Marcin777 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 (edited) Witam, mam takie pytanie. Jestem posiadaczem okularów ESS ACE. to jest moja ochrona oczu. A jak chronić dolną część twarzy żeby to nie wyglądało "śmieszne" a zarazem było wygodne i komfortowe ? Kominiarka, arafatka ? Chodzi mi tu głównie o zęby. Edited September 10, 2012 by Marcin777 Link to post Share on other sites
OFF Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Kominiarka odpada. Najlepsza będzie maska siatkowa z TMC. Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 A co tam, pozwolę sobie, jako że tekst jeszcze ciepły: http://wmasg.pl/pl/articles/show/342574 Link to post Share on other sites
Marcin777 Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 własnie zabieram się za czytanie. Link to post Share on other sites
GHOST13 Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Ja mam maske neoprenową z nadrukowaną czaszką. Wygląda ładnie jednak nie wiem jak chroni bo nie miałem "przyjemności" dostać w twarz ale wygląda solidnie Link to post Share on other sites
gotrik Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Ghost powiedz mi jak uzywasz tej maski zeby nie parowala ci ochrona wzroku? U mnie jeden oddech i wszystko zaparowane ta maska jeg nie do uzycia:/ Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 arafata i nie ma co cudować. Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Arafata nie uratuje ci zębów Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Maska typu BAT A.C.M. :) Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Kolega z ekipy stracil zeba uzywajac maski neopranowej wiec nie polecam. Juz lepiej kupic cos takiego: http://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/helmy-ochrona/lekka-maska-ochronna-black-acm.html Mimo ze tanie dziala i jest dosc elastyczne wiec nie przeszkadza przy skladaniu sie do strzalu - mozna "przytulic" sie do rpliki bez wiekszych problemow. Link to post Share on other sites
Nath Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Ja mam maske neoprenową z nadrukowaną czaszką. Wygląda ładnie jednak nie wiem jak chroni bo nie miałem "przyjemności" dostać w twarz ale wygląda solidnie Ja Ci powiem jak chroni-wcale. Jak dostaniesz w papę to ślady zostaną, a i zęby mogą się pokruszyć (pomijam przyjemności w postaci parujących szkieł). Link to post Share on other sites
J.K. Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Maska z siatki. Znakomicie współgra mi z okularami, dzięki dobremu antifogowi od Bolle ograniczyłem czasowo parowanie do zera. Przy okazji taka maska zasłania dolną szparę pomiędzy okularami a twarzą. Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 A jak wygląda dopasowanie maski stalker V2 do gogli ESS NVG? Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Ja stosuję takie rozwiązanie: https://picasaweb.google.com/115581179669779135960/DropBox?authkey=Gv1sRgCM7d-oHHhpfjAg#5753888478161160610 razem z cienką szalo-kominiarką, aby siatka się nie zsuwała. Okulary mi nie parują i zęby mam w komplecie (maska już trochę oberwała - zostały malutkie wgniecenia). Link to post Share on other sites
Taz13 Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Ja polecić mogę okulary i maskę stalker v1, chroni dobrze i jest stosunkowo wygodne. Link to post Share on other sites
fusi Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Ja biegam z maską stalker v1 tmc + gogle ess nvg profile. Wszystko jest wygodne i chroni twarz :) Link to post Share on other sites
marcinus Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 To pewnie zależy od danej facjaty, bo u mnie tandem Stalker v1+ ESS Profile NVG jest niezbyt wygodny. Dlatego zamiast typowego Stalkera v1 używam jego nieco mniejszej wersji. W tym rozwiązaniu górna linia maski zgrywa się idealnie z dołem gogli gdy są założone w najwygodniejszych pozycjach, nie powstaje żadna szpara którą mogła by przedostać się kulka i gogle nie naciskają na maskę i na odwrót. Niestety nie wiem co to za maska bo kupowałem ją z drugiej ręki. Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Arafata nie uratuje ci zębów Luźno przewiązana arafata i odczucia OK. Chyba że ktoś ma potrzebę szczerzenia ząbków czy coś, ale wszystkie siatki i neopreny to przerost formy nad treścią. Link to post Share on other sites
14100715 Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 W ostatnią niedzielę chłopak stracił zęba. Nie wiem ile fps, nie wiem jaki dystans (tzn. wiem, ale "podobno", więc...). Gdyby miał arafatkę itp. to nie wiem, czy by go stracił, ale wiem, że gdyby miał z siatki to nie musiałby wydawać kasy na nowego zęba. Od teraz zawsze będę biegać w masce. Wolę nie ryzykować i Tobie radzę to samo. Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Mam swoją shemagh od sześciu lat, spłowiała, brzegi wystrzępione i IMHO nie ma nic lepszego. W gorące dni osłania od słońca i przyjemnie chłodno, zimą osłoni od mroźnego wiatru. Jak dla mnie siatkowe maski to kasa w błoto, ale nikomu nie zakazuję ich przecież nosić. Nie wiem jak wiążecie, ale jak przez coś takiego przeleci kulas to ja świętym zostanę i wezmą mnie żywcem do nieba. Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Jak dla mnie siatkowe maski to kasa w błoto To uważam, że wbrew cyferkom oznaczającym datę Twojej rejestracji - niewiele jeszcze widziałeś na spotkaniach. EDIT: Kulka przez arafatkę nie przeleci, ale zanim arafatka napręży się by zatrzymać energię kulki - to już dawno będzie po zębach. Poza tym, przepuszczalność powietrza przez arafatkę jest znacznie gorsza niż przez siatkową maskę. Link to post Share on other sites
OFF Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 @wegorz Jestem ciekaw,czy w ogóle miałeś jakąś maskę siatkową? Ja sam mam siatkową i plastikową jeszcze jakąś starą i uważam,że to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o ochronę zębów i twarzy. Znam też ludzi,którzy używali arafatek/chust i narzekali na parujące okulary i gogle. Po przejściu na maski siatkowe bardzo je sobie chwalą i mówią,że parowanie już ich tak nie męczy. Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Jejku, nie zmuszam nikogo do zmiany swojego zdania, to po prostu moje odczucie, jest mi wygodnie, tak się przyzwyczaiłem, nigdy nie miałem rozoranej twarzy mimo że dostawałem. Może dyskomfort się bierze stąd, że jest za ciasno wiązana? Właśnie nie może być za bardzo napięta, musi być trochę luźna. Załóż opięte jeansy, kulka nie przebije ale dalej boli, nie? Nie mówię, siatki są złe. Sam wolę kasę zamiast na siatkę wydać choćby na światełko Nite Ize czy tysiąc innych rzeczy. Link to post Share on other sites
gotrik Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 ............siatka to 30zł.... Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Ale jak nigdy nie miałem uszkodzenia to po co wydawać? Link to post Share on other sites
Recommended Posts