Foku Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Witam W tym temacie chciałbym zapytać ludzi doświadczonych z tuningiem o zestaw jaki mogłbym włożyć do parasnajperki jaką mam zamiar zbudować. Ok więc pytania 1.Myślałem że najlepszy wybór na taka parasnajperkę to będzie m16 od kwa: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4239 sr25 mało mnie pociągają, więc czy ta będzie dobrym wyborem i czy się opłaca ? Mam zamiar zamontować tam jeszcze tłumnik który ma tłumić a nie chowac lufe ale moge jeszcze pomyśleć. Nie chce przesadzać z długościa tylko znaleść kompromis. 2. Jaki tuning tam przeprowadzić, czyli wszystko co opłaca się wymianiać żeby zdobyć ten upragiony zasięg i celność, stawiam bardziej na jakość > cena, ale bez przesady. Narazie mam kase na replike potem zamierzam ja powoli tuningować, myśle że co miesiąc będę kupować trochę cześći. 3. Jaka batka do tejże repliki będzie dobrze się sprawować, strzały tylko semi, myślałem na lipo 11,4v. Replika może mieć dużo fpsów będzie wykorzystwywana do oddawnia dalekich strzałów więć te ponad 600 fpsów może mieć. Wszystko czym zapomniałem wspomnieć napisze w kolejnym poście albo edytuje ten. Aha i jeszcze coś, to temat typowo techniczny więc tak chce być snajperem i mam staż w ASG nie, nie próbujcie mnie zniechęcać :D Quote Link to post Share on other sites
adamso Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Jeżeli masz zamiar robić parasnajperkę, to wydaje mi się, że kupno podlinkowanej bronii nie jest najlepszym pomysłem, owszem wygląda fajnie i zrobisz z tego upragnioną parasnajperkę, tylko zastanów się, czy Cię na to stać, bo właściwie robiąc parasnajperkę i tak wymienisz 3/4 wnętrzności, a dla samego body, to ta broń wydaje mi się zdecydowanie za droga (tym bardziej, jeżeli będziesz chciał ją pomalować czy inaczej zamaskować). Do tuningu na parasnajperkę dobrym wyborem są tańsze modele m16 lub mój faworyt aug.(gdzie gb jest w kolbie i dzięki temu masz dłuższą lufę wew. a replika jest stosunkowo kompaktowa). Z wymienianiem części, chcąc mieć 600 fps, to z dowolnej repliki stockowej i tak zostanie body i szkielet GB (+ bzdety, jak np listwa odsyłacza, przerywacz czy anti-reversal). LiPo 11,4 jak najbardziej, będzie śmigać aż miło. Dodam tylko, że repliki z GB v3 nadają się bardziej do tak mocnego tuningu, gdyż zwykle są odrobinkę bardziej wytrzymałe (mając dwa szkielety tego samego producenta, jest o wiele mniejsza szansa, że v3 pęknie). Owszem, na allegro istnieje wynalazek taki, jak stalowe listwy wzmacniające szkielet, ale jakoś temu nie ufałbym. Edited September 2, 2012 by adamso Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 11,4v? Ciekawe lipo. Ja polecam SP170+BU guarder+prowadnica na łożyskach+zębatki i tłok SHS+ preca promyk guma zielona G&G, albo inna i jazda, masz mocy ile wlezie, no i dobry serwisant, który poogarnia, żeby grało. FPS będzie zależnie od złożenia 600-650. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Więc jaką replike kupić żeby z tego dobrą para snajpę zbudować może być sr25 ale chciałbym mieć taki bassowy dźwięk strzału który daję tłumnik a sr25 są to atrapy. Może ktoś z serwisantów by się wypowiedział. I jeszcze żeby części do tuningu były jakoś dostępne Edited September 2, 2012 by Foku Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Ile floty Ty masz na to odłożone? Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 Hmm flota jest zmienna :D Myśle że do 1500 zł jakoś dał bym rade dociągnać + batke i ładowarke jeszcze muszę kupić. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 To nie masz co nawet patrzeć na SR25 przy takim budżecie. Na części niecałe drugie tyle. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 1500 zł na sama replikę, a ile te sr25 kosztują ? Quote Link to post Share on other sites
adamso Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Firmowym serwisantem nie jestem, ale repliki składam/naprawiam.tuninguję. Do parasnajperki polecam zwykłą tanią replikę 2 klasy, bo zakładając, że chcesz to wytuningować na parasnajperkę to jak już pisałem, potrzebne ci tylko body ładne body, które pomieści długą lufę. Za niecałe 600 zł dostaniesz chińską replikę w wersji full metal i właściwie z perspektywy tuningu, to nie interesuje Ciebie, co ona ma w środku. Bo właściwie, to nie kupisz nigdzie stockowej repliki, której bebeszki będą długo działały w takowej parasnajperce. Chyba, że obowiązkowo potrzebujesz firmowego znaczka ... Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Ale KWA ma tą przewagę na chinolami że ma bardzo pancerny GB v2, jeden z mocniejszych. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Z KWA można łatwo zrobić "parasnajperkę" wystarczy jedynie wymienić głowice tłoka na cichą ultimate do tego oczywiście metalowa głowica cylindra do zestawu cichego (wystarczy PJ/element) z BU przy niskich budżetach trzeba zrezygnować, bo wiąże się to z nową dysza i komorą (+przeróbka body), zestaw NBU wystarczy w zupełności. Do tego tak dobra lufa na ile masz hajsu (sugeruje promyka), gumka zielona GG i sugeruje wymianę silnika bo stockowy niedomaga już na sp140 - dowolny neodym będzie git. Składałem KWAcze na sp150 i zarówno szkielety i pozostałe bebechy wytrzymują (poza wymianą głowic) - a łatwo ~550fps wyciągnąć. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Trzmielor zainteresowałeś mnie tym co napisałeś ale możesz mi odpowiedzieć na kilka pytań związanych z takim zestawem? Ile taka repliczka będzie miała zasięgu skutecznego ? Ile by kosztował ten bore up o którym wspomniałeś i co by konkretnie dał ? Jaka jest szansa że coś w tym układzie może się posypać ? I jeszcze jedno piszesz że osiągnie to ~550fpsów, chociaż AnR pisał że po wymianie tłoka, sprężyny na m130, i gumki KWA ma 510 fpsów, więc tylko 40 więcej z tego zestawu ? Edited September 2, 2012 by Foku Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 A ile byś chciał? Przeskok FPS między sprężynami od 140 i wyżej wynosi około 30fps czasem mnij czasem więcej. Quote Link to post Share on other sites
krissolek Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 No i wszystko zależy od pozostałych elementów :) (waga tłoka np.) Quote Link to post Share on other sites
Suchy_PL_ Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Z KWA można łatwo zrobić "parasnajperkę" wystarczy jedynie wymienić głowice tłoka na cichą ultimate do tego oczywiście metalowa głowica cylindra do zestawu cichego (wystarczy PJ/element) z BU przy niskich budżetach trzeba zrezygnować, bo wiąże się to z nową dysza i komorą (+przeróbka body), zestaw NBU wystarczy w zupełności. Do tego tak dobra lufa na ile masz hajsu (sugeruje promyka), gumka zielona GG i sugeruje wymianę silnika bo stockowy niedomaga już na sp140 - dowolny neodym będzie git. Składałem KWAcze na sp150 i zarówno szkielety i pozostałe bebechy wytrzymują (poza wymianą głowic) - a łatwo ~550fps wyciągnąć. dokładnie zgadzam się z kolega powyżej, zaś ten co pisał iż woli "Chinola" heh sorki ale miałem z tym do czynienia bo sam posiadałem i posiadam nadal repliki 2 klasy i wolałbym dołożyć do KWA, mieć GB świetnej jakości, zębatki, łożyska 9mm i reszta ,która sporo wytrzyma i daje dobrą szczelność niż chinolka , z którym trzeba nieźle wojować i włożyć ze 2 razy tyle co replika by dało efekt a wykonanie body i innych dupereli i tak odstaje w chinolach pomimo iż ich repliki mają schludną moc w stoku....i tak na parasnajperke sam wybrałem LMT Defender patrol RIS- po włożeniu gumki G&G i lufy Promyka jest naprawdę nieźle na sp130 i tylko wymienionym tłoku poza sprężyną...jak już ktoś chce może i wymienić głowicę tłoka choć u mnie to nie przyniosło nic dobrego i iść dalej (sprężyna , silnik) i w zasadzie chyba tyle ;) Quote Link to post Share on other sites
krissolek Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 A ja na parasnajpę polecę szukać wydmuszek i wkładać markowe GB :) Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Replika o której piszę ma 560 fps na sp150 guardera (trochę już ubitej). Poza tym serie Guarderów od SP150 są nieco inaczej zaprojektowane i patrząc na gamę sprężyn guardera to nie dają one linowego przyrostu mocy. @Foku Skuteczny zasięg dla replik ~550 fps to jakieś 70m na dobrych kulkach z dobrze wyregulowanym HU i markową lufą. Pisałem że boreupa nie ma co wkładać, bo w m16 KWA jest niestandardowa dysza która nie występuje w wersji bore up. Oczywiście można tam wstawić normalną dyszę ale wiąże się to praktycznie z wymianą komory i przeróbką body, a prawda jest taka że stokowy zespół komora-dysza-lufa jest bardzo dobry. Szansa na awarię jest zawsze, ale przy takim tuningu opisana przeze mnie replika działa już roczek właściwie bezawaryjnie i bez oznak nadmiernego zużycia elementów Edited September 2, 2012 by Trzmielor Quote Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 A czy któryś z Panów specjalistów zakładał bore-up do KWA czy tylko snuje przypuszczenia? :P Bo z tego co wiem wymieniając głowicę cylindra / dyszę w KWA to raczej osiągnie się efekt odwrotny do zamierzanego:). Wiem, bo miałem w KWA inną dyszę niż stockowa ;), i na sp 130 miałem 470 fps, a po powrocie do stockowej dyszy prawie 520 fps ;). Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Przecież nikt nie radzi wstawiać BU. Poza tym, zwyczajnie zrób teflonfixa lub dobierz uszczelkę w dyszy. A przy okazji wstawiając BU trzeba zmienić komorę i pociąć body, wtedy ma się tak samo dobrą szczelność! Edited September 2, 2012 by Trzmielor Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 3, 2012 Author Report Share Posted September 3, 2012 Ok składniam się teraz ku takiemu configowi jak Trzmielor napisał. Jeszcze jedno, problem batki. Czy ta lipo 11,4v będzie dobrym wyborem ? Zamierzam kolbe w tej m16 wymienić, więc nie może być też za duża żeby potem gdzieś weszła. Najwyżej poleci do ładownicy na kolbie. Zgaduje że przydała by się z jakimś dużym C ? Napiszcie co sądzicie. Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Nie ma lipo 11.4V, jest 11.1V Ja na stockowym GB używam 11.1V 2200mAh 25-35C i rof jest przyzwoity - czasem nawet za duży bo na singlu robi czasem ciut więcej niż pełen cykl. Jednak w takiej konfiguracji co chcesz stworzyć 11.1V z dobrym C będzie dobra - i tak na takim kofingu będziesz strzelał na semi. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 3, 2012 Author Report Share Posted September 3, 2012 (edited) No tak mój błąd oczywiście chodziło mi o 11,1v. Jaka pojemność i C będzie wystarczające, znaczy się żeby była dobra reakcja na spust i żeby batka wytrzymała strzelankę na neodymowym silniku? Edited September 3, 2012 by Foku Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Najpierw podeślij linka do wymarzonej kolby, baterie się dobierze. 11V Będzie ok, mimo to wymiana silnika może okazać się konieczna. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted September 3, 2012 Author Report Share Posted September 3, 2012 No właśnie w tym jest problem bo wierze że moja wymarzona kolba gdzieś tam jest tylko nie moge jej znaleźć :D. Chciałbym coś w ten deseń: http://img1.cokupicstatic.pl/c_big1528320.jpg Tylko tak żeby było w normalniej cenie, nie rozleciało się przy dotknięciu i miało miejsce na batkę Nie musi być tej regulacji, albo może byc jedna aby kolba miała mniej więcej ten kształt. Panowie doświadczeni z replikami snajperskimi powinni coś takiego wychaczyć. Więc może ktoś podeśle linka do takiej "wymarzonej" kolby. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 (edited) http://www.ebay.com/...=item2320789baa Najprawdopodobniej wejdzie tam jakaś bateria, trzeba by tylko wymierzyć. Jak nie to jest taki gadżet: http://www.armorytec...ul-pts-prs.html Batkę dobierzesz z turnigy serii airsoft, ta była by najlepsza: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17288__Turnigy_nano_tech_1300mah_3S_25_50C_Lipo_AIRSOFT_Pack.html Edited September 3, 2012 by Trzmielor Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts