak-p-929.html Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 (edited) Wejdzie, mam identyczną w RK10S. Tylko będziesz musiał popracować nad ułożeniem jej w rurze gazowej. Edited March 3, 2014 by UberSoldier Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Od siebie polecam również Redoxy z Gunfire. 7,4 850 mAh wchodzi mi do AKSU bez problemu (scalony oraz w 2 dwóch listkach) a mam tam mniej miejsca niż w innych AK. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Ten redox nie za mały? Quote Link to post Share on other sites
Okota Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 mały, zamówiłem ostatnio sticka 11,1v z gunfire - tego ichniego i... jest za wielki i nie wchodzi w kolanko. Trzeba wciskać na siłę i wtedy zdziera się izolacja:( o taka: http://gunfire.pl/product-pol-1152198905-Akumulator-LiIon-11-1V-1350mAh-STICK.html Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Mały czyli masz na myśli to 850 mAh tak ? Dla mnie jest wystarczający :) Na AKSU stockowym jestem wstanie wystrzelać jakieś 1500 kulek a jeszcze zostaje trochę energii :) Tobie powinny zmieścić się większe bez problemu, musisz tylko pomierzyć wielkość aku. Ja podałem za przykład, że te mi się mieszczą a mam mniej miejsca na batke niż Ty ;) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 http://allegro.pl/ak...3989865756.html Okota,czy ty nie byłeś o coś proszony? Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted March 4, 2014 Report Share Posted March 4, 2014 Posłuchaj użytkownika Arend. Ta bateria w zupełności wystarczy, do tego jest bardzo dobra, a użytkownik z aukcji to super gość, który jest jak najbardziej uczciwy. Tych zupełnie małych 850mAh i tym podobnych nie opłaca się brać, chyba, że od razu dwie sztuki. Gdy już postanowisz wykonać jakiś tuning, to bateria będzie musiała więcej się starać, by to wszystko uciągnąć, a co za tym idzie - szybciej padnie. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 @suharex tu też bruździsz? Przecież podpinaliśmy pod to ak 2 lipole 7,4v i 11.1v. Na stockowej nimh 9,6v nie ciągnie ci, bo masz silnik za bardzo dokręcony. Ty to jednak masz adhd, na treningu przeczołgam Cię za to i na wszelki wypadek za dalsze wygłupy. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 (edited) @Mendi , pisałem wszędzie gdzie się da , skarcisz mnie za poszukiwanie , pozyskiwanie wiedzy gdzie się da i w ilości mnie zaspokajającej? :icon_smile: Już to ogarnąłem co mam zamówić. Edited March 7, 2014 by suharex Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 Wchodzi się na temat repliki i czyta, a nie zadaje tego samego pytania na wszelkich możliwych forach i tematach. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 (edited) Akurat nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzia teraz ją mam :icon_smile: Dzięki @Arend. Edited March 7, 2014 by suharex Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts