HadoPL Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 (edited) http://gunfire.pl/pr...24-JG069MG.html Kontra http://gunfire.pl/pr...inka-CM028.html Głównie zależy mi na tym by broń była poręczna, AK od Cymy jest dla mnie zbyt duże. Zależy mi na broni głównie do budynków, lasku i polach. Czekam również na inne propozycje. Do gry wchodzi również wersja MP5 od JG z kolbą http://gunfire.pl/pr...62-JG068MG.html Edited September 22, 2012 by HadoPL Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Rozważałeś może G36C od JG? Pod względem poręczności MP5 będzie na pewno lepsze. Jednak może być bardziej awaryjne niż CM.028. Jeśli chodzi o wersję z tłumikiem i stałą kolbą - bebechy te same co wersja J, ale poręczność zbliżona do CM.028. Choć dźwięk wystrzału zauważalnie cichszy. Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Mamy w grupie i cm.028 i JG069MG i jeśli chcesz karabin i do budynku i do lasu to żaden z tych. Kałach jest za mocny do budynku (370 - 380fps) ale daje radę w lesie, natomiast MP5 jest fajne i wygodne w budynkach (340 - 350fps) ale do lasu jest ciut za słabe. Jeśli chcesz koniecznie któryś z tych to musisz się mocno zastanowić gdzie będziesz się strzelać częściej - w lesie czy w budynku. Ja poleciłbym CM.028 bo więcej terenów to jednak lasy niż budynki. Jeśli jednak nadal będziesz chciał coś uniwersalnego to od siebie mogę polecić G36 od JG: http://gunfire.pl/product-pol-1152189535-Replika-karabinu-szturmowego-JG608.html Jest troszkę droższy. Ma 360fps także do budynku za pozwoleniem reszty grupy wejdzie, ale i do lasu też jest w porządku. Ja na starcie wymieniałem u kumpla łożyska na stalowe ślizgowe (w stocku są plastikowe) i wymieniałem dystanser na większą średnicę - ten w stocku słabo dociska gumkę i zasięg jest nie najlepszy, po wymianie na większą średnicę zasięg wzrósł znacząco. Ale nawet w stocku jest to chyba najlepszy kompromis budynek - las. Quote Link to post Share on other sites
kovoko Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Jeśli chodzi o CQB to napewno lepsza do manewrowania jest replika MP5. Jeśli jednak bardziej kręcą sie AK to może być CM.037, tyle że ta kosztuje troszkę więcej. Koledzy z teamu mieli taką samą replikę jak ta JG069MG i mówili że to totalny szit. Wydaje mi się, że tylko trafiła im się trefna sztuka. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 (edited) (...) MP5 jest fajne i wygodne w budynkach (340 - 350fps) ale do lasu jest ciut za słabe. Nie zgadzam się, mam MP5J i po uszczelnieniu, bez żadnych innych zmian (nawet gumka stokowa), osiąga stabilne 380 fps i w taktyce zielonej doskonale zdaje egzamin. MP5SD6 posiadam od 4 lat i "chodzi" bezawaryjnie na stokowych częściach. (...) Jeśli jednak nadal będziesz chciał coś uniwersalnego to od siebie mogę polecić G36 od JG (...) nawet w stocku jest to chyba najlepszy kompromis budynek - las. Z tym zgadzam się w 90%%, te 10% ze względu na wersję C, ze swej strony polecałbym wersję G36K - dłuższa lufa, lepiej wyważony, najbardziej uniwersalny z rodziny "Gietek". Edited September 22, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 dłuższa lufa, lepiej wyważony, najbardziej uniwersalny z rodziny "Gietek". Dłuższą lufę ma i nic z tego nie wynika. Wcale nie jest lepiej wyważone i wcale nie jest bardziej uniwersalne. Jeśli autorowi zależy na poręczności, to C będzie znacznie lepsze niż K, które jest niemalże tej samej długości co CM.028. Najlepszym wyborem w zbliżonej cenie będzie albo G36C od JG, albo CM.037, wymienione wcześniej przez Kovoko. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 (edited) Ja obstaję przy swoim, poza tym, G36C wygląda fatalnie, "obrzyn", okaleczona piękna replika... :icon_cry: Tak w ogóle Autor prosił o wybór między MP5 a AK, a my mu "wciskamy" (jakby powiedział Dexter) Gietę. Ja gdybym miał wybierać, wybrałbym MP5, a z tej rodziny MP5SD6 (integralny tłumik, foregrip mieści baterię 9,6V mini, składana kolba zwiększa manewrowość w ciasnych pomieszczeniach). Po prostu nie cierpię wszelkich odmian "Kałaszów"... :icon_confused: Edited September 23, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Powała, nie wiem, w którym miejscu widzisz podobieństwo do obrzynów, ale nie wciskaj tego kitu innym. Autor podał konkretne wymagania: Głównie zależy mi na tym by broń była poręczna, AK od Cymy jest dla mnie zbyt duże. Polecasz mu G36K, które jest niemalże tych samych wymiarów co AK od Cymy. Dlaczego polecam G36C? Ano dlatego: Czekam również na inne propozycje. Zarówno CM.037 jak i G608 będą lepszym wyborem od MP5, o którym mówisz, pod względem wnętrzności. EDIT: Miało być 037 zamiast 028. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Wybrałbym G36C lub MP5 z JG jeśli bardziej zależy Ci na poręczności. Wybierz to co Ci się bardziej podoba. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 Powała, nie wiem, w którym miejscu widzisz podobieństwo do obrzynów, ale nie wciskaj tego kitu innym.(...) No bo jest "obrzynem" i z tą lufą jak pe**s chińczyka wygląda paskudnie. :maniak_jezyk: (...) Zarówno CM.037 jak i G608 będą lepszym wyborem od MP5, o którym mówisz, pod względem wnętrzności.(...) Masz 100% racji, ale po prostu obie nie podobają mi się i w tym przypadku popieram (...) Wybierz to co Ci się bardziej podoba. zdanie Offa. De gustibus non est disputandum... Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 Z tym zgadzam się w 90%%, te 10% ze względu na wersję C, ze swej strony polecałbym wersję G36K - dłuższa lufa, lepiej wyważony, najbardziej uniwersalny z rodziny "Gietek". Bzdura, G36k nie jest najlepiej wyważone, ani uniwersalne. Dlaczego G36c jest lepsze od G36k (przynajmniej wersja airsoftowa produkcji JG): - jest krótsze, przez co jest poręczniejsze - ma krótszą lufę zewnętrzną, przez co ciężej jest uszkodzić lufę w G36c niż choćby w G36k (nie wspominając już o E) - lepsze odwzorowanie oryginału (JG pakuje do wszystkich gietek kolby od wersji C) - cena (C jest tańsze, niewiele, ale jest) - FPSy (Gunfire podaje 340 fps w opisie G36c, co czyni ją dopuszczalną rónież do budynków, a G36k ma już tych FPSów więcej, GF podaje 360, a taka wartość przekracza juz najczęstszy limit do budynków) Poza tym G36k JG jest o CAŁE 2 cm krótsze od CM.028, zapewne daje to bonus w postaci +100% do poręczności. Za to G36k z właściwą kolbą już jest równe długością kałachowi. PS. Zapewne uznasz to za "wycieczkę osobistą" ale trudno. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts