Atlas609 Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Jest jakaś klamka która równa się shotgunowi? (do 150zł) Chodzi mi o przyzwoitą moc żeby była dobra na początek. Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 (edited) Jakiemu shotgunowi? Do 150zł to szukaj socoma mk23stti albo beretty. Edited September 6, 2012 by toni8567689 Quote Link to post Share on other sites
Atlas609 Posted September 6, 2012 Author Report Share Posted September 6, 2012 (edited) Mój błąd. Chodzi mi o shotguny w granicach 100zł z mocą 300fps. Czyli te dla początkujących. Ja szukam klamki gdyż moim zdaniem jest bardziej poręczna. Najlepiej żeby była to sprężyna. Bo z tego co czytałem to socoma jest gazowa. Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą =] Edited September 6, 2012 by miki772 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 (edited) Moje zdanie jest takie. Jeśli sprężyna to tylko shotgun (lub snajperka ale to inny temat). Miałem do czynienia z shotgunami, pistoletami, MP40, MP5 i Scorpionem sprężynowym. Jeśli chodzi o osiągi to shotguny były najlepsze (ale to tylko dlatego, że pistolety i reszta replik kosztowały do 20zł). Ale mi nie chodzi o osiągi. Shotguna naciągasz jedną ręką, drugą rękę trzymasz na spuście. Ręka, która naciąga sprężynę pomaga także w celowaniu. Nie zasłania przyrządów celowniczych i stabilizuję replikę przy celowaniu a to dlatego, że naciąg jest od dołu. Nie trzeba tracić czasu na przekładanie ręki z pozycji stabilizującej do pozycji przeładowującej. Natomiast w przypadku klamek, PMów, karabinków sprężynowych naciąg jest z boku lub od góry. Najlepiej jest celować trzymając obie ręcę na rękojeści (w pistoletach) lub jedną na spuście a drugą gdzieś od dołu z przodu repliki (pistolety maszynowe, karabinki). Tak jest moim zdaniem najwygodniej. Po oddaniu strzału replikę trzeba przeładować czyli przełożyć rękę na górę repliki lub jej bok. Potem albo przełożymy rękę do wygodniejszej pozycji albo pozostawimy ją z góry/boku repliki. W przypadku pistoletów zasłonimy muszkę i szczerbinkę a w przypadku PMów i karabinków nie będzie nam się dobrze celować. Dlatego shotguny są najlepszymi sprężynami, przynajmniej moim zdaniem. Oczywiście nie piszę tu o snajperkach i, tak jak wspominałem, nie wiem jak jest z osiągami "profesjonalnych" sprężynowych pistoletów itd. Edited September 6, 2012 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Sama idea sprężynowego pistoletu kłóci się z wygodą. a osiągi? jeżeli kupisz sprężynowego TM, to będzie nieźle. W stylu pompki AGM. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Tak, jak napisał obszernie MarekMac i pośrednio Lesio - jeśli sprężyna, to shotgun, shotgun i tylko shotgun. Pistolet sprężynowy, to co najwyżej jako trzecia replika "ostatniej szansy", wówczas jak najmniejsza i zasięg ma drugorzędne znaczenie np: - P99, - P60, - PPKS, chyba najmniejszy z aktualnie dostępnych replik. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 (edited) W tej cenie możesz rozważyć tanie klamki gazowe, tylko że zimą nie postrzelasz, a żywotność zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz. Tak więc lepiej shotgun. Edited September 7, 2012 by Dziećka Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Gazową Berettą NBB od STTI bez problemów powinien postrzelać zimą, byle o magazynki dbał. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 W odpowiedzi na pytanie o sprężynową klamkę kochani użytkownicy jak zawsze polecają: pompkę, gazówkę i pewnie jeszcze cm.28. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Pokaż mi, w którym miejscu autor zaznaczył, że w grę wchodzi wyłącznie klamka sprężynowa. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 A co, nie widzisz? Pierwsze zdanie pierwszego posta. "Jest jakaś klamka która równa się shotgunowi?" Czwarte zdanie trzeciego posta: "Ja szukam klamki". Nie no, Logan, weź nie rób z siebie inwalidy, błagam :D. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 W odpowiedzi na pytanie o sprężynową klamkę kochani użytkownicy jak zawsze polecają: pompkę, gazówkę i pewnie jeszcze cm.28. W odpowiedzi na pytanie o sprężynową klamkę kochany Dexter zamiast odpowiedzi merytorycznej, jak zawsze zamieszcza swoje filozoficzne rozważania. Jeśli nie dostrzegłeś tego, staramy się wyjaśnić autorowi, że sprężynowa klamka, nie jest dobrym rozwiązaniem. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Dexter, dawno nie miałeś odpoczynku of forum, prawda? W dalszym ciągu nie widzę, w którym miejscu autor zaznacza, że to ma być SPRĘŻYNOWA klamka. Proszę, pokaż mi gdzie - może jestem rzeczywiście inwalidą. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 (edited) Powała, zapomniałeś dopisać "ale to tylko moje zdanie" :icon_biggrin:. Ze sprężynowych klamek doradzę to co zostało już wymienione, klameczki TM. Swego czasu CG klepało fajne, z serii golden spring" czy jakoś tak. Nie wiem czy są jeszcze dostępne. I jakaś firma klepała swego czasu klamki z oznaczeniem chyba HPA czy jakoś tak, też były spoko. Logan, służę pomocą, mogę nawet lekko powiększyć czcionkę, żeby Ci łatwiej było: "Najlepiej żeby była to sprężyna. Bo z tego co czytałem to socoma jest gazowa. Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą =]" Nie ma się czego wstydzić, mnie pewnie w przyszłości też problemy ze wzrokiem czekają. Wiesz, szkoda, że masz admina. Robisz błąd, doradzasz nie na temat a jak ktoś Ci ten błąd wskazuje to potrafisz tylko pogrozić banem. Przykre. Edited September 7, 2012 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Szkoda, że ja mam taką funkcję, którą mam i szkoda, że Ciebie nie nauczyli czytać ze zrozumieniem. Jest to bardzo przydatna umiejętność. Najlepiej żeby była to sprężyna. Najlepiej. Nie "wyłącznie". Mało tego - mogę specjalnie dla Ciebie rozwinąć dalej, co autor miał na myśli mówiąc, że najlepiej aby była to sprężynowa klamka: Chodzi o to, że chcę aby broń byłą niezawodna także zimą Autor nie preferuje repliki gazowej, bo obawia sięo jej skuteczność zimą. Z tego powodu naturalnym jest, że chcę go wyprowadzić z błędu. Nie sądziłem, że jest to umiejętność tak trudna do opanowania, zwłaszcza dla kogoś tak sarkastycznego jak Ty. W obliczu mojego powyższego wyjaśnienia, nie widzę sensu odpowiadać na ten fragment: Robisz błąd, doradzasz nie na temat a jak ktoś Ci ten błąd wskazuje to potrafisz tylko pogrozić banem. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Masz na myśli umiejętność ustalania co autor miał na myśli jawnie wbrew temu co napisał oraz umiejętność odwracania kota ogonem? Fakt, ciężko z tym u mnie. Przypominam, czytanie ze zrozumieniem to jedno. Nadinterpretacja i fantazje to coś innego. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Powała, zapomniałeś dopisać "ale to tylko moje zdanie" :icon_biggrin:.(...) Jeśli przeczytałeś cały temat, to powinieneś dostrzec, że tym razem, to nie tylko "moje zdanie"... :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 (edited) No ja tutaj widzę, kto nie potrafi przyznać się do błędu. Widzę, że celowo pominąłeś wszystko, co napisałem. Edited September 7, 2012 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 To może jednak faktycznie cm.28? Miłego weekendu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 To może jednak faktycznie cm.28?(...) Jak dotąd to "tylko Twoje zdanie"... :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
Atlas609 Posted September 7, 2012 Author Report Share Posted September 7, 2012 Proszę nie offtopować. Napisałem "najlepiej" i to też miałem na myśli, bo być może polecicie mi coś innego. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Ja nie wiem po co ta cała kłótnia, niektórzy nie zdają sobie sprawy, że są jeszcze inne, o wiele lepsze opcje. Zawsze lepiej się upewnić, czy autor słyszał o innych, bardziej sprawdzonych opcjach. Chyba, że np. napisze, że chce snajperkę, a ktoś mu wyskoczy z CM.028, wtedy faktycznie jest to wnerwiające. No chyba, że autor od razu powie, że chce tylko i wyłącznie np. to i to, to wtedy co innego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts