Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Klamka która równa się shotgunowi

Recommended Posts

Mój błąd. Chodzi mi o shotguny w granicach 100zł z mocą 300fps. Czyli te dla początkujących. Ja szukam klamki gdyż moim zdaniem jest bardziej poręczna.

Najlepiej żeby była to sprężyna. Bo z tego co czytałem to socoma jest gazowa.

Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą =]

Edited by miki772

Moje zdanie jest takie. Jeśli sprężyna to tylko shotgun (lub snajperka ale to inny temat). Miałem do czynienia z shotgunami, pistoletami, MP40, MP5 i Scorpionem sprężynowym. Jeśli chodzi o osiągi to shotguny były najlepsze (ale to tylko dlatego, że pistolety i reszta replik kosztowały do 20zł). Ale mi nie chodzi o osiągi.

Shotguna naciągasz jedną ręką, drugą rękę trzymasz na spuście. Ręka, która naciąga sprężynę pomaga także w celowaniu. Nie zasłania przyrządów celowniczych i stabilizuję replikę przy celowaniu a to dlatego, że naciąg jest od dołu. Nie trzeba tracić czasu na przekładanie ręki z pozycji stabilizującej do pozycji przeładowującej. Natomiast w przypadku klamek, PMów, karabinków sprężynowych naciąg jest z boku lub od góry. Najlepiej jest celować trzymając obie ręcę na rękojeści (w pistoletach) lub jedną na spuście a drugą gdzieś od dołu z przodu repliki (pistolety maszynowe, karabinki). Tak jest moim zdaniem najwygodniej. Po oddaniu strzału replikę trzeba przeładować czyli przełożyć rękę na górę repliki lub jej bok. Potem albo przełożymy rękę do wygodniejszej pozycji albo pozostawimy ją z góry/boku repliki. W przypadku pistoletów zasłonimy muszkę i szczerbinkę a w przypadku PMów i karabinków nie będzie nam się dobrze celować. Dlatego shotguny są najlepszymi sprężynami, przynajmniej moim zdaniem.

Oczywiście nie piszę tu o snajperkach i, tak jak wspominałem, nie wiem jak jest z osiągami "profesjonalnych" sprężynowych pistoletów itd.

Edited by MarekMac

Tak, jak napisał obszernie MarekMac i pośrednio Lesio - jeśli sprężyna, to shotgun, shotgun i tylko shotgun. Pistolet sprężynowy, to co najwyżej jako trzecia replika "ostatniej szansy", wówczas jak najmniejsza i zasięg ma drugorzędne znaczenie np:

- P99,

- P60,

- PPKS, chyba najmniejszy z aktualnie dostępnych replik.

W odpowiedzi na pytanie o sprężynową klamkę kochani użytkownicy jak zawsze polecają: pompkę, gazówkę i pewnie jeszcze cm.28.

W odpowiedzi na pytanie o sprężynową klamkę kochany Dexter zamiast odpowiedzi merytorycznej, jak zawsze zamieszcza swoje filozoficzne rozważania.

Jeśli nie dostrzegłeś tego, staramy się wyjaśnić autorowi, że sprężynowa klamka, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Powała, zapomniałeś dopisać "ale to tylko moje zdanie" :icon_biggrin:.

Ze sprężynowych klamek doradzę to co zostało już wymienione, klameczki TM. Swego czasu CG klepało fajne, z serii golden spring" czy jakoś tak. Nie wiem czy są jeszcze dostępne. I jakaś firma klepała swego czasu klamki z oznaczeniem chyba HPA czy jakoś tak, też były spoko.

Logan, służę pomocą, mogę nawet lekko powiększyć czcionkę, żeby Ci łatwiej było:

"Najlepiej żeby była to sprężyna. Bo z tego co czytałem to socoma jest gazowa.

Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą =]"

Nie ma się czego wstydzić, mnie pewnie w przyszłości też problemy ze wzrokiem czekają. Wiesz, szkoda, że masz admina. Robisz błąd, doradzasz nie na temat a jak ktoś Ci ten błąd wskazuje to potrafisz tylko pogrozić banem. Przykre.

Edited by dexterkrak

Szkoda, że ja mam taką funkcję, którą mam i szkoda, że Ciebie nie nauczyli czytać ze zrozumieniem. Jest to bardzo przydatna umiejętność.

Najlepiej żeby była to sprężyna.

Najlepiej. Nie "wyłącznie".

Mało tego - mogę specjalnie dla Ciebie rozwinąć dalej, co autor miał na myśli mówiąc, że najlepiej aby była to sprężynowa klamka:

Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą

Autor nie preferuje repliki gazowej, bo obawia sięo jej skuteczność zimą. Z tego powodu naturalnym jest, że chcę go wyprowadzić z błędu.

Nie sądziłem, że jest to umiejętność tak trudna do opanowania, zwłaszcza dla kogoś tak sarkastycznego jak Ty.

W obliczu mojego powyższego wyjaśnienia, nie widzę sensu odpowiadać na ten fragment:

Robisz błąd, doradzasz nie na temat a jak ktoś Ci ten błąd wskazuje to potrafisz tylko pogrozić banem.

Pozdrawiam.

Ja nie wiem po co ta cała kłótnia, niektórzy nie zdają sobie sprawy, że są jeszcze inne, o wiele lepsze opcje.

Zawsze lepiej się upewnić, czy autor słyszał o innych, bardziej sprawdzonych opcjach.

Chyba, że np. napisze, że chce snajperkę, a ktoś mu wyskoczy z CM.028, wtedy faktycznie jest to wnerwiające.

No chyba, że autor od razu powie, że chce tylko i wyłącznie np. to i to, to wtedy co innego.