Augustus Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Oczywistym jest, że kładąc replice dłuższą lufę wewnętrzną trzeba wymienić cylinder na typ odpowiedni do nowej długości, moje pytanie dotyczy czegoś innego: Chcę zainstalować dłuższą lufę w replice mającej w stocku 363mm lufy wewnętrznej (tyle co w M'kach) i nadmiar schować w tłumiku. Pytanie brzmi: jak daleko mogę się posunąć? Skrajnym przypadkiem byłoby zapakowanie 509 i ukrycie jej w 15cm tłumiku, ale oznacza to prawie 1/3 długości lufy poza repliką, wiszące sobie luźno w szerokim przewodzie tłumika. Czy takie rozwiązanie nie zmniejszy celności przez jakieś... nie wiem... drgania etc? Jeśli tak do to jakiej długości max ma sens wystawiać niepodparty koniec lufy poza replikę? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Sens to ma kupno lepszej lufy, a nie dodawanie półmetrowego tłumika i chowanie w nim lufy słabszej. Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 W lufie airsoftowej nie masz gwintowania, więc ważna jest praktycznie tylko jej jakość. Długość może miałaby znaczenie przy POTĘŻNYCH giwerach. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Bez przesady. Jakość jakością, ale mając dwie takie same lufy, zawsze lepsze będzie ta dłuższa. Jest to różnica wymierna i zauważalna, proporcjonalnie do V wyl. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Sprawdz dlugosci lufy do danego cylindra. Wez ta najbardziej optymalna ( miedzy 362 a 450) Zagieg- tutaj raczej ma wiecej hu do gadania niz dlugosc lufy ( udowodnione niejednokrotnie ) Celnosc: dlugosc i jakos wykonania. Quote Link to post Share on other sites
4Fiter Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Ja na twoim miejscu zamiast kupować nowy cylinder + tłumik dźwięku po prostu bym kupił promyka o tej samej długości. Chyba , że chcesz lansować się długą repliką to twoja sprawa :) Quote Link to post Share on other sites
otix96 Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Witam mam pytanie mam KWA CQB i chce dać jej tłumik 30cm + przedłużenie lufy ale nie wiem jaką precke(100-150zł),chciałbym do niej jeszcze wsadzić sp130m guardera,tłok(nie wiem jakiej firmy,gumka(zielona G&G),zębatki(nie wiem jaka firma). P.s Warto mi zmieniać zębatki w KWA,Ile by wyszło FPS? " + -" Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 A niech autor wątku kupuje jaką chce. Przy takiej modyfikacji ja bym. -wymienił sprężynę dociskająca komorę HU do GB -na lufe wewnetrzna założył cienkie gumowe oringi lub owinąć izolka w paru punktach -cylinder typ 0 Jak tylko jest możliwość to i 534 mm wciskaj . Quote Link to post Share on other sites
Augustus Posted October 21, 2012 Author Report Share Posted October 21, 2012 Dziękuję za zróżnicowane opinie, mam w czym wybierać :) Dodam że chodzi o Type 97b Real Sword, a więc replikę na prawdę kompaktową w układzie bullpup, więc poręczna pozostałaby nawet dostając +15cm Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Kuba- sprawdź. Różnic pomiędzy 430mm a 550mm brak. Strzela toto identycznie na VSR. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Dawno temu, ale sprawdzałem. Na 2 identycznie złożonych AK TM, z lufami Systemy o różnych (nie pomne już jakich) długościach. Była uchwytna różnica w skupieniu na większym dystansie - na korzyść dłuższej. Zresztą - jakkolwiek tego rodzaju obserwacje praktyczne są znacząco mniej miarodajne - to wiedząc kto co ma u nas w replice, utwierdzam się w ww. poglądzie na podstawie tzw. praktyki (nie pozostając osamotnionym). Jakkolwiek zastrzegam - mówię o różnicach, rzędu raczej 20, a nie 10 cm. Quote Link to post Share on other sites
Kamill07 Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Czyli załóżmy przy replice 450fps i stockowej lufie 270mm nie zauważę żadnej znaczącej różnicy między Prometheusem 260mm a 363mm? Quote Link to post Share on other sites
tmalik86 Posted November 1, 2012 Report Share Posted November 1, 2012 (edited) Dużo zależy od cylindra nie można nie łączyć tych dwóch tematów, plecam watek: http://forum.wmasg.p...fa#entry1716444 Edited November 1, 2012 by tmalik86 Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted November 1, 2012 Report Share Posted November 1, 2012 Ja powiem tak, miałem farta bo kupowałem tańszą Systeme 509, która była tańsza niż 363mm nie mówiąc o 247mm które ma moja gieta w stocku. Na promyka na pewno nie byłoby mnie stać, a tak wyszło po kosztach i działa jak należy. Quote Link to post Share on other sites
_Sandro_ Posted November 1, 2012 Report Share Posted November 1, 2012 (edited) Moim zdaniem większe korzyści przynoszą kompaktowe rozmiary repliki (przebieganie przez krzaki, transport, itd) niż subiektywnie zwiększony zasięg. Czasami lepsze efekty przynosi porządne wyregulwanie HU. Edited November 1, 2012 by _Sandro_ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts