ac1987 Posted June 13, 2005 Report Share Posted June 13, 2005 mam bardzo podobnego guna(M4 Well) i poszedł mi w nim tłok juz dawno temu, choc nie był intesywnie uzywany. Nigdy nie podkładałem niczego pod sprezyne , bo nie mam zamiaru przeładowywac dwoma rekami albo nogami. Zresztą wtedy gun sypnałby sie w ekspresowym tempie. teraz tłok mam full metal "własnej", nie-swojej roboty i nawet elegancki lekki odrzut jest przy strzale. jeszcze wymienilismy obudwie lufy : wew na 6.05 i zew na mosiezną na całej długosci, obcielismy raczke transportową zamienioną na zdejmowaną szyne własnej roboty z MDFu pod kolimator i jest w miare ok choc trzeba jeszcze przy nim troche posiedziec. Quote Link to post Share on other sites
kluchu Posted June 13, 2005 Report Share Posted June 13, 2005 ac1987 - nie pochwaliłeś się na ilelata metrów :D. W moim raczej tłok nie pójdzie(bo prędzej go powiesze na ścianie ale i tak tłok wydaje się DOŚĆ mocny). Quote Link to post Share on other sites
ac1987 Posted June 14, 2005 Report Share Posted June 14, 2005 mi tez tłok wydawał sie DOSC mocny ale cie widocznie przeliczyłem. A nie warto jeszcze z niego strzelac bo nie mam jescze hop upa i tłok nie jest do konca zrobiony - trza go pomalowac bo rdzewieje. Quote Link to post Share on other sites
eston Posted June 16, 2005 Report Share Posted June 16, 2005 Witam, Wczoraj trochę go wytestowałem w boju. W lesie, pomiędzy drzewkami, krzaczkami, w sielskiej atmosferze, ciszy lasu z rzadka tylko przetykanej bojowymi okrzykami ;-) sciągałem kumpli z 20-25 metrów bez problem (nawet gdy "wystawał" tylko kawałek sylwetki). W starciu przeciwko chińskim bo chińskim ale elektrykom i pistoletom HFC spisywał się wyśmienicie. Po prostu "wygrywałem" z nimi zasięgiem i celnością. Nic się na zacięło, nie pękło etc. Zobaczymy jak będzie dalej. Podtrzymuję opinię, że na początek jest do dobra broń - oczywiście po lekkim upgrejdzie ;-) może zamontuję na nim lunetę ;-) Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 7, 2005 Report Share Posted July 7, 2005 Jak wygląda dorabianie hop-up'a w tem modelu. Moze ktos udzielic paru rad lub podeslac jakies zdejcie? z gory dziekuje Quote Link to post Share on other sites
kluchu Posted July 8, 2005 Report Share Posted July 8, 2005 hop-up zrobiłem podobnie jak w pistoletach UHC. Gumkę nałożyłem na lufę, a potem to wszystko do komory. Musiałem tylko dobrze wymierzyć,żeby hop-up podkręcał w górę, a nie w któryś bok. Nie można było też przesadzić z maksymalnym wożeniem lufy do komory, gdyż wtedy ściskała się gumka i kulki się na niej blokowały.(jak czegoś ktoś nie zrozumie to proszę na priv) Pozdawiam Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 9, 2005 Report Share Posted July 9, 2005 Ktos wie dlaczego m4 pobiera mi kilka kulek na raz tzn jak raz naciagam to do komory automatycznie dostaja sie 2 lub wiecej kulek i strzela on na jakies 5 metrow dwoma lub wiecej kulkami. Czy moze byc to spowodowane tym ze dorobilem regulowanegi hop-up'a ktory zwieksza nacisk na lufe a co za tym idzie i komore? Quote Link to post Share on other sites
kluchu Posted July 9, 2005 Report Share Posted July 9, 2005 Moim zdaniem to coś z magiem. Zobacz czy nie jest za bardzo wyrobiony w miejscach, gdzie są podawane kulki. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 10, 2005 Report Share Posted July 10, 2005 Mag jest jak nowy nie posiada sladow wyrobienia :/ , ale dzieki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted July 10, 2005 Report Share Posted July 10, 2005 A jakimi kulkami strzelasz? Bo te dołączane do tanich replik nie są zbyt precyzyjne, może trafiłeś akurat na partię takich, które są zbyt małe by gumka je utrzymała :wink: :idea: Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 10, 2005 Report Share Posted July 10, 2005 strzelam kulkami 0.2 g z tajguna 500 szt (nie ma podanego producenta tylko taka karteczka ze kupione w tajgun). Najgorsze jest to ze na poczatku wszystko bylo OK a teraz leca po 2 lub wiecej :/ Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted July 10, 2005 Report Share Posted July 10, 2005 Może ten twój hu się wyrobił ? Kulki z Tajguna są zajebiste - strzelam nimi z elektryka TM :wink: Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 11, 2005 Report Share Posted July 11, 2005 Jak ktos chce moge opisac jak zrobilem regulowanego (bez rozkrecania repliki) hop-up'a konkretnie w tym modelu, moze komus to pomoze ps wstyd sie przyznac dlaczego 2 kulki pobieral... naszczescie kryzys juz zazegnany Quote Link to post Share on other sites
sas Posted July 11, 2005 Report Share Posted July 11, 2005 Nio napisz napisz jestem ciekaw.... :) Quote Link to post Share on other sites
ac1987 Posted July 11, 2005 Report Share Posted July 11, 2005 Ale macie pojecie. Armendariz, oswiece cie choc juz po fakcie. Miałem ten sam problem i chodzi o to , ze gumka (ten pseudo Hop Up) była zbyt luzna i przy przeładowaniu jedna kulka(podawana z magazynka of kors) przelatywala przez nią i druga dopiero sie w niej zatrzymywala. Dlatego 2 kulki naraz. Problem juz zazegnałes , bo wnioskuję ze zrobiles regulowany Hop Up, czyli docisnałes gumke i jest ok. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 14, 2005 Report Share Posted July 14, 2005 Mój HOP-UP nie znajduje się w tej gumce, która przytrzymuje kulkę (ale rzeczywiście problem z 2 kulkami był tam) Oto mały tutorial: Pierwsza sprawa to nawiercenie otworu w obudowie lufy (tej z metalu) i dorobienie w nim gwintu tak, aby śruba mogła się w nią wkręcać, wykręcać i nie miała przy tym luzów: Tak jak widać na rysunku odwiert musi znajdować się 16 mm (+- 0.5 mm). Oczywiście nie musze chyba mówić, że kont miedzy trzema gotowymi otworami a nowym otworem powinien wynosić 90° we wszystkich płaszczyznach. Po nawierceniu, należy w lufie wykonać otwór, w który będzie wchodził kawałek gumki służący podkręcaniu kulki. W moim przypadku zacząłem piłować lufę w odległość około 21 mm (+- 2 mm) i robiłem rowek o długości około 5 mm Po zrobieniu rowka owinąłem go gumą pochodząca z rękawiczek (jako główne uszczelnienie) i nasunąłem uszczelkę Ostatnia rzecz przed złożeniem to zrobienie otworu w plastikowej obudowie ja ją wypaliłem, (czyli rozgrzałem pręt i przyłożyłem do miejsca gdzie miał powstać otwór). Teraz trzeba wszystko złożyć w odpowiedni sposób jak jest to pokazane na rysunku Jak to wszystko u mnie wygląda można zobaczyć na tym słabym foto: Jak będę go rozbierał to zrobię jeszcze parę fotek jak to wygląda w rzeczywistość Jezeli beda jakies problemy to piszcie Quote Link to post Share on other sites
homik Posted July 14, 2005 Report Share Posted July 14, 2005 Oto mały tutorial zaiste tutorial nadaje sie do warsztatu na wmasg.pl, gratulacje dla pana Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 14, 2005 Report Share Posted July 14, 2005 Oto mały tutorial zaiste tutorial nadaje sie do warsztatu na wmasg.pl, gratulacje dla pana Dzekuje serdecznie. Moze ktos sie tym zajmie ;). Nad planem i wykonaniem tego u siebie pracowalem 4 H ale byly warto osiagi naprawde sie poprawily. Quote Link to post Share on other sites
ac1987 Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 A mogłbys podac zasieg w liczbach ? Ew. jakies porownanie z innym modelem .. Quote Link to post Share on other sites
Armendariz Posted July 19, 2005 Report Share Posted July 19, 2005 Mam 2 tunie guny z allegro jeden shotgun ktory juz nie dziala oraz to m4a1. Shotgun dawal slabiej jakies 2, 3 metry od m4. Zasieg skuteczny (moge trafic w drzewo na moim podworku) wynosi okolo 25 metrów, całkowity nie potrafie powiedzic ile bo koncy mi sie podworko. Osobiscie moge go polecic choc jeszcze nei wiem jak z wy3malaoscia bo mialem go na jednych "manewrach" i duzo z niego nie pos3elalem bo pobieral 2 kulki i nie mialo to sensu. Quote Link to post Share on other sites
Juhas Posted July 24, 2005 Report Share Posted July 24, 2005 ja robiłem hop-upa do m16a1 z hfc ponieważ standardowy został przez poprzedniego własciciela powaznie uszkodzony i wyszło całkiem nieźle poniżej zamieszcze rysunek jak mniej wiecej to wygladało:) Szary element tolufa zewnętrzna pomaranczowy - tłok niebieski była to silokonowa tulejka odlana na pręcie 6mm z nałożoną komora hu. czerwony element to kawałek dętki ucietej pod katem 45 stopni i włożonej w szczelinę wycietą w silikonowej tulejce. żółty element to lufa a kuleczke wszyscy juz widzą:P przy okazji, MOŻE MA KTOŚ Z WAS DO SPRZEDANIA KOLBE STAŁĄ OD TANIEJ M16? Quote Link to post Share on other sites
tomyy Posted September 13, 2005 Report Share Posted September 13, 2005 czy przedłużenie lufy też będzie miało wpływ na osiągi ?? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 13, 2005 Report Share Posted September 13, 2005 czy przedłużenie lufy też będzie miało wpływ na osiągi ??Niewątpliwie. Ale za długa też nie może być, bo nie zdoła wtedy "wydmuchnąć" kulki. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 14, 2005 Report Share Posted September 14, 2005 duzo o maksymalnej dlugosci lufy było w warsztacie. proste obliczenia powiedzą ci ile mozę mieć maksymalnie lufa. w skrócie im dłuższa lufa tym celniejszy karabinek, ale są pewne problemy z prędkością wylotową Quote Link to post Share on other sites
LiTLaT Posted October 6, 2005 Report Share Posted October 6, 2005 w sobote byłem z tym z bracholem w lesie żeby sprawdzić jak to niesie w otwartym terenie... niosło całkiem całkiem nie powiem... celność też od biedy dobra... ale po powrocie do domu wystąpił krytyczny wyjątek :wink: w kolbie oderwało się to zakończnie takie co do ramienia się przykłada (no nie wiem jak to określić) i teraz się kolba w ramię wrzyna Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts