xaren11 Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 (edited) Witam. Mam pytanie odnośnie tej repliki : http://gunfire.pl/pr...ne-DST-GBB.html , w czym tkwi fenomen tej emki i gdzie jest haczyk? Nie pasuje mi coś tutaj cena Edited October 4, 2012 by xaren11 Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 A gdzie tu fenomen, jeśli można spytać? Quote Link to post Share on other sites
SaperCK Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 GBB Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 GBB i plastik....hmmm ciekawe połączenie. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Zawsze mnie rozwala psychologiczne podejście sprzedawców do kupujących. cyt. "Głównym czynnikiem pozwalającym więc na obniżenie ceny jest zastosowanie korpusu z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, w miejsce metalu." Nie jestem dokładnie zorientowany w cenach materiału, ale mogę się założyć o rozsądną stawkę, że wykonanie korpusu repliki z metalu zwiększyłoby koszt jej produkcji moooooże o 10%, a co za tym idzie , cenę może 5% (większość to transport, podatki i marża). Tak, że tłumaczenie niskiej ceny korpusem z tworzywa jest po prostu śmieszne. Tu raczej chodzi o stosunek popytu na repliki full metal i ABS/metal, po prostu te plastikowe gorzej się sprzedają, więc ceny są niższe (albo odwrotnie- te metalowe lepiej, więc ceny są wyższe) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 GBB i plastik....hmmm ciekawe połączenie. Dające radę, ot co Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 (edited) A mieliście w łapie combat machine, że już z góry skreślacie, bo plastik? Jeszcze tak wytrzymałego tworzywa to nie widziałem (oczywiście w replikach) i założę się, że by wytrzymało więcej upadków, niż chiński "metal". @ Jednak tej repliki bym nie wziął, ze względy na green gas i bb. Fajna jest g&g combat machine (elektryk). Edited October 5, 2012 by Alexanderexis Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Ale plastik to jednak nie metal - a w oryginale jest metal. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 (edited) Dokładnie, ja nie twierdzę, że plastik jest gorszy. Skoro producenci "ostrych" go stosują (SCAR, G36 etc.) to czemu nie. Chodzi albo o "dziwne", dla mnie, oszczędności, zresztą bardzo niewielkie (bo w produkcji niewiele się oszczędza, a w sprzedaży sporo traci). Chyba, że w grę wchodzą jakieś przepisy prawne (np. w danym kraju body nie może być z metalu, żeby ktoś nie wpadł na pomysł przeróbki na ostrą i producent nie chce, albo nie może zmieniać linii produkcyjnej - a tu metal, a tam plastik). Zresztą metal w ostrej i "metal" w replice to też osobna sprawa :icon_smile: Edited October 5, 2012 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Może autorowi tematu chodziło nie tyle o 'fenomen', tylko 'haczyk', który musi tkwić w gazowej emce G&G za 600 zł Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Gulo, tu nie chodzi o cenę kilograma plastiku, czy metalu, a raczej o koszty wykonania elementu. Matryce do plastiku są trwalsze, a poza tym z wtryskarki wychodzi Ci gotowy produkt. Metalowy korpus trzeba poddać dodatkowej obróbce cieplnej, stop trzeba odgazować, element potem trzeba malować. Również składowanie elementów plastikowych jest prostsze, mniejszy jest też odsetek odrzutów produkcyjnych. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Myślisz, że ktokolwiek odgazowuje nasze gównolitowe wyroby? :D Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 No w cymie to nikt tego nie robi. Ale może te 30 półek wyżej komuś się chce... Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Gulo, tu nie chodzi o cenę kilograma plastiku, czy metalu, a raczej o koszty wykonania elementu. Matryce do plastiku są trwalsze, a poza tym z wtryskarki wychodzi Ci gotowy produkt. Metalowy korpus trzeba poddać dodatkowej obróbce cieplnej, stop trzeba odgazować, element potem trzeba malować. Również składowanie elementów plastikowych jest prostsze, mniejszy jest też odsetek odrzutów produkcyjnych. Masz całkowitą rację jeśli chodzi o różnice technologiczne. Jednakowoż nadal twierdzę, że mimo to - w produkcji wielkoseryjnej- nawet uwzględniwszy specyfikę metalowych wyrobów (i koniecznych procesów, które wymieniłeś), różnica w cenie powinna być minimalna (w każdym razie nie 50%) ponieważ większość kosztów produkcji, poza biżuterią, to nie produkcja części i materiały, tylko dystrybucja i montaż (i dystrybucja). I myślę, że to że jakaś firma nadal produkuje plastikowe korpusy w eMkach i AK wynika pewnie z jakichś uwarunkowań prawnych i częściowo z marketingu (jakby zaczęli nagle produkować CM028 z korpusem ze znalu w cenie ~400 zł to nikt by nie dał ~750 za CM048 mimo, że w zasadzie to inna replika (no może nie nikt, ale byłyby wyraźne protesty). Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 http://gunfire.pl/product-pol-1152191183-CM042.html cm.028 z korpusem ze znalu. Nie będzie go za 400. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 nawet uwzględniwszy specyfikę metalowych wyrobów (i koniecznych procesów, które wymieniłeś), różnica w cenie powinna być minimalna (w każdym razie nie 50%) ponieważ większość kosztów produkcji, poza biżuterią, to nie produkcja części i materiały, tylko dystrybucja i montaż (i dystrybucja). Ale niestety tak wychodzi, nawet w produkcji wielkoseryjnej. Jak kiedyś chciałem robić korpusy do replik, to wyszło mi około 30zł za kilogram gotowych elementów z plastiku i 75zł za kilogram gotowych elementów ze znalu. Koszty przedprodukcyjne, czyli wykonanie form wychodziło w przypadku metalu o 10% taniej, ale same matryce były mniej trwałe. A pamiętaj, że w metalu dochodziły koszty "montażu", czyli malowanie i grawerowanie części, których nie trzeba było robić w plastiku. Do tego kilo plastikowych korpusów to więcej sztuk, niż kilo metalowych. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 To te niby napisy są grawerowane? Myślałem zawsze, że to już w formie jest z napisami :D Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 cm.028 z korpusem ze znalu. Nie będzie go za 400. CM.042 ma już nowsze bebechy, a nie tylko ZnAlową skorupę. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 To te niby napisy są grawerowane? Myślałem zawsze, że to już w formie jest z napisami :icon_biggrin: Różnie bywa, jedni grawerują, inni dają w formę, tyle, że na plastiku "formowana" opisówka jest od razu ładna i literki mają ostre krawędzie. Jak w metalu robisz napisy jeszcze w formie to nie wyjdą tak ładnie, będą "obłe" i nie zaimitują Ci właściwie opisów z broni palnej. Osobiście, gdybym zamawiał wykonanie korpusu, to w plastiku dałbym od razu napisy, w metalu dałbym gładkie powierzchnie i robiłbym grawerkę dopiero po starzeniu, wyszlifowaniu, usunięciu linii podziału, odtłuszczeniu, generalnie po wszystkim tym, czego z plastikiem robić nie trzeba :) Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 CM.042 ma już nowsze bebechy, a nie tylko ZnAlową skorupę. Jedyna różnica jaką widziałem to silnik. (80zł) Prowadnica sprężyny była plastikowa, czyli wspólna z 028. Tak samo jak i cała reszta. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 To dziwne, bo widziałem kiedyś rozebraną taką replikę (co prawda - tylko raz), ale części z niej pamiętam, że nie przypominały tych z CM.028. Wyniki na chrono też wyższe (w granicach 420 FPS), co raczej wykracza poza granicę błędu. Kojarzysz, czy miała jakieś napisy na GB? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 7, 2012 Report Share Posted October 7, 2012 U mnie przechodziła zmianę sprężyny, po zbiciu seryjnej, więc wyników z chrono nie jestem w stanie podać. 02B na gearboxie. Silnik neodymowy, szkielet czarny. Ale bebechy jak z 028. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 7, 2012 Report Share Posted October 7, 2012 W tym, co ja macałem, też było oznaczenie CM.02B. Ciekawa sprawa. Muszę jeszcze kiedyś dorwać jakiś egzemplarz CM.042 i zobaczyć, co jest w środku, bo teraz to mnie zaintrygowałeś :). Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 7, 2012 Report Share Posted October 7, 2012 Telefon do kumpla, i mam ją jeszcze raz. Zębatki = amelinium jak w najstarszych 028. Szkielet = 02b. Prowadnica = plastik, przeźroczysty. Komora = czarna, plastik. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted October 7, 2012 Report Share Posted October 7, 2012 Miałem cm.028a i cm.039c mniej więcej z tego samego okresu (3 letnie giwerki), wtedy cm.028 miały jeszcze łożyska z tworzywa, zwykły silnik, szary szkielet gearboxa i sprężynę która dawała te 380FPS. Cm.039c miało silnik neodymowy, czarny szkielet, metalowe łożyska i około 430FPS w stocku. Reszta bebechów identyczna :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts