Kacik Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Co to takiego disiarczek molibdenu? Lepsze czy gorsze od teflonu? Nadaje się do zębatek? http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_135&products_id=10693&name=Guarder_-_Smar_z_MoS2_do_replik_GBB/AEG_-_GE-07-33#!prettyPhoto Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Nadaje się nawet smalec. Smary z dwusiarczkiem molibdenu są z założenia "niepalne". W replikach ASG nie ma to ani odrobiny znaczenia wiec spokojnie znajdziesz lepsze smary (a jak wiemy- zawsze jedno kosztem drugiego. W tym przypadku- niepalność kosztem gorszych innych właściwości). Aha, 16zł to kosztuje pół kilo tego smaru a nie takie pudełeczko lol :D. Quote Link to post Share on other sites
Kacik Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 Nadaje się nawet smalec. Smary z dwusiarczkiem molibdenu są z założenia "niepalne". W replikach ASG nie ma to ani odrobiny znaczenia wiec spokojnie znajdziesz lepsze smary (a jak wiemy- zawsze jedno kosztem drugiego. W tym przypadku- niepalność kosztem gorszych innych właściwości). Aha, 16zł to kosztuje pół kilo tego smaru a nie takie pudełeczko lol :icon_biggrin:. To co, lepszy z teflonem? Nie potrzebuję pół kg tego smaru, tylko do 2-3 replik :) Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 A dlaczego nie chcesz użyć sprawdzonego już teflonu , szukasz nowych wrażeń ? Quote Link to post Share on other sites
Kacik Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 A dlaczego nie chcesz użyć sprawdzonego już teflonu , szukasz nowych wrażeń ? Chciałem z teflonem, ale z rozpędu pomyliłem opakowania kupując smar ;) Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Nie chcę rozpętać piekła w śród tutejszych specjalistów lubrykantów ale smar daje rade i kto wie być może ta niefortunna pomyłka wyjdzie Ci na zdrowie ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Oczywiście, że daje. Po prostu są lepsze i tańsze. Na raz. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Z molibdenem to do zębatek dobry chyba tylko. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Z siarczkiem molibdenu. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Fakt ;) skrót myślowy ;P Quote Link to post Share on other sites
patryk910 Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Mam i go użyłem ale tylko do zębatek ( Cylinder potraktowałem teflonem). Replika chodzi i działa normalnie. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Dwusiarczek (nie di :D) molibdenu, jest komponentem zwiększającym adhezyjność smarów litowych. Pomysł zacny i sprawdzający się. Tyle ,że taki smar super nadaje się, do suwnic, łańcuchów. Jakiś tulei na statkach...wszędzie tam gdzie jest duże obciążenie, a nie koniecznie do przekłądni zębatych. Why ? ten smar jest gęsty, za gęsty. I poza tym ,że nie spada, to też troszkę spowalnia. Zatem w kwesti zębatek, nadal No#1 ,pozostaje (stosunkowo) lekki smar silikonowy ,z dodatkiem teflonu. Nie spada, zwiększa troszkę poślizg i jest stosunkowo suchy, zatem troszkę mniej czepia się do niego brud. @patryk910. Natomiast do cylindrów, już mniej się nadaje. Jest za gęsty dla naszych tłoczków, lekko spowalnia ich ruch, a teflon, będzie tu działał, jak...drobny piach ? generalnie może pogorszyć szczelność, jeśli już to sam silikon, ale w lżejszej frakcji ,ale znów nie olej, bo ten spływa. Generalnie do cylindrów sprawdzają się leciutkie smary - od biedy ŁT 40, choś są też komponenty, które poprawiają ich właściwości. Quote Link to post Share on other sites
barakuda Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Troche stary temat ale musiałem. Mój przedmówca takie głupoty napisał że... Abbey do zętatek to właśnie MoS2 i jest to najpepszy ze wszystkich znanych smarów do suchych przekładni lub naszych gearboxowych kół zębatych. Lepki o idealnej gęstości, super chroniący nasze zebatki przed tarciem. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Brzmisz jak sprzedawca obwoźny reklamujący swój produkt :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Ja tam od 2 lat mam wiaderko CV Lith-Moly firmy COMMA. Stosuję go z powodzeniem do zębatek, suwnic, prowadnic, sprężyn i innych typowo mechanicznych elementów replik. Faktycznie dosyć lepki jest, ale nakładam pędzelkiem cieniutki filtr i hula. Do cylindrów to mam taki wynalazek - pasta do tłoczków i cylinderków. Smary i olejki dedykowane do asg omijam szerokim łukiem - drogie to to, malutkie i nie sprawdza się to w replikach które serwisuje. Quote Link to post Share on other sites
barakuda Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Zahęcam i polecam Piotr Fronczewski :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Zahęcam i polecam Piotr Fronczewski :icon_smile: ??? A czy tu widzisz reklamę? Podałem model i producenta, nie zachęcam do zakupu, nie mam z nimi umów, kupiłem smar na cpnie i się sprawdził. Wsio Quote Link to post Share on other sites
barakuda Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Kolega ale ja wcale nie twierdze że ty robisz reklame, to tylko mój dopisek. :) Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 (edited) nie mam z nimi umów, kupiłem smar na cpnie i się sprawdził Mam kompromitujące materiały. :icon_mrgreen: MENDI - MoS lejo ( pewnie chodzi o smarowanie MoS'em). http://www.youtube.com/watch?v=UqUvNzl-Nf4 - dowód. Dla niepoznaki dodanie litery - http://babashyam.com... 35 lt pack.jpg :icon_razz: Jakbym nagle "zniknął" to wiecie jaka mafia za tym stoi. Edited December 7, 2013 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts